Acasă Actualitate Disperaţi că vor rămâne cu hambarele pline, fermierii din Timiş vând grâul...

Disperaţi că vor rămâne cu hambarele pline, fermierii din Timiş vând grâul samsarilor, la preţuri derizorii

DISTRIBUIȚI

recolta mare preturi mici DSCF4014Fermierii sunt nemulţumiţi: au sperat că vor vinde grâul cu 0,90 de lei kg, dar îl dau direct din câmp cu 0,60 lei.

Recolta la grâu în judeţul Timiş este una dintre cele mai mari din ultimii ani, peste aşteptările fermierilor. Nicolae Oprea, secretarul Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice (APCPT) Timiş, a declarat că foarte mulţi agricultori au obţinut 7.000 –7.500 de kilograme la hectar.

Bineînţeles că sunt unele zone unde s-au produs şi recolte mai mici, de 3.000 –3.500 de kilograme, fiindcă aşa au fost condiţiile pedoclimatice. Se speră la o producţie medie de 6.000 –6.500 de kilograme la hectar. Problema care se ridică este cea a preţurilor. Deşi fermierii au sperat că vor putea vinde cu 0,90 de lei kilogramul, acum, agricultorul îl vinde direct din câmp, cu 0,60 –0,65 de lei. “Producţiile sunt bune şi foarte bune, dar sunt şi zone unde s-au făcut 3.000 –3.500 kilograme, ceea ce pentru anul 2013 e slab. Sunt fermieri care vor să vândă cât mai repede producţia, direct din câmp, fiindcă nu au unde să o depoziteze. Preţul de 0,60 de lei la care s-a ajuns astăzi îi nemulţumeşte pe agricultori. În ultimele zile, preţurile au scăzut, în loc să crească sau să rămână stabile. Producţia agricolă nu trebie să se vândă din câmp. Ce se vinde din câmp se vinde la şmenari şi samsari, la cei care vor să profite de munca cinstită a agricultorului. Vreau să spun că grâu este în acest an, atât în Timiş, cât şi în ţară, şi în Europa, dar e cel mai bine să fie depozitat”, a declarat Oprea. Îndemnul APCPT Timiş este ca cei care nu au spaţii de depozitare şi posibilităţi de transport corespunzătoare e mai bine să îl vândă din câmp, pentru a-şi acoperi unele cheltuieli, dar cei care au spaţii de depozitare e indicat să îl păstreze. “În campania agricolă nu se formează preţul. Acesta se stabileşte la cel puţin o lună după încheierea campaniei. Cei care au grâu de bună calitate să îl mai păstreze, iar grâul cu indici mai slabi să îi dea drumul. Cel mai important e să se aibă grijă în ce condiţii e depozitat, fiindcă depozitarea necorespunzătoare poate duce la deprecierea calităţilor grâului şi omul să nu mai primească nici cât i s-a oferit în câmp”, este mesajul APCPT Timiş. Aproximativ 35% din grâu a fost recoltat, până în 8 iulie.

Comentarii

comentarii