Acasă Economic Disperarea fermierilor din Nădlac! Au rămas fără sămânță în pandemia COVID19?

Disperarea fermierilor din Nădlac! Au rămas fără sămânță în pandemia COVID19?

DISTRIBUIȚI

Cooperativa Agricolă Fermierul Nădlăcan din județul Arad își strigă disperarea, fiindcă a început campania de primăvară și fermierii nu au primit sămânța necesară de la firmele distribuitoare.

Deși am putea spune că totul se datorează crizei teribile provocate de Covid19 și de starea de urgență din România, se pare că nu este chiar așa, fiindcă problema a început cu mult înainte.

Prezentăm în continuare explicația Cooperativei Fermierul Nădlăcan:

”Astăzi, în dată de 01.04.2020, de ziua “păcălelilor” cei 19 fermieri ai noștri din Cooperativa Agricolă Fermierul Nadlacan din județul Arad se simt păcăliți!

Povestea necăjită a început din luna noiembrie anul 2019 când am făcut rezervări –vouchere pentru 740 de saci sămânța de porumb DKC, sămânța ce reprezintă că și procent în fermele noastre 90 %  producător Bayern-Monsanto, (astăzi avem livrată în ferme 36% adică 266 saci din total sămânța DKC adică lipsa 474 saci !) .

Tot în luna noiembrie în urmă licitației organizate de cooperativă noastră a fost desemnată câștigătoare firma Top Seeds, în următoarea zi de la desemnarea câștigătorului am informat Bayern-Monsanto societatea care va livra sămânța lor spre fermieri noștri, operațiunea a fost confirmată și totul părea că decurge normal.

Societatea noastră de două luni aproape zilnic ține legătură cu reprezentanții zonali Bayern-Monsanto și Top Seeds SRL dar ce să vezi, dau vină unii pe alți.

Atrag atenția celor două societăți, noi fermierii nu am dorit și nu dorim să întrăm în jocurile voastre de culise, dar singurii care pierd în realitate sunt fermierii noștri!

Întrebările care ni le punem în această perioada ar fi următoarele:

Oare este un singur vinovat? Noi credem că sunt mai mulți!

Oare s-a vândut în noiembrie “pielea ursului din pădure” ?

Oare voucherele nu obligă societatea care le emite să își urmărească marfă dacă ajunge la fermieri?

Oare suntem fermieri prea mici și banii noștri sunt prea puțini pentru asemenea societăți ?

Oare când nu ajunge toată sămânța  rezervată eliminăm primi de pe vouchere fermieri mici, sau distribuitorul elimina cei care au mai puțin saci?

Oare cum este posibil că cel mai solicitat hibrid de noi în noiembrie 2019 adică DKC 5830 să ne fie refuzată rezervarea lui pe voucher, dar am fost puși pe lista “de așteptare “ în cazul în care apare pe piață. Surpriza, hibridul se zice că nu a mai apărut, dar totuși el se vinde la liber de distribuitori încă și în martie !!!  Cum este posibil ?

Oare obligația producătorului nu este de a livra sămânța doar la distribuitori serioși, sau distribuitorul de sămânța nu ar trebui să colaboreze doar cu producătorii serioși ?

Acum și unii și alți invocă starea de urgență creată de această pandemie, evident nu vrea nimeni să își asume eșecul dar până la starea de urgență decretată în 16 martie ce au făcut aceste societăți 4 luni, pentru a nu lasă fermieri fără sămânța în fermă?

Acest articol a fost scris pentru colegi noștri fermieri  deoarece considerăm că aceste informații iar putea ajută să evite situația prin care membrii cooperativei noastre trec.  Fermieri noștri sunt într-o situație dificilă deoarece de azi au început semănatul și au pe stoc doar un procent de 36 % din sămânța comandată în noiembrie și nelivrata până azi!” 

Ce spune Top Seeds?

”Fermierii din Nădlac nu au primit toată sămânța, dar o vor primi. Noi am livrat o parte. Cum o primim cum  o livrăm. Noi suntem doar distribuitori. Mi s-a promis de la producător că o vom primi și atunci o vom distribui fermierilor de la cooperativa din Nădlac.

Aproape jumătate este deja oferită. Dacă aveam marfa în depozit le-o ofeream imediat. E o situație foarte delicată. Multă sămânță vine din Spania și Italia, acolo sunt centre de reproducere de aceea ne aflăm în această situație.

Noi dacă primim sămânța de la producător a doua zi o trimitem fermierilor din Nădlac. Să nu își facă probleme. Nu va rămâne nimeni fără sămânță. O soluție tot găsim pentru ca fermierii să obțină sămânță ca să înceapă semănatul”, ne-a declarat Rafael.

Ce spune Bayer?

”Din păcate ei au ales un distribuitor care nu prea este serios pe piață. Am și stabilit că pe viitor nu vom mai colabora cu acest distribuitor. De ce s-a ajuns în situația asta? Fermierii nu s-au consultat cu nimeni, ei au ales distribuitorul fiindcă le-au oferit cea mai ieftină variantă. Fermierii nu lucrează direct cu Bayer.

Ceva nu e în regulă acolo la distribuitor. La noi trasabilitatea mărfii este foarte clară. Știm exact de unde pleacă și unde trebuie să ajungă. Eu le-am spus că e pentru ultima oară când vreau să mai aud de acest distribuitor.

Încercăm să facem să ajungă marfa la acest grup de producători de la Nădlac. Noi am analizat fiecare situație. Încercăm să rezolvăm problema cumva.

E clar că până la urmă fermierii nu vor rămâne fără semințe. Ei m-au întrebat unde este sămânța. Am înțeles că acest distribuitor a livrat o parte din marfă fermierilor din Nădlac. Acuma așteptăm să vedem diferența de vauchere să le putem urmări și să le putem executa”, a spus Daniel Grosz, directorul Bayer pe zona de vest.

Comentarii

comentarii