Acasă Economic Disperarea crescătorilor de porci Bazna și Mangalița

Disperarea crescătorilor de porci Bazna și Mangalița

DISTRIBUIȚI

Asociația crescătorilor de suine autohtone Bazna și Mangalița cu sediul în Arad atrage atenția că întreaga activitate a fermierilor este blocată, cu risc de faliment, din cauza că noile măsuri de biosecuritate a fermelor așteaptă să fie aprobate de ANSVSA, de patru luni.

Ing. Costina Maria Dan (foto), secretarul general al asociației, a explicat că programul de livrare a purceilor a fost ciuntit și modificat, dar acum este bun și în folosul fermierilor. Crescătorii de suine sunt de acord cu suma de 1.200 de lei care se oferă pe scroafă cu condiția ca fermele să fie persoane juridice și să vândă minim 4 purceluși la fiecare scroafă.

Nu se mai dau nici acordurile inter-județene

”Programul este bun așa cum e, dar aici apare o altă mare problemă: ordinul nr. 20, privind măsurile de biosecuritate, ne blochează tot programul, de patru luni. Noi am vrea să fie modificat, conform propunerilor înaintate de ANSVSA care stau pe site de mai multe luni”, spune Costina Maria Dan.

În aceste condiții fermele nu pot deveni exploatații de tip A. În consecință, dacă nu sunt de tip A, fermele nu au dreptul să se înscrie în programul de livrare a purceilor și pierde toată lumea. Fermierii trag un semnal de alarmă și spun că toți se află într-o situație foarte gravă, fiindcă este blocată întreaga activitate. De aici derivă și faptul că nu se mai poate face livrarea purcelușilor, fiindcă nu se mai dau acordurile inter-județene, iar de câteva luni sunt și mai restricționate livrările, astfel, fermierii riscă să ajungă fără prea mari probleme în faliment.

”Ca să poți vinde un porc dintr-un județ în altul, îți trebuie acel acord, unul cere, iar celălalt oferă, dar nu se mai dau acordurile inter-județene. Atunci nu numai livrarea purceilor, ci și a porcilor în general este blocată în momentul de față”, a mai spus Maria Dan.

Și legea rasei Bazna și Mangalița este bună

Asociația Crescătorilor de Porci Bazna și Mangalița Arad a făcut demersuri la ANSVSA și de patru luni așteaptă aprobarea noilor măsuri de biosecuritate. În momentul când vor intra în vigoare aceste norme, se va debloca întreaga activitate din domeniu și totul va intra în normal.

De ce?

Acolo există derogări clare pentru rasa Bazna și Mangalița și acolo sunt foarte bune dispozițiile de biosecuritate, cu care crescătorii de porci au fost de acord și le pot aplica fără probleme. Fermierii mai spun că programul de livrare a purceilor a ieșit foarte bine și legea de finanțare pe care au așteptat-o. Ei au ieșit bine și cu legea rasei autohtone, dar toate sunt blocate. Atât programul, cât și legea Mangaliței și Baznei nr. 118 din 2020 care oferă finanțare fermelor, din 2021, sunt bune, condiția este ca cel care depune proiectul  să fie fermă de tip A.

 ”Putem face asta, dar suntem blocați. Aici intră și protecția consumatorului în joc. Legea rasei autohtone spune clar: un produs care este realizat din carne de Bazna și Mangalița trebuie să aibă acea etichetă de protecție dată de asociație. Bun, noi o putem face, dar în condițiile în care fermele noastre nu sunt lăsate nici să vândă animale, cum să  ajungem la procesare? Toate se leagă. Legile sunt justificate și noi vrem să le respectăm dar nu putem funcționa, suntem blocați”, atenționează Costina Maria Dan.

În aceste condiții vestea bună vine de la ANSVSA. Instituția a dat asigurări, deși verbale, că rezolvă problema, până la sfârșitul lunii septembrie 2020, privind noile măsuri de biosecuritate în fermele de porci. Se pare că documentele nu au fost semnate și de Ministerul Agriculturii.

”Noi nu am văzut nicio semnătură, deocamdată. Fiind un ordin comun – MADR -ANSVSA, documentul trebuie semnat de ambele instituții, dar noi nu am văzut nicio semnătură”, spune Costina Maria Dan.

Crescătorii de suine speră că totul va fi bine.

”Dacă vor fi aprobate noile măsuri de biosecuritate, situaţia va intra în normal şi crescătorii de porci îşi vor putea urma activitatea. Totuși, după aprobare, normele trebuie să fie trimise la Monitorul Oficial pentru a fi publicate. Numai atunci ele vor intra în vigoare și, cu siguranţă, vor dispărea toate necazurile crescătorilor de porci Bazna și Mangalița”, a conchis Costina Maria Dan.

Comentarii

comentarii