Acasă Actualitate Doi eliminaţi în Timiş, la prima probă scrisă a bacalaureatului

Doi eliminaţi în Timiş, la prima probă scrisă a bacalaureatului

DISTRIBUIȚI

baccelulareDoi elevi din Timiş au fost eliminaţi din bacalaureat, după ce au fost prinşi cu telefoane mobile asupra lor, acest lucru fiind strict interzis. Cei doi au clacat la prima probă scrisă a bacalureatului – limba şi literatura română.

Elevii eliminaţi nu vor mai putea susţine examenul de bacalaureat decât peste două sesiuni – în toamna lui 2014. În Timiş, 516 elevi au lipsit la limba şi literatura română. Chiar dacă poate părea surprinzător, subiectele de la profilul real au fost mai dificile decât cele de la profilul uman, conform specialiştilor.

Subiecte mai grele la profilul real decât la uman…

La profilul real, primul subiect a constat în rezolvarea mai multor cerinţe pe un  text din „Scrinul negru”, de George Călinescu. La al doilea subiect se cerea realizarea unui text argumentativ despre importanța alegerii unui model în viață. Al treilea subiect a presupus redactarea unui eseu în care să se prezinte tema și viziunea despre lume într-o poezie de Arghezi, Ion Barbu sau Lucian Blaga. La profilul uman, primul subiect a constat în rezolvarea unor cerinţe pe un text din „Accidentul”, de Mihail Sebastian. La al doilea subiect, tema textului argumentativ a fost „utilitatea scrierii unui jurnal la vârsta adolescenței”, iar eseul de la subiectul al treilea trebuia să conțină tema și vizunea despre lume într-un text poetic studiat aparținând simbolismului. Cei peste 5.000 de elevi înscrişi la bacalaureat în Timiş susţin examenele în 19 centre de examinare, din care 13 sunt la Timişoara.

Ultimele trei probe…

Marţi, 2 iulie, are loc proba scrisă la limba maternă, iar în 3 iulie proba obligatorie a profilului. Examenul scris se termină pe 5 iulie, cu proba la alegere a profilului. Primele rezultate se vor afişa pe 8 iulie, tot atunci putându-se depune şi contestaţiile. Pentru prima oară în Timiş, la probele scrise ale bacalaureatului, şi dascălii vor fi monitorizaţi de camerele de luat vederi instalate în clase. O cameră de luat vederi va fi îndreptată direct spre tabla din clasă. Camera va urmări comportamentul profesorilor supraveghetori şi, eventual, indicaţiile care s-ar putea scrie pe tablă. Decizia a fost luată de conducerea IŞJ Timiş şi se doreşte a fi o măsură suplimentară de siguranţă. Asta după ce s-a constatat că anumite licee mai slabe au rezultate superioare altor licee, considerate mai bune.

Comentarii

comentarii