Acasă Administraţie Dispută FALT – Colterm, privind data de plată a facturilor de încălzire...

Dispută FALT – Colterm, privind data de plată a facturilor de încălzire şi apă caldă

649
DISTRIBUIȚI

Petru Olariu presedinte FALT

Federaţia Asociaţiilor de Locatari Timişoara (FALT) a făcut mai multe demersuri la Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice ( A.N.R.S.C), privind data la care se consideră achitate facturile de încălzire şi apă caldă prin alte instrumente legale de plată decât numerar, adică transfer bancar, ordine de plată etc.

Petru Olariu (foto), preşedintele FALT, a explicat că, prin adresa de răspuns a ANRSC, instituţia a comunicat că, în acest moment, până la modificarea Contractului-cadru, data de la care plata se consideră efectuată este data certificării plăţii de către unitatea bancară a utilizatorului pentru ordinele de plată, nu a furnizorului, aşa cu a informat Colterm prin atenţionarea de pe facturi. FALT a considerat că, atâta timp cât contractul cadru de furnizare a energiei termice publicat în Monitorul Oficial nu este modificat, acesta are putere de lege între părţile contractante, conform principiului reglementat de Codul civil. Aici, la art. 1270, se arată că un contract valabil încheiat are putere de lege între părţile contractante.

„Având în vedere prevederile legale invocate şi faptul că art. 32 din contractului cadru de furnizare a energiei termice prevede că „în toate problemele care nu sunt prevăzute în prezentul contract părţile se supun prevederilor legislaţiei specifice în vigoare ale Codului civil, Codului comercial şi ale altor acte normative incidente,” am considerat că societatea Colterm nu a respectat contractul şi a impus un alt termen pentru plata facturii”, a precizat Olariu.

Ce spune Colterm?

După primirea răspunsului de la ANRSC, FALT a avut o discuţie cu reprezentanţii Colterm. „Pe următoarele facturi, nu va mai apărea acea precizare care era în contradicţie cu prevederile contractului de furnizare, iar referitor la semnarea de noi contracte furnizorul a renunţat la această acţiune”, a comunicat Colterm.

„Sperăm că furnizorul local de energie termică va şi respecta contractul şi punctul de vedere din adresa ANRSC. În cazul în care asociaţiile constată că nu se respectă cele semnalate mai sus ne pot contacta la sediul FALT, str. Braşov, nr. 8”, mai susţine Olariu.

Pentru asociaţiile care, la începutul anului 2014, au semnat deja contractul cu această modificare dorită de Colterm, FALT le recomandă să solicite furnizorului de energie termică anularea contractului şi semnarea unui contract conform cu cel publicat în Monitorul Oficial. În cazul în care apar probleme în acest sens se pot adresa FALT.

Comentarii

comentarii