Acasă Actualitate Doi candidați la noul concurs pentru conducerea Filarmonicii „Banatul”. Cine sunt aceștia?

Doi candidați la noul concurs pentru conducerea Filarmonicii „Banatul”. Cine sunt aceștia?

DISTRIBUIȚI

Joi, 29 decembrie, la ora 16.00, s-a încheiat perioada de depunere a dosarelor pentru concursul de management al Filarmonicii „Banatul” din Timișoara. Vorbim de o procedură care inițial trebuia să se desfășoare în vara lui 2021, însă care a fost anulată în instanță de Ioan Gârboni, fostul director, cel care a avut parte de o demitere „cu cântec”. Dacă la încercarea din iunie 2021 se înscriseseră cinci candidați, acum avem doar doi. Potrivit surselor noastre, este vorba despre oameni care deja fac parte din cadrul filarmonicii: Ovidiu Andriș, actualul director interimar, și Radu Popa, dirijor permanent.

Concursul a fost lansat la finalul lunii noiembrie. Acum, după ce s-a încheiat perioada de depunere a dosarelor, urmează ca pe 3 și 4 ianuarie să fie selectate cele eligibile și să fie publicate rezultatele. Următoarea zi se vor putea depune contestații, care vor trebui rezolvate până pe 9 ianuarie. Între 10 și 19 ianuarie vor fi analizate proiectele de management înscrise de candidații eligibili, urmând ca notele să fie publicate pe 20. O săptămână mai târziu, pe 26 și 27 ianuarie, vor fi susținute proiectele de management, iar pe 30 ianuarie va fi organizată și o eventuală probă scrisă de departajare. Ulterior, la cel mult cinci zile de la aducerea la cunoștință a rezultatelor se vor putea depune alte contestații, care trebuie soluționate în alte maximum trei zile.

„Avem o șansă unică să transformăm Filarmonica Timișoarei în cea mai efervescentă filarmonică din România și căutăm acum persoana care să realizeze această ambiție și să aducă stabilitatea de care va avea nevoie instituția anul viitor. De aceea, în primele zile din februarie, vom avea un director cu funcție deplină, care să contribuie la succesul Timișoara 2023, când toate reflectoarele Europei vor fi pe orașul nostru”, spunea primarul Dominic Fritz la lansarea concursului.

Revenind la cei doi candidați care s-ar fi înscris la concurs, vă amintim că Ovidiu Andriș s-a înscris și la prima încercare a primarului Dominic Fritz de a-i găsi succesor lui Ioan Gârboni. Atunci, concursul a fost suspendat din cauza procesului intentat de fostul director. Ovidiu Andriș, cel numit de Fritz director interimar, a fost singurul care nu a trecut de proba dosarelor, lipsindu-i experiența necesară. Conform rezultatelor anunțate de Filarmonică la prima probă, candidatul Andriș nu îndeplinea nici criteriul de a avea cinci ani experiență în domeniul studiilor absolvite, nici pe cel de a avea trei ani de management al unei instituții sau organizații neguvernamentale de cultură. Nu știm câtă acumulase atunci, însă din august 2021 și până în prezent, a mai putut adăuga un an și trei luni la ambele categorii. Andriș a fost favoritul primarului USR, lucru dovedit și de faptul că acesta a respins-o pe mezzosoprana Aura Twarowska, solistă a Operei din Viena. Aura Twarowska a fost chiar sunată de primar înainte ca acesta să numească directorul interimar, și i-a spus că va fi aleasă „tinerețea”.

Iată, totuși, cum era descris actualul director interimar al filarmonicii la momentul numirii: „Timișoreanul Ovidiu Andriș este absolvent al liceului de muzica Ion Vidu din Timișoara, licențiat cu distincția Summa cum laude la Universitatea de Muzică și Teatru din Hamburg și a obținut diploma de masterat la Academia de Orchestră a Filarmonicii de Stat din același oraș. În 2017 a fondat Trib’Art, cunoscută drept Tribul Artistic – asociație din Timișoara ce derulează proiecte culturale locale, naționale și internaționale. În completarea studiilor, a obținut certificări de management cultural din partea Institutului Național pentru Cercetare și Formare Culturală și a Cursului Internațional de Management Cultural SuCarMus (Sustainable Career in the Music Sector). O pată în CV-ul lui Ovidiu Andriș este faptul că, în momentul în care era finalist la Gala Matei Brâncoveanu 2021, voturile primite de el au fost anulate ”pentru o posibilă fraudă”, după ce a primit într-o singură zi mai multe voturi decât în precedentele trei săptămâni și jumătate

Din poziția de manager cultural al filarmonicii, Ovidiu Andriș a coordonat proiecte reprezentative pentru domeniul muzical-educațional, precum Romanian Chamber Orchestra, unul dintre cele mai importante proiecte dedicate muzicii clasice din România, unic prin structura ansamblului – reunește 21 de muzicieni români care fac performanță atât în țară cât și în unele dintre cele mai importante orchestre ale lumii). Eufonia este cel mai important festivalul de muzică clasică de camera din vestul țării, recunoscut nu doar pentru nivelul ridicat al actului artistic, dar și pentru concertele de muzică clasică susținute în comunități aparte: spitale, muzee, penitenciare, stațiuni balneo-climaterice, mănăstiri, sau zone rurale defavorizate.

În ceea ce îl privește pe celălalt candidat, dirijorul Radu Popa, descrierea acestuia de pe site-ul Filarmonicii sună cam așa:

„Dirijor permanent al Filarmonicii Banatul Timişoara, RADU Popa, nepotului unui mare luptător anticomunist (n.r.), s-a născut la Bucureşti în anul 1969. A urmat cursurile Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, absolvind în anul 1994 secţia compoziţie (clasa Prof. univ. dr. Adrian Iorgulescu), iar în anul 1996 secţia de dirijat-orchestră (clasa Prof. univ. Ludovic Bács), continuându-şi apoi formarea muzicală cu studii de masterat. O contribuţie esenţială în formarea sa ca dirijor l-au avut dirijorii Ludovic Bács şi Erich Bergel.

Radu Popa este invitat permanent al Filarmonicilor George Enescu Bucureşti, Transilvania Cluj-Napoca, al Orchestrei Naţionale Radio ş.a. A întreprins turnee de concerte în Coreea de Sud alături de orchestra Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca în anul 2001, orchestra Filarmonicii Giurgiu în anul 2002 precum şi cu orchestra Filarmonicii Janacek din Cehia, în anul 2003. Ca dirijor al orchestrei de cameră Camerata Janacek, Radu Popa a coordonat producţia Flautul fermecat la Šumperk în Cehia (2002). În 2002 şi 2003 a fost asistent al cursurilor de dirijat-orchestră susţinute de Otakar Thrlik la Opava în Cehia, iar în anul 2004 a fost invitat să dirijeze numeroase concerte ale orchestrei Filarmonicii Janacek din (Ostrava, Cehia).

În cadrul Festivalului George Enescu dirijează Orchestra Filarmonicii Transilvania Cluj-Napoca (2007) şi orchestra Filarmonicii Banatul Timişoara (2009). La invitaţia Orchestrei Naţionale Radio şi alături de soliştii Alexandru Tomescu şi Horia Mihail, maestrul Radu Popa a dirijat concertul dedicat Zilei Naţionale a României, eveniment ce a avut loc la Roma (Italia), în sala Giuseppe Sinopoli a Auditoriumului Parco della Musica. Radu Popa a dirijat orchestra Filarmonicii Banatul la concertele susţinute la Peştera Româneşti”.

Comentarii

comentarii