Acasă Actualitate Dominic Fritz cere bani de la guvern pentru a acoperi gaura neagră...

Dominic Fritz cere bani de la guvern pentru a acoperi gaura neagră lăsată la Colterm de Nicolae Robu, iar timișorenii să nu rămână fără căldură

DISTRIBUIȚI

Aflat la București, în grupul de negociere pentru noul guvern, primarul Timișoarei Dominic Fritz, are de rezolvat urgent și situația dezastruoasă de la Colterm: Conform datelor companiei, timișorenii abonați la sistemul centralizat ar putea rămâne de marți fără căldură. Mai există stocuri de cărbune și gaze doar până luni, iar furnizorii, mințiți de prea multe ori de fostul primar Nicolae Robu, nu vor să livreze decât cu plata în avans, din cauza datoriilor uriașe ale companiei din Timișoara.

”Trebuie să trecem iarna fără întreruperi de căldură și apă caldă. De aceea am cerut și sprijinul Guvernului, în urmă cu trei săptămâni, pentru Colterm, deocamdată fără răspuns. Am reluat discuțiile la București în contextul negocierilor pentru noul guvern, la care particip, în acest weekend.

Îi mulțumesc doamnei Prefect că a transmis și dânsa cererea noastră pentru bani din fondul de rezervă al Guvernului pentru Colterm. Sunteți 50.000 dintre voi conectați la Colterm și aproape toate instituțiile din oraș, inclusiv spitalele din prima linie COVID-19. Alții nu sunt clienți, dar o bună parte din contribuțiile lor la buget local se duc spre compania locală de termoficare”, a declarat Dominic Fritz.

Deși spune că nu vrea să politizeze situația, și nici să se plângă de greaua moștenire. Fritz nu poate evite ”gaura neagră” lăsată în bugetul Timișoarei de administrați Robu.

”Nu mi-am dorit să aduc în discuție ˝greaua moștenire˝. Realitatea este că, din prima zi de Primărie am plătit mai bine de 10% din încasări către Colterm pentru plata unor datorii uriașe, penalități, facturi la zi ori în avans pentru gaz și cărbune. Totul ca să nu se oprească căldură și apă caldă.

Doar anul acesta Primăria Timișoara a plătit 82 milioane lei pentru Colterm. Dotările și echipamentele pentru spitalele timișorene ne-au costat 35 de milioane de lei în 2020. Cu 82 de milioane de lei am fi putut dubla volumul de achiziții de dotări și echipamente pentru spitale. Sau am fi putut construi o sală polivalentă cu 5000 de locuri. Sau 20 000 metri pătrați de locuințe pentru Timișoara. Puteam moderniza complet fie Josefin, fie Fabric, zona istorică. Dar nu vom putea folosi acești bani pentru comunitate nici în 2021, din cauza datoriilor istorice ale Colterm.

Adevărul este că gaura neagră COLTERM a fost lăsat să crească de mult prea mult timp. Această situație nu mai poate continua. Am început discuții, care se află într-un stadiu avansat, cu Banca Mondială, cu furnizorii și creditorii COLTERM, cu ANAF și cu mai mulți specialiști financiari pentru redresarea companiei, atât pe termen scurt cât și pe termen lung.

Avem soluții și ele pot fi puse în aplicare dacă există bună-credință la Guvern și în rândul consilierilor locali ai Timișoarei, care sunt și membri în Adunarea Generală a Colterm. Bună-credință și capacitatea de a privi o problemă nu din perspectiva partidului, ci a interesului public. Politizarea problemei ˝Colterm˝ nu face decât rău timișorenilor”, spune primarul Timișoarei.

Comentarii

comentarii