Acasă Actualitate Doi dintre cei mai cunoscuți psihologi din România participă la conferința Inspire...

Doi dintre cei mai cunoscuți psihologi din România participă la conferința Inspire Other Travelers – EGO Talks, la Timișoara, în 5 iunie

DISTRIBUIȚI

Inspire Other Travelers, un nou concept de eveniment dedicat dezvoltării personale și început la Timișoara, aduce în aceeași conferință două dintre cele mai mari personalități din domeniul psihologiei din România. Profesorul universitar doctor Daniel David și profesorul universitar doctor Ion Dafinoiu vor susține o dezbatere pe înțelesul publicului larg despre EGO marți, 5 iunie, în Sala Aula Magna a Universității de Vest din Timișoara. Moderatorul evenimentului este cunoscutul jurnalist și realizator al emisiunii Garantat 100% Cătălin Ștefănescu.

“Termenul de EGO are multe sensuri/semnificații, în științe diferite și la nivelul simțului comun. Însă din punct de vedere psihologic, științific, EGOul se referă dominant la o componentă mentală, în forma unei scheme
perceptual-cognitive, implicată structural în procesele mintale conștiente/conștientizabile și în cele utobiografice (ex. Memoria autobiografică). EGOUL apare ca o structură mintală <<totalitară>>, adaptându-și mereu realitatea (ex. ne modificăm trecutul ca să ne justificăm prezentul; distorsionăm prezentul ca să ne ustificăm trecutul) și schimbându-se doar sub presiunea <<revoluționară>> a acesteia. Reducerea EGOULUI la componenta sa perceptuală, cu minime evaluări cognitive, reprezintă condiția unei reziliențe psihologice și/sau  unei stări psihologice de bine stabile”, evidențiază prof.univ.dr. Daniel David, despre tema evenimentului.

“Ceea ce astăzi psihologii, psihoterapeuții numesc <<eu>>  este abordat din diverse perspective teoretice și numit cu sintagme precum: voce interioară, stări resursă, stări ale eului, înțelepciune interioară, autovindecătorul interior. EGO în calitatea sa de organizare a cunoștințelor (cognițiilor), observă și înregistrează experiența personală și de aceea el poate fi  <<istoricul personal>> al fiecăruia din noi. Din această perspectivă și funcționând în baza bias-urilor amintite, EGOul  organizează memoria în relație cu sinele, situează sinele pe axa determinismului cauză – efect (tendința de a raporta evenimentele la sine ca sursă sau țintă etc) și supraestimează competențele în propriul beneficiu.  În domeniul psihoterapiei, teoriile eului au condus la dezvoltarea <<ego-state therapy>>. Din perspectiva ego-state therapy, stările eului sunt structuri de gânduri, emoții și comportamente asociate unor experiențe și contexte. În situația expunerii la traume, stările eului pot dezvolta bariere”, menționează prof.univ.dr. Ion Dafinoiu.

Daniel David este unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de ştiinţă din România. Este profesor „Aaron T. Beck” de psihologie clinică şi psihoterapie (ştiinţe cognitive clinice) la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), directorul fondator al Departamentului de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, preşedinte al International Institute for the Advanced Studies of Psychotherapy and Applied Mental Health. În prezent (2009-) este profesor asociat şi la prestigioasa instituţie medicală Icahn School of  Medicine at Mount Sinai, New-York, SUA şi directorul programului de cercetare la Albert Ellis Institute, New York, USA, un institut de referinţă la nivel internaţional pentru cercetarea şi practica în psihoterapie şi sănătate mintală. De asemenea, a fost membru al Scientific Review Group în Social Sciences în European Science Foundation. Din 2016 este prorectorul UBB pentru cercetare, competitivitate-excelenţă şi publicaţii ştiinţifice şi directorul executiv al Institutului STAR-UBB. În anul 2017 a fost ales preşedintele Asociaţiei Psihologilor din România. Este autorul cunoscutei monografii “Psihologia poporului român. Profilul psihologic al românilor într-o monografie cognitiv-experimentală”.

Ion Dafinoiu este profesor doctor, decan al Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi preşedinte al Asociaţiei Române de Hipnoză Clinică, Relaxare şi Terapie Ericksoniană. Este titularul cursurilor: Psihodiagnostic clinicPsihoterapii scurteHipnoză clinică şi terapie ericksoniană, predate la universitatea ieşeană, şi al cursului Research Methods in the Social Sciences, în cadrul masterului european Perspectives on Social Inclusion. Este coordonator al colecţiei „Psihologie clinică şi psihoterapie” a Editurii Polirom. A publicat numeroase studii în reviste de specialitate din ţară şi străinătate. 

Inspire Other Travelers diversifică agenda de evenimente care au loc anual la Timișoara. Sesiunile vor aduce în fața publicului oameni model, persoane cu povești personale și profesionale care pot inspira. Evenimentele vor fi organizate în patru formate diferite, astfel încât experiența publicului să fie diferită de fiecare dată.

Fondatorii, Iozefina Nicoleta Tudor și Cristian Philipp, își doresc ca Inspire Other Travelers să inspire comunitatea spre a fi mai tolerantă, interesată de colaborare, de creativitate și de inovare, de latura spirituală a vieții.

Detalii despre Inspire Other Travelers sunt online pe websiteul www.inspireothertravelers.ro și pe pagina de Facebook: facebook.com/inspireothertravelers.ro.

Comentarii

comentarii