Acasă Economic Doar două bănci oferă produse de economisire-creditare

Doar două bănci oferă produse de economisire-creditare

DISTRIBUIȚI

Sistemul de economisire-creditare pentru modernizarea, construirea sau cumpărarea locuinţelor nu are prea mulţi susţinători în România. Cele două bănci pentru locuinţe active pe această piaţă nu au mai mult de 157 de mii de clienţi. Raiffeisen Banca pentru Locuinţe şi BCR Banca pentru Locuinţe au rămas singure pe piaţa produselor de economisire-creditare, după ce, anul trecut, acţionarii Raiffeisen au cumpărat cel de-al treilea jucător, HVB Banca pentru Locuinţe.
După 5 ani, Raiffeisen Banca pentru Locuinţe are 100.000 de clienţi şi sume contractate de 450 de milioane de euro. Economiile realizate până în prezent depăşesc 60 de milioane de euro, iar valoarea primelor de stat trece de 15 milioane de euro.
Intrată pe piaţă în iulie 2008, BCR Banca pentru Locuinţe are deja 57.000 de clienţi şi sume contractate de 213 milioane euro. În primele cinci luni de activitate, BCR Banca pentru Locuinţe a făcut aproape jumătate din cât a reuşit Raiffeisen în cinci ani. Dar şi cu cheltuieli pe măsură. La finalul lui 2008, BCR Banca pentru Locuinţe a raportat pierderi de 11,7 milioane de lei. Ambele instituţii oferă dobânzi de 2 sau 3% pe an pentru sumele în lei economisite şi o primă de la stat de 25% din suma depusă, dar nu mai mult de echivalentul a 250 de euro. Când sumele depuse ating 40-50% din valoarea sumei dorite, clienţii primesc un împrumut, cu dobândă fixă de maxim 6% pe an. Finanţările obţinute pot fi folosite doar pentru modernizare, extindere, construcţie sau cumpărare de locuinţe.

Comentarii

comentarii