Acasă Actualitate Discuții aprinse în urma votului din CJT referitor la sumele alocate pentru...

Discuții aprinse în urma votului din CJT referitor la sumele alocate pentru echilibrarea bugetelor locale destinate unităților administrativ teritoriale din Timiș

DISTRIBUIȚI

În cadrul ședinței de plen desfășurate astăzi la Consiliul Județean Timiș, un grupul format din 19 consilieri județeni PNL, PSD și din alte formațiuni, au depus inițiativa de a relua votul cu privirea la hotărârea de consiliu județean legată de sumele alocate pentru echilibrarea bugetelor locale destinate unităților administrativ teritoriale din Timiș, bugete locale și drumuri.

Consilierii județeni au avut nevoie de aproape jumătate de zi de lucru ca să se certe, să facă amendamente, majoritatea picate, să voteze și să treacă proiectul alocării banilor pentru echilibrarea bugetelor locale.

”Deși această hotărâre era în situația de a obține majoritatea voturilor, conform intențiilor exprimate de consilieri, adoptarea hotărârii a întâmpinat obstacole tehnice. Proiectul care privea repartizarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale pe anul 2024 a fost respins în urma disfuncționalităților la sistemul de vot.

Votul unor consilieri județeni nu a fost înregistrat în cadrul votului final pentru sumele alocate intervențiilor la drumuri, spre exemplu, cu o motivație aparentă legată de disfuncționalități tehnice, dar care este posibil să ascundă influențe asupra procedurii din partea celui care este președinte CJT în funcție, Alin Nica, care a exercitat presiuni asupra consilierilor.

Sperăm ca aceste disfuncționalități tehnice ale sistemului de vot de la CJ Timiș să nu se mai repete, pentru o adoptare transparentă a deciziilor în plenul consiliului. Ne exprimăm pentru convocarea de urgență a unei ședințe a plenului Consiliului Județean Timiș, chiar în această săptămână, în care să fie repusă în dezbatere și clarificată alocarea fondurilor de reechilibrare, într-o versiune corectă și echilibrată”, transmite PNL Timiș.

”Proiectul de hotărâre a avut în spate discuții cu primarii din județ, discuții purtate pe baza nevoilor comunităților locale și a avut ca fundament criterii precum asigurarea funcționalități administrației locale, nevoia de cofinanțare a proiectelor aflate în derulare și excedentul bugetar înregistrat”, consideră Alexandru Iovescu, liderul grupului consilierilor județeni ai PSD din CJT.

”Proiectul de hotărâre privind repartizarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale pe anul 2024 a fost respins în urma unei așa-zise blocări a aplicației de vot, iar voturile a doi consilieri județeni nu au fost înregistrate. Totodată, mai multor consilieri, inclusiv liderului de grup al consilierilor județeni PSD, le-a fost blocat microfonul și dreptul de a pune întrebări legate de această situație halucinantă.

Tocmai cei care pretind ca apără democrația fac un atac grav la adresa acesteia și la dreptul aleșilor locali de a-și exprima votul într-o ședință publică. Este un fapt fără precedent în istoria post decembristă a județului Timiș.

Convocăm un plen extraordinar cu prezență fizică și online pentru sfârșitul săptămânii în care să discutăm acest proiect și să nu mai putem fi blocați în exercitarea votului democratic”, a mai declarat Alexandru Iovescu.

Călin Dobra, candidatul PSD la Primăria Lugoj a depus un amendament în ședința de plen prin care Lugojul primește 1 milion de lei de la Consiliul Județean Timiș.

”În 4 ani, aceasta este prima sumă importantă care ajunge în oraș! Constat că USR își asumă o minciună grosolană. De fapt, face ce știe mai bine: minte, dezinformează și jignește. Nu mă mai miră nimic! Alăturat, aveți o înregistrare video din ședința de Consiliu Județean de astăzi, în care am propus și a fost votat ca Lugojul să primească 1 milion de lei de la CJ Timiș. Pentru ca oamenii să știe adevărul!  Printre consilierii județeni care s-au opus ca Lugojul să primească fondurile pe care le merită sunt și reprezentanții USR Timiș: Vlad Șendroiu, Petre Mihăieș, Viviana Țecu, Laura Boldovici.

Acum știe toată lumea că susținerile USR Lugoj și ale medicului Erwin Floroni sunt nu doar mincinoase, ci jignitoare la adresa lugojenilor!”, a declarat Călin Dobra.

Comentarii

comentarii