Acasă Actualitate Dominic Fritz: „Așa s-a gândit Primăria Timișoara să repornească economia locală după...

Dominic Fritz: „Așa s-a gândit Primăria Timișoara să repornească economia locală după ieșirea din starea de urgență, cu creșteri de taxe în piețe”

DISTRIBUIȚI

Dominic Fritz a făcut, sâmbătă, o vizită în piața volantă de Stadionul „Dan Păltinișanu”, transmisă și pe pagina sa de Facebook, după ce producătorii s-au plâns că taxa pentru un loc în piață a fost crescut, dintr-o dată, de la 200 la 300 de lei. Creșterea a fost făcută fără acordul comercianților, deși în contractul semnat de aceștia pentru tot anul, se arată că aceasta este de 200 de lei pe lună.

Fritz a prezentat, în urma vizitei, tot pe Facebook, povestea unei femei care obișnuiește să își vândă produsele în piață: „«Mă gândesc să abandonez», îmi spune doamna Gina din Giroc, care vinde cele mai frumoase vișine în piața volantă de lângă stadion.

Îmi arată contractul încheiat pe un an cu 200 de lei/lunar pentru micul loc în care își pune o măsuță și o umbrelă. Miercuri, a trecut o doamnă de la SC Piețe, firma primăriei care gestionează piața, și a vrut să încaseze 300 de lei, începând cu luna iulie. Fără nici un act adițional la contract, nicio bază legală”.

Unii dintre producători au plătit diferența, spune Fritz, de frică să nu își piardă locul. Inițial, prețul pentru un loc a fost de 50 de lei, dar, după creșteri succesive cu câte 50 de lei, acesta a ajuns, în 2020, la 200 de lei pe lună. Acum, a crescut brusc cu 50%, la 300. „Așa s-a gândit Primăria să repornească economia locală după ieșirea din starea de urgență, cu creșteri de taxe, nu cu facilități pentru producătorii locali”, afirmă useristul.

Acesta a amintit și de povestea altei comerciante: „Doamna Otilia din Parța vinde produse lactate, printre care și un caș cu ardei și leurdă care atrage privirile. Deși a plătit branșarea la rețeaua de electricitate și costul lunar al curentului, și ea va fi taxată suplimentar. E revoltată. Primăria nu le asigură nimic, nici apă curentă, nici toalete, nici tarabe și nici măcar nu le garantează locul pe care-l plătesc”.

În toată aceste poveste, spune Fritz, de câștigat vor avea, în mod special, speculanții: „Producătorii îmi spun că nu vor mări prețurile, dar că le va fi din ce în ce mai greu să-și aducă produsele proaspete, în Timișoara. Nu vor putea suporta costurile și piața volantă va fi ocupată, ca toate celelalte, de speculanți care și-au obținut, știm toți cum, certificate de producători de la primari. Este și acesta un mod perfid de a stabili scara de valori într-o societate, pe care munca a coborât tot mai jos. Cei care câștigă sunt, întotdeauna, «descurcăreții»”.

Pe această cale, Fritz vede problema la firma Piețe SA a Primăriei Timișoara: „Avem nevoie de o economie locală sănătoasă. Trebuie să protejăm și sprijinim micii producători locali, ca să putem cumpăra produse proaspete, regionale, la prețuri rezonabile, în loc de legume ieftine importate. Asta ar trebui să fie menirea firmei Primăriei, nu șmenurile cu bișnițari și importatori. I-am promis doamnei Gina că voi cere Primăriei explicații pentru această situație inacceptabilă și să renunțe la taxa aberantă pe nimic, ilegală oricum”.

Comentarii

comentarii