Acasă Actualitate Doi timișoreni au fost amendați de Poliția Locală pentru că, sătui de...

Doi timișoreni au fost amendați de Poliția Locală pentru că, sătui de noroaie, au amenajat spațiul verde din fața blocului

DISTRIBUIȚI

La Timișoara se amendează… spiritul civic. Doi timișoreni au fost amendați cu 1.000 de lei de Poliția Locală după ce și-au amenajat spațiul verde din fața imobilului în care locuiesc, respectând astfel o hotărâre de consiliu local dată încă din 2007. Au vrut să scape de noroi și mizerie, pe banii lor, iar pentru asta aveau chiar și aviz de la primărie. Se întâmplă într-un oraș european, care în anul 2021 va fi Capitală Culturală Europeană.

În 2017, doi timișoreni, soț și soție, care locuiesc pe strada Constantin cel Mare nr. 1, din cartierul Lipovei, au vrut să pună la punct spațiul verde din fața imobilului în care locuiesc. În clădire își are un punct de lucru și o firmă, iar un angajat ieșea la fiecare client să-i explice să nu mai parcheze pe spațiul verde.

Cei care locuiesc în bloc au decis că ar fi cazul să amenajeze acel spațiu care numai spațiu verde nu era. Au cerut voie de la primărie, au primit un acord și s-au pus pe treabă. Spre surpriza lor, la începutul acestui an s-au trezit cu poliția peste ei. Oamenii legii au văzut spațiul verde drept parcare ecologică.

„Subsemnatul (…) prin prezenta solicit acordul dvs. pentru a monta din fonduri proprii pavele înierbate pe spațiul verde dintre carosabil și trotuarul aferent imobilului din următoarele considerente: în urma lucrărilor de reabilitare a trotuarului de pe str. Constantin cel Mare, zona verde dintre carosabil și trotuar are panta înspre trotuar și în cazul ploilor torențiale pământul este angrenat spre trotuar; în acel imobil funcționează un punct de lucru al unei firme și clienții care intră în incintă de multe ori calcă pe spațiul verde și acesta are în permanență un aspect neîngrijit; montarea pavelelor va da un aspect îngrijit spațiului verde din fața imobilului; în prezent, un angajat al societății noastre roagă șoferii să nu parcheze pe spațiul verde și vom proceda în același mod și după reamenajare”, se arată în cererea trimisă Direcției Tehnice din cadrul Primăriei Timișoara încă din 2017.

Răspunsul Primăriei Timișoara a fost, într-adevăr, ambiguu. Pe o altă hârtie, cei din Primăria Municipiului Timișoara au scris: „suntem de acord cu solicitarea dumneavoastră, cu respectarea legislației în vigoare”.

Oamenii au văzut aprobarea și s-au pus pe treabă. Au pus pavelele înierbate pe mocirla dintre trotuar și carosabil și au semănat iarbă. S-au trezit însă cu polițiștii pe capul lor. Oamenii legii, veniți de la Secția de Poliție din zonă, au fost direct la firma care-și are sediul în imobil și le-au transmis celor de acolo că vor face reclamație la Poliția Locală. Nu a trecut mult timp și timișorenii s-au trezit cu agenții de la Poliția Locală pe cap. Le-au arătat toate actele, iar aceștia au zis că este în regulă și au plecat. La nici o lună distanță, un alt agent de la Poliția Locală s-a dus peste ei.

„Ne-a cerut documentele, i-am dat aceleași acte ca și colegilor dumnealui. El a zis că avem o sesizare de la Poliția Rutieră, dar că nu ne poate spune ce conține, pentru că e secret de serviciu. Ulterior, am aflat că sesizarea se referea la faptul că am amenajat o parcare ecologică fără aprobare. În concluzie, el a spus că acordul primăriei este ambiguu și că pentru lucrarea efectuată avem nevoie de autorizație de construire și ne-a dat amendă 1.000 de lei, obligându-ne să intrăm în legalitate până în septembrie, în caz contrar să aducem terenul la starea inițială”, povestesc timișorenii revoltați.

Polițiștii locali i-au sancționat în baza unui articol din Legea construcțiilor.

Ce-au făcut oamenii de fapt? Au pus pavele înierbate, adică cu spațiu pentru creșterea ierbii, au semănat gazonul și au lăsat să crească iarba. Din loc în loc, au pus ghivece cu arbuști și cu flori, pentru ca șoferii să nu-și mai poată lăsa mașinile acolo, transformând spațiul plin de noroi într-un loc civilizat, demn de un oraș european.

Timișorenii au contestat până la urmă procesul-verbal al Poliției Locale, dar contestația lor a fost respinsă. Oamenii sunt hotărâți acum să facă apel. Culmea, potrivit unei hotărâri de consiliu local din 2007, locuitorii din Timișoara sunt obligați să întrețină spațiul verde din jurul imobilelor în care locuiesc.

Sursa: libertatea.ro

Comentarii

comentarii