Acasă Economic Doar trei din cele peste 20.000 de firme din Timiș sunt înscrise...

Doar trei din cele peste 20.000 de firme din Timiș sunt înscrise la Bursa de Valori București

DISTRIBUIȚI

În Timiș, există peste 20.000 de firme, iar la Bursa de Valori București BVB sunt înscrise numai 3. Cauza principală a acestei situații surprinzătoare este lipsa de informare a antreprenorilor despre binefacerile înregistrării și activării pe Bursa de Valori.

Marți. 2 octombrie, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș și Bursa de Valori București (BVB), în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a României, a organizat, la Centrul Regional de Afaceri al CCIAT, o întâlnire cu antreprenorii pentru a afla despre utilitarea înscrierii la BVB a companiilor.

Ei au aflat și despre  BVB și piața românească de capital, dar și dedpre finanțarea economiei și apelul de proiecte ”Listarea la bursă a întreprinderilor” – program al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, susținut prin fonduri PNRR.

Remus Dănilă, head of IR and Business Development în cadru Bursei de Valori București, a explicat că la întâlnirea de la Timișoara au fost prezentate oportunitățile firmelor atunci când se listează pe bursă.

Poate că bursa de valori nu e cea mai bună cale pentru toate companiile, dar la o analiză mai atentă vor ajunge la concluzia că o listare pe bursă și ridicare de capital suplimentar ar fi foarte utile pentru afacerea lor.

De ce o firmă ar trebui să se înscrie la BVB?

Remus Dănilă a adăugat că există foarte multe studii care arată că societățile cu capital local românesc sunt subcapitalizate. Așadar capitalul lor este foarte limitat. De aceea și își reduc capacitatea lor de dezvoltare și de creștere a profiturile și a se extinde pe plan național sau internațional.

“Acest capital care poate veni în sprijinul companiilor există în cantități suficiente pe bursă de aceea o listare este foarte utilă. Așadar, există oportunități, dar depinde de planul fiecărei societăți. Credem că pentru multe dintre ferme există potențial de dezvoltare”, a spus Dănilă.

Din 2021, a început o perioadă cu multe listări la bursă de valori care au venit în piața reglementă pe piața principală, dar din partea filmelor mari. În 2024, a fost o firmă care a ridicat 140 de milioane de euro de pe bursă.

Sunt burse cu tradiție și vechime care funcționează de secole. E vorba de cele din Marea Britanie, Germania, Țările de Jos sau Franța. Acolo diferențele sunt foarte mari. E vorba și de structura economiei. Acolo sunt multinaționale care sunt prezente la nivel global.

În ceea ce privește valoarea companiilor listate la bursa românească, aceasta a depășit-o pe cea din Budapesta și din Praga. Companiile românești listate la București au depășit 53 de miliarde de euro, în comparație cu 25 de miliarde de euro din Budapesta și Cehia.

Piețe mari regionale mai sunt Austria și Polonia cu valorile listate de peste 100 de miliarde euro și volume de 100 de milioane pe zi.

În România se tranzacționează 15 milioane € în fiecare zi.

În total sunt 350 -400 de firme listate la bursă, dar foarte multe sunt listate istoric cu mulți ani în urmă.

În Timiș sunt listate, dar foarte puține sunt relevantă, unele sunt înregistrate  istoric, care practic nu au nicio activitate pe bursă.

Piața de capital devine din ce în ce mai importantă și este nevoie de asemenea întâlniri că la Timișoara pentru ca filmele se afla de ce este important să fie listate pe bursa de valori.

România a avut o piață care a crescut foarte mult în ultimii ani și companiile listate au avut performanțe foarte bune, cu creșteri de peste 150%, în ultimii patru ani.

Cea mai mare listare din Europa a fost Hidroelectrica în 2023.

Există interes  și la nivel guvernamental și statul se implică în în creșterea pieței.

“Avem o strategie de dezvoltare. Avem un program prin care costurile de listare ale companiilor sunt subvenționată prin fonduri europene. Așadar există foarte multe inițiative pozitive și credem că dezvoltarea pieței și capitalului pot ajuta foarte mult business-urile din țară inclusiv din Timișoara să crească și să se dezvolte”, a concluzionat Remus Dănilă.

Mihaela Tomescu, director general al CCIA Timișoara, a declarat că este primul eveniment de acest gen organizat la CCIAT cu Bursa de Valori București.

“Scopul este să informăm mediul de afaceri antreprenorii din județul Timiș despre binefacerile listării la bursa de valori. Aici au aflat și despre posibilitatea de infuzie de capital în cadrul firmelor proprii, multe informații de care au nevoie pentru a-și dezvolta capitalul propriu.

Din Timiș doar trei companii sunt listată pe Bursa de Valori București.

De aceea organizăm acest eveniment. Sperăm că antreprenorii  să înțeleagă că au de câștigat dacă se vor înscrie la Bursa de Valori București și vor beneficia de multe premise ale PNRR de listare pe bursa întreprinderilor”.

Evenimentul de la CCIAT s-a adresat companiilor românești cu capital majoritar privat care vor să se finanțeze prin piața de capital și să se listeze la Bursa de Valori București, start-up-urilor și IMM-urilor (pentru care a fost creată piata AeRO) dar și antreprenorilor care au nevoie de capital pentru dezvoltare.

Comentarii

comentarii