Acasă Actualitate Discurs dur și sincer al șefei de promoție Iulia Cociuba, de la...

Discurs dur și sincer al șefei de promoție Iulia Cociuba, de la Colegiul „Mihai Viteazul” din Ineu: „Școala m-a învățat să mint” – video

DISTRIBUIȚI

Un discurs sincer și în același timp dur al unei eleve de excepție, șefa de promoție de la Colegiul „Mihai Viteazul” din Ineu, Iulia Cociuba. Aceasta a lăsat asistența, elevi, profesori și părinți, mască, ieri, la festivitatea de absolvire a clasei a XII-a, scrie specialarad.ro.

Proaspăta absolventă le-a spus tuturor, de la bun început, că unii profesori nu au dorit-o la microfon, ca șef de promoție, au fost „doar 3 sutimi diferență” între ea și următorul elev, ca medie generală. Ea a subliniat că, în loc să fie un mediu propice pentru învățare și dezvoltare personală, școala a devenit adesea o sursă de frustrare și dezamăgire pentru mulți elevi.

În fotografie, Iulia Cociuba este a doua de la stânga, eleva îmbrăcată în alb, care poartă coronița.

 

Discursul integral al elevei Iulia Cociuba:

„Mă numesc Cociuba Iulia și, deși unii nu m-ați vrut  aici, diferența fiind de doar 3 sutimi, iată-mă!  Astăzi vreau să împărtășesc cu dumneavoastră o perspectivă diferită asupra anilor de liceu. Poate că nu e discursul clasic de mulțumire și celebrare, dar este unul sincer și reflectă în mod real experiențele mele.

Am petrecut ani de zile învățând pentru note și validare academică și am realizat abia acum cât timp am pierdut. Am dobândit cunoștințe, nu și valori, pentru că asta înseamnă, din păcate, școala. În loc să fie un loc al învățării și dezvoltării, școala a devenit o sursă de frustrare și dezamăgire pentru mulți dintre noi. Ne-am simțit deseori în imposibilitatea de a ne exprima punctul de vedere, de a gândi diferit sau de a fi autentici.

Ce m-a învățat școala? Să mă conformez, să mint, să-mi șterg cu buretele personalitatea și să mă ascund în spatele unor standarde absurde.

Școala a devenit un loc unde performanțele noastre sunt atribuite meritelor instituției și profesorilor, iar eșecurile ne sunt puse în cârcă.

Am avut parte de un sistem care ne-a învățat mai degrabă cum e să fim superficiali și ipocriți, decât să ne dezvoltăm etic și moral. Astăzi, în fața dumneavoastră, îmi reafirm dorința de a fi autentică și de a lupta pentru valorile în care cred.

Știu că acest discurs deranjează, dar sper să fie și un pas spre conștientizarea unor probleme care au fost băgate sub preș atâta timp.

În încheiere, vreau să transmit un mesaj clar: școala ar trebui să fie un sprijin, nu un obstacol. Nu voi mulțumi sistemului care m-a dezamăgit, însă vreau să-i celebrez pe acei dascăli care au dat o bucățică din ei de fiecare dată când s-au așezat la catedră și care au fost mereu acolo pentru noi.

Cu bune și cu rele, liceul ne-a unit pentru că aveam un scop comun: să absolvim. Și uite că am făcut-o! Mult succes! Mulțumesc!”

Sursa: specialarad.ro

Comentarii

comentarii