Acasă Actualitate Doi renumiți profesori din Timișoara cer implicarea autorităților în refacerea unui drum...

Doi renumiți profesori din Timișoara cer implicarea autorităților în refacerea unui drum din Banatul de Munte

DISTRIBUIȚI
??????????????

Doi renumiți profesori din Timișoara, dr. Sorin Pescariu și dr. Ioan Sporea se implică activ în salvarea uneia dintre cele mai frumoase zone turistice din Caraș Severin.

Banatul de Munte are unele dintre cele mai frumoase arii naturale din Europa, este un reper pentru turiştii dornici de drumeţii, iar zona Almăjului este un izvor de sănătate pentru mulţi dintre cei care suferă de anumite afecţiuni. Câtă prosperitate ar putea aduce zonei turismul! Numai că totul este îngropat de un drum judeţean care de ani de zile nu face altceva decât să se deterioreze până la starea de drum primitiv.

Unde mai pui că în zonă trăiesc şi localnici, mulţi dintre ei bătrâni, care au nevoie de o ambulanţă, de drumuri pentru aprovizionare! Cum să le facă, pe unde să circule?

Oameni ai locului şi personalităţi academice le trimit o Scrisoare deschisă administrației județene, cărora le atrag atenţia asupra dezastrului la care este condamnată zona, din cauza acestui drum. Şi le mai sugerează ca dacă simt că nu pot rezolva problema, să-i lase pe alţii, mai capabili, inclusiv pe semnatarii scrisorii.

“Dacă nu puteţi voi, lăsaţi-ne pe noi!

Domnule președinte al Consiliului Județean Caraș Severin Silviu Hurduzeu,

Domnule prefect al județului Caraș Severin Matei Lupu,

Noi, locuitorii comunelor almăjene, cu plata impozitelor şi taxelor la zi, nedoritori de nicio amnistie fiscală, vă informăm încă şi încă o dată în legătură cu starea catastrofală a drumului judeţean care străbate Almăjul. Plin de gropi, dintre care unele se apropie de jumătate de metru adâncime, cu bălării pe marginea drumului care ating şi înălţimea de 3 m, porţiunea care leagă comuna Dalboşeţ de comuna Şopotul Nou este un drum al groazei şi chinului pentru oricine îl străbate de nevoie, în cazul localnicilor, de voie în cazul tot mai puţinilor turişti care se aventurează, înspăimântaţi de starea drumului, spre minunatele Chei ale Nerei.

În urma protestului almăjenilor, de acum o lună, s-a început un fel de cârpire a porţiunii de drum dinspre Dalboşeţ spre Bozovici, dar imaginile postate pe internet de către locuitori arată modul penibil în care s-a făcut aşa zisa ”reabilitare”, astupare doar a gropilor uriaşe: asfalt proaspăt aruncat pe marginea drumului, adică risipă şi nepăsare, bătaie de joc pe bani publici!

Niciun gest de ”reabilitare” pe segmentele Lăpuşnic-Dalboşeţ şi Dalboşeţ-Şopotul Nou, care în curând vor deveni imposibil de parcurs! S-a ajuns la situaţia incredibilă ca toate drumurile intra-comunale să fie asfaltate, prin programe de dezvoltare locală, iar drumul judeţean care leagă aceste comune să fie impracticabil!

Prin urmare, considerăm că drepturile noastre de buni cetăţeni ai României, locuitori ai zonei Almăjului, sunt grav afectate!

Dacă dumneavoastră, în conformitate cu îndatoririle funcţiilor pe care le deţineţi, nu aveţi capacitatea să rezolvaţi această problemă, devenită tot mai dramatică de la an la an, vă rugăm să recurgeţi la posibilitatea legală de a transforma catastrofalul drum judeţean în drum comunal! În acest mod, fiecare comună să poată acţiona direct şi nemijlocit, prin iniţiativa locuitorilor plătitori de taxe şi prin programe de dezvoltare locală, la urgenta lui refacere, pentru că fiind aşa distrus, considerăm că nu se mai pune problema ”reabilitării” în stil ”judeţean”, adică o cârpeală pe bani mulţi, dar care rezistă doar câteva luni.

Spus altfel, mai direct, dacă nu puteţi voi, lăsaţi-ne pe noi!”, spun zeci de almăjeni, care semnează scrisoare prezentată de prof. dr. Sorin Pescariu, Cetăţean de onoare al comunei Dalboşeţ şi al comunei Bănia.

O nemulţumire similară vine şi din partea prof dr. Ioan Sporea, membru al Academiei de Ştiinţe Medicale, care adresează o Scrisoare deschisă aceloraşi oficiali din fruntea prefecturii şi a CJ Caraş Severin.

“Domnule prefect, domnule preşedinte al CJ CS, vă adresez această scrisoare pentru a vă reaminti o problemă: tragedia drumului cărăşean care vine de la răscrucea cu drumul de Moldova (Nouă, n.r.) până la Sasca Montană şi Cărbunari. Am petrecut 10 zile de concediu la Sasca şi am constatat că drumul este într-o stare deplorabilă, mai rău ca niciodată.

Întreaga massmedia locală şi centrală semnalează acest aspect de neadmis pentru o ţară a UE în 2018: un drum judeţean impracticabil pentru o zonă turistică formidabilă! Satele Ciuchici, Macovişte, Stalina Timiş, Bogodinţi, Sasca Montană şi Română, Cărbunari şi Stinapari nu se pot aproviziona, oamenii nu pot circula, îşi distrug maşinile, sunt la capătul răbdării. Singura şansă economică a acestei zone este turismul şi această şansă este îngropată cu bună ştiinţă de ani buni. Nu cred că CJ Caraş Severin şi prefectura nu cunosc acest lucru.

Prioritizarea rezolvării acestei probleme ar da o speranţă oamenilor din zonă şi ar fi un imbold pentru turismul din zonă, care s-a prăbuşit în ultimii 2-3 ani, din cauza drumului impracticabil. Cine ajunge aici nu mai revine niciodată, dar îi informează şi pe alţii să nu vină.

Promisiuni de fonduri europene sau de viitoare proiecte nu folosesc nimănui. Chiar acum, o ambulanţă din Reşiţa aducea (cel puţin aşa încerca) să ducă un bolnav din Cărbunari. Încă 2-3 astfel de drumuri, şi maşina Ambulanţei va fi pe butuci. Nu cred că mai este timp de explicaţii, scuze şi promisiuni. Oamenii s-au săturat de ele.

Scoateţi de urgenţă bani din fondurile de rezervă şi reparaţi dce se poate. Obţineţi bani de la Compania Naţională de Drumuri pentru repararea definitivă, reasfaltarea acestui drum, care să dea o şansă la viaţa normală a oamenilor din zonă, turismului şi un viitor zonei”, spune prof. dr. Ioan Sporea.

Răspunsul primit de dr. Ioan Sporea de la cele două instituţii arată că:

„Având în vedere nemulţumirea dv. referitoare la starea DJ 571, vă aducem la cunoştinţă următoarele: * cunoaştem starea drumului (…). În această perioadă se află în derulare pe SEAP procedura de achiziţie de lucrări de întreţinere pe tronson Ciuchici – Cărbunari. * În intravilanul localităţii Cărbunari s-au finalizat lucrări de ranforsare sistem rutier (…) în lungime de 1.940 metri liniari, lucrări de reparaţii, suprafeţe faianţate, covor asfaltic, pe o suprafaţă de 5.600 mp. * Lucrările efectuate au termen de garanţie şi în situaţia în care nu rezistă până la primăvară, vor fi refăcute pe cheltuiala executantului. * Având în vedere costurile generate de refacerea întregului drum, vă informăm că singura sursă este deocamdată accesarea fondurilor europene. În acest scop, CJ a depus spre finanţare în Programul SUERD un proiect pentru modernizarea DJ 571 de la Moldova Veche la intersecţia cu DN 57. * Drumul fiind judeţean, finanţarea cade în sarcina CJ, nu se pot obţine bani la CNAIR, responsabilitatea acestuia fiind Druurile Naţionale şi Autostrăzi”, se spune în răspunsul celor de la prefectura şi CJ Caraş Severin.

Totul se încheie cu formula deja consacrată, de asigurare a preocupărilor oficialilor pentru starea drumurilor şi binele cetăţenilor.

Comentarii

comentarii