Acasă Actualitate Doar patru aeroporturi internaţionale din România sunt rentabile

Doar patru aeroporturi internaţionale din România sunt rentabile

DISTRIBUIȚI

Timişoara are al treilea aeroport din ţară
Conform „Raportul Aeroporturilor”, redactat de IBC Focus, aeroportul „Henri Coandă” (Otopeni, Bucureşti) este cel mai rentabil aeroport internaţional din Romania. Acesta a avut un trafic de 5 milioane de pasageri in 2008. În acelaşi clasament, se regăsesc pe locul doi, aeroportul „Aurel Vlaicu” (Băneasa, Bucureşti ) cu un trafic de 1.8 milioane de pasageri, iar pe locul trei, aeroportul „Traian Vuia” din Timişoara cu 1 milion de pasageri.
Ultimul în clasament este aeroportul din Cluj-Napoca cu un trafic de 750.000 de pasageri. Din informaţiile extrase din raportul IBC Focus, se specifica faptul că doar primele trei aeroporturi vor primi fonduri pentru investiţii din partea Ministerului Transporturilor.
Dacă necesarul investiţiilor declarate pentru modernizarea aeroporturilor româneşti se ridică la suma de 1,28 miliarde de euro până în anul 2025, cea mare parte, respectiv 1,08 miliarde de euro, sunt necesari până în 2013. Dintre cele 17 aeroporturi operaţionale din România, doar pentru patru, Bucureşti – Otopeni, Bucureşti – Băneasa, Timişoara, Constanţa, pot fi alocate fonduri având ca sursă bugetul Ministerului Transporturilor, restul depinzând de finanţarea asigurată de consiliile judeţene, de parteneriatele public-private sau fondurile europene. „Raportul Aeroporturilor din Romania” conţine o succintă analiză de piaţă cât şi descrierea lucrărilor de construcţie/reamenajare a 16 aeroporturi internaţionale.
IBC Focus este o companie specializată în monitorizarea pieţei construcţiilor din România.
L.P.

Comentarii

comentarii