Acasă alegeri locale 2012 Doar o nouă conducere și accesarea fondurilor europene pot dezvolta comunitatea Giroc-Chișoda

Doar o nouă conducere și accesarea fondurilor europene pot dezvolta comunitatea Giroc-Chișoda

DISTRIBUIȚI

Este tânăr, are studii și experiență și poate să aducă schimbarea atât de necesară. Mircea Bota poate fi primarul de care comunitatea Giroc-Chișoda are nevoie. 

A lucrat la Agenția Națională pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii din 2005, coordonând activitatea unui Oficiu Teritorial de la Timisoara până la Bistrița-Năsăud, pentru 13 județe, scopul principal fiind gestionarea fondurilor europene nerambursabile. În prezent este expert la Agenția Națională de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit, Centrul Regional 5 Vest Timișoara. Mircea Bota are și o prestigioasă activitate în învățământul superior, activitate începută în 1998, la Universitatea Agora din Oradea, Facultatea de Drept și Științe Economice și continuată apoi la Universitatea „ I.C. Drăgan” Lugoj, Facultatea de Științe Economice, Universitatea Politehnica din Timișoara – Departamentul de Educație Permanentă, Universitatea de Vest din Timişoara – Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor și Facultatea de Geografie. A absolvit, printre altele, Programul de formare specializată în administrație publică pentru funcționari publici de conducere de la Institutul Național de Administrație, Cursul European Anti-Fraud Office – OLAF, „Fraud in the Common Policy” al Comunității Europene, Programul de perfecționare „Elaborarea proiectelor cu finanțare din fonduri structurale” de la Institutul Național de Administrație, cursurile postuniversitare „Marketing si gestiunea afacerilor”, Facultatea de Ştiinţe Economice , Universitatea de Vest din Timișoara și specializarea Drept civil, Facultatea de Drept, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Mircea Bota este angrenat într-o serie de proiecte europene și în pregătirea unor investiții strategice în România.

Ca specialist recunoscut în gestionarea fondurilor europene, cum credeți că pot fi folosiți acești bani în dezvoltarea unei comunități ca Giroc-Chișoda?
 
Aleşii locali sunt primii promotori ai dezvoltării durabile a unei comunități, atât din punct de vedere politic – prin asigurarea celei mai apropiate legături cu nevoile cetăţenilor, cât şi socio-economic – susţinând în mod realist şi constant prosperitatea şi echilibrul social al comunităţilor pe care le reprezintă. O comună are nevoie de programele structurale, atât pentru a recupera decalajul existent față de comunitățile din țările membre ale Uniunii Europene, cât și pentru o dezvoltare durabilă. Pentru a înțelege mai bine despre ceea ce vorbim și, că tot am intrat în campania electorală pentru alegerile locale, vreau ca cetățenii să poată cântări mai bine atunci când vor vota. Aceste programe de finanțare nerambursabilă sunt puse la dispoziția aleșilor locali din anul 2000. Primarul și consiliul local ar fi putut să realizeze foarte multe investiții cu bani europeni, dacă s-ar fi priceput, fără să dea vina pe cei de la județ sau guvern că „nu sunt de-ai noștri”. Unii au asfaltat drumurile din comună, dar cu banii de la bancă. Așa s-a întâmplat și la Giroc, cu peste 5 milioane de euro împrumutați de la bancă, au fost făcute investiții care puteau fi finanțate cu bani europeni. Acest împrumut a îndatorat comuna pentru cel puțin 25 de ani. Nepriceperea și câteodată rea-voința duc la situații de acest gen, nefavorabile, chiar dezastruoase pentru comunitate. Atragerea de fonduri de dezvoltare de către administrațiile publice locale este un element important pentru atingerea obiectivelor de coeziune ale Uniunii Europene. Devenind stat membru al Uniunii Europene, din 1 ianuarie 2007, România are acces, deopotrivă, la experienţa statelor membre, preluând şi adaptând contextului naţional diferite modele de dezvoltare teritorială, dar şi la resurse financiare pentru a le pune în practică în mod eficient. În acest context, Fondurile Structurale şi de Coeziune reprezintă instrumentele financiare prin care Uniunea Europeană acţionează pentru eliminarea disparităţilor economice şi sociale între regiuni, în scopul realizări coeziunii economice şi sociale. Un buget de aproximativ 19,7 miliarde de euro a fost votat pentru susţinerea unei politici de coeziune în România. În plus, pentru beneficiarii din comunităţile locale din mediul rural, primări și întreprinzători privați, Uniunea Europeană a alocat României peste 8 miliarde euro, prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală.
 
Care este situația actuală a comunei și cum vedeți dezvoltarea ei în viitor?
 
Aș vrea să răspund printr-un citat din raportul filosofic al primarului Ionel Toma pe anul 2011: „Consiliul local şi aparatul de specialitate al primarului au dat dovadă de maturitate în alegerea soluţiilor pentru a răspunde repede şi sustenabil nevoilor sesizate, făcând posibilă transpunerea în viaţă a mai multor proiecte de mare anvergură.” Principala preocupare a aleșilor locali ar trebui să fie reducerea disparităţilor de dezvoltare existente între sat și oraş. La Giroc nu se văd aceste proiecte de mare anvergură. Dacă trotuarele refăcute în fiecare an, ba din beton, ba, mai nou, din dale de beton, stațiile de autobuz „modernizate”, parcări cu flori și arbuști ofiliți, mii de metri cubi de pământ, balast și piatră, decontați la diferite firme de casă, sunt proiecte de anvergură înseamnă că echipa, consiliul local, aparatul de specialitate și primarul pot să plece la plimbare. Comunitatea Giroc-Chișoda are nevoie de investiții. Dată fiind perioada de criză în care ne aflăm, aceste investiții nu se pot realiza decât prin parteneriate public-private. Comunitatea Giroc-Chișoda este, din punct de vedere strategic, una dintre cele mai favorizate. Arealul unității militare se pretează la atragere de investitori. Din păcate, nu este fructificat acest beneficiu. Dacă din 2008 era exploatată această oportunitate, bugetul primăriei ar fi fost mult mai consistent. Actuala administrație nu a avut timp să dezvolte proiectul din motive bine cunoscute. Fondurile europene pot fi folosite și la crearea de poli de competitivitate, prin susținerea incubatoarelor de afaceri, pentru dezvoltarea IMM-urilor (acces pe piață, creșterea competitivității) și atragerea investitorilor. Dacă aruncăm o privire în ograda vecinilor, nu mai departe a Dumbrăvița, se poate observa cu ușurință dezvoltarea prin proiecte de anvergură. În Giroc-Chișoda, nu putem vorbi separat de cele două localități, aleşii de nivel local, consilierii și primarul sunt primii care trebuie să-şi angajeze competenţele, entuziasmul şi credibilitatea pentru un singur scop: dezvoltarea comunităţii pe care o reprezintă şi respectiv a fiecăruia dintre membrii săi. Cetăţeanul reprezintă, în acelaşi timp, centrul şi finalitatea tuturor acţiunilor întreprinse de către un ales local. Promisiunile electorale nu au ținut și nu țin loc de împlinirea nevoilor cetățeanului. Cartierul de blocuri ”Planiște”, în anul de grație 2012, intră în lumea civilizată prin realizarea parțială a utilităților. Dăm vina pe resursele financiare. Greșit. Banii sunt la îndemâna aleșilor comunității, doar că sunt cheltuiți fără să ia în calcul și concetățenii noștri din Planiște.
 
Vreți să deveniți primar al Girocului. Cu ce mesaj veniți în fața alegătorilor? 
 
Clasa politică românească pare incapabilă să pună pe masă teme de interes pentru cetăţean. Din acest motiv, şi alegerile de anul acesta par să fie o afacere exclusiv internă a politicienilor, fără vreo legătură cu agenda populaţiei. Pur şi simplu, liderii politici români se arată incapabili să ofere românilor bune motive pentru a participa la viaţa cetăţii, bune motive pentru a se prezenta la urne. Nu facem decât să vorbim despre cine mai vine şi cine mai pleacă, despre „război”, „armate” şi „fronturi”, dar, la sfârşit, românii nu se aleg cu nimic. Așa că, înainte de a aplica ștampila: gândiți-vă la ce ofertă electorală ați avut în 2008 și ce ați primit de la ultimele alegeri. Vorbe, vorbe, vorbe,… Dar ei? Bani, terenuri, afaceri… Sigur, ei au reușit, dar comunitatea Giroc-Chișoda mai are de așteptat.
 

Comentarii

comentarii