Acasă Cultura Dobet Gnahore, prima prezenţă confirmată la Festivalul PLAI

Dobet Gnahore, prima prezenţă confirmată la Festivalul PLAI

DISTRIBUIȚI
altAflat la cea de-a patra ediţie, Festivalul PLAI se va desfăşura, anul acesta, în zilele de 11, 12 şi 13 septembrie, în locaţia deja tradiţională – Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara. Ambiţionată de câştigarea marelui premiu la secţiunea Artă/Cultură la Gala Societăţii Civile, echipa PLAI promite că ediţia din acest an va fi cel puţin la fel de remarcabilă, iar surprizele se vor ţine lanţ.

 “Festivalul PLAI se întâmplă şi în acest an. La a patra ediţie a sa, PLAI deja este tradiţie. Nu ne oprim, ci ne propunem să creştem tot mai mult. Iar cei care vor fi alături de noi şi de data aceasta, vor vedea că PLAI, chiar dacă rămâne un festival non-conformist, un festival tânăr, este şi un festival profesionist”, transmit organizatorii. Anul acesta, Festivalul PLAI se desfăşoară, pentru prima dată, sub egida “Timişoara – Open Art City”, un concept care include festivaluri de muzică, teatru şi film, expoziţii de artă plastică, spectacole în aer liber, publicaţii culturale de mare ţinută, produse culturale ale comunităţii locale. Partenerii culturali ai festivalului sunt Centrul Cultural Francez, Centrul Cultural German, Fundaţia Rubin, The Serious Road Trip şi mulţi alţii. “Spaţiul înseamnă pentru noi manifestarea diversităţii integrate în viaţa cotidiană. Timişoara este locul nostru pentru exprimarea libertăţii de exprimare şi de oglindire a creativităţii, iar Muzeul Satului Bănăţean este terenul nostru de joacă interculturală. Artişti legendari şi tineri experimentalişti dialoghează timp de trei zile în acelaşi spaţiu nonconvenţional pentru a face legătura dintre generaţii, dintre mine şi tine, dintre artă şi minte”, invită echipa PLAI. Prima vedetă ce a confirmat prezenţa la Festivalul PLAI 2009 este noua divă a muzicii africane, Dobet Gnahore, nominalizată la secţiunea “newcomer” a BBC World Music Award, artistă despre care The Chicago Tribune titra: “Dacă există dreptate în această lume, ea va fi foarte, foarte faimoasă”.
 
Diva muzicii africane
 
Dobet Gnahoré, cântăreaţă, dansatoare şi percuţionistă din Coasta de Fildeş, a moştenit tradiţia “Bété“ de la tatăl ei, Boni Gnahoré,  un maestru al percuţiei care cântă la Ki-Yi Mbock Company, trupa din Abidjan condusă de Werewere Liking. În cadrul acestei companii din Coasta de Fildeş, Dobet l-a întâlnit pe chitaristul francez Colin Laroche de Féline, aflat acolo pentru a aprofunda melodiile şi ritmurile africane. Ultimul ei album, “Na Afriki”, a apărut la labelul Cumbancha în 2007. De la apariţia lui, discul a fost primit cu entuziasm de toţi criticii şi, mai mult decât atât, a fost numărul unu în topul difuzărilor la posturile de radio din Statele Unite şi Canada pentru mai multe săptămâni.  Dobet cântă în mai multe limbi africane, printre care Bété, Fon, Baoule, Lingala, Malinke, Mina sau Bambara, fiind o adevărată continuatoare a tradiţiei pan-africane iniţiate de grupul Ki Yi Mbock. Pe scenă, vocea ei, charisma şi prezenţa impresionantă, toate rezultat al mai multor ani de muncă în coregrafie, reuşesc să fie fermecătoare pentru orice iubitor al muzicii autentice. Cântecele lui Dobet atacă diverse probleme sociale din societatea africană – lupta femeilor pentru emancipare, exploatarea copiilor, impactul violenţei în familie. Dobet face un apel către Africa să caute soluţii din alte părţi pe care să le aplice, folosind vastele sale resurse, pentru a crea un viitor mai bun. Ea cântă despre dragoste şi despre pierderi, la fel ca despre bucurie şi suferinţă, folosind o diversitate de ritmuri şi stiluri pan-africane. Acest lucru îl va face şi pe scena PLAI, sâmbătă, 12 septembrie 2009.
 
 
 
 

Comentarii

comentarii