Acasă Politica Dominic Fritz contraatacă: „Alin Nica a început să mă atace ca să...

Dominic Fritz contraatacă: „Alin Nica a început să mă atace ca să unească facțiunile din partid înainte de alegerile pentru șefia PNL Timiș”

1140
DISTRIBUIȚI

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a fost atacat luni seară de președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, după ce Timișoara a intrat în carantină. Nica îi reproșa lui Fritz că nu a făcut tot posibilul pentru ca municipiul să evite această măsură: nu a convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență, nu a trimis Poliția Locală în mai multe acțiuni pe teren, nu a impus telemunca și a „ascuns” focarul de la Direcția de Urbanism și nu a luat alte măsuri, precum testarea aleatorie, în cadrul primăriei. Președintele CJT, care, de altfel, este și președinte interimar al PNL Timiș, mai amintea de situații în care timișorenii au trebuit să formeze cozi în fața birourilor primăriei sau altor instituții subordonate.

În replică, Fritz, printr-o postare pe Facebook, contraatacă, spunând că Nica face un joc politic pentru a fi sigur că va câștiga alegerile interne din filială. „Înțeleg și accept că așa funcționează politica. Recunosc, însă, că nu mi-aș fi putut imagina cinismul cu care se joacă politic cu situația periculoasă în care se află Timișoara și județul Timiș”, scrie primarul.

Acesta mai amintește: „Comitetul Județean de Urgență (CJSU), al cărui vicepreședinte este Alin Nica, a carantinat 17 localități în ultimele luni, unele de mai multe ori, cum este cazul Dumbrăviței (de șase ori), Girocului (de trei ori), chiar și Dudeștii Noi, comuna pe care a condus-o. Niciodată, până acum, Alin Nica nu a criticat public deciziile de carantinare luate de CJSU”.

Despre cazurile de la Direcția de Urbanism, Fritz spunea că tocmai el le-a anunțat în conferința de presă de acum două săptămâni, deci e eronată invocarea vreunei „mușamalizări”. El mai amintește că Poliția Locală e în subordinea Ministerului de Interne, deci nu avea cum să trimită echipaje mai multe pe teren, și că telemunca poate fi dictată doar direct de firme, conform legii. „Dilema cu care s-a confruntat CJSU este tocmai că singurul cadru în care măsurile de restricții pot fi adaptate local față de cele naționale este cel de carantinare”, punctează Fritz.

O altă problemă care i s-a reproșat lui Fritz, ce-i drept, nu din partea lui Nica, este aglomerația din mijloacele de transport în comun. Totuși, și aici, primarul lansează un atac la președintele CJT: „Un reproș pe care urmează să-l anchetez este că nu s-au luat destule măsuri de precauție în mijloacele de transport în comun. Deși am primit mai multe asigurări că STPT face toate eforturile necesare și că tramvaiele și autobuzele nu sunt supraaglomerate, nu voi ezita să cer demiterea directorului STPT dacă Alin Nica are dreptate. (Bineînțeles că directorul este membru PNL și protejat de Nica în public și în culise)”. Ulterior, chiar în încheiere, primarul generalizează și atacă întreaga formațiune PNL Timiș, despre care spune că face tot posibilul de reveni la „robinetele cu bani publici”, chiar cu riscul de a desconsidera efortul timișorenilor și a duce la o prelungire a carantinei.

În final, primarul Dominic Fritz mai enumeră și măsurile impuse până acum de municipalitate în lupta cu COVID-19: „Eu sunt cel mai dur critic al Primăriei Timișoara; este o instituție aproape disfuncțională care a fost pradă clicilor de partid pentru mult prea mult timp și din care firmele de partid au supt mult prea mulți bani, bani cu care sunt finanțate o parte dintre atacurile care acum vin spre noi. Dar, în ciuda limitărilor ei, am ajuns să admir lupta grea pe care o duce împotriva pandemiei.

✅ Timișoara are două spitale Covid finanțate din bani de la bugetul local, Victor Babeș și Spitalul Municipal, care îngrijesc pacienții din toate satele județului Timiș și cazurile grave din întreaga regiune de vest.

✅ Am făcut parteneriate cu societatea civilă și mediul privat pentru a furniza oxigen acasă pacienților din tot județul care suferă de covid,

✅ Am carantinat în centrul nostru, singurul din județ, peste 1200 de migranți în ultimele 4 luni (Consiliul Județean a promis de repetate ori să deschidă și ei un astfel de centru, ceea ce nu s-a întâmplat),

✅ Am extins programul cu publicul în camera 12 și la evidența populației la 12 ore pe zi pentru a evita aglomerarea,

✅ Am introdus în prima zi un nou site web de informare zilnică (covid19.primariatm.ro) care a fost copiat de multe primării din țară,

✅ Într-o operațiune logistică fulger echipa primăriei a creat centre de vaccinare, unele în parteneriate cu mediul privat, unde se vaccinează mii de timișoreni,

✅ Operăm un call-center pentru programări la vaccin și cazuri sociale în carantină,

✅ Avem echipe mobile pentru ajutor la domiciliu prin Direcția de Asistență Locală,

✅ Am acordat milioane de lei în reduceri de impozite pentru întreprinderi afectate

Adevărul este că lupta împotriva pandemiei a fost pasată în mare parte primăriilor. Președinții de Consilii Județene au timp să orchestreze atacuri politice și să facă campanie pentru alegeri interne.

În perioada în care spitalele sunt încărcate și timișorenii încearcă să-și organizeze viața într-o carantină frustrantă, PNL Timiș pare să aibă un singur țel: să saboteze tot efortul timișorenilor și timișenilor de a ieși din această situație critică cu riscul de prelungire a carantinei. Nu folosesc această strategie pentru că le pasă de viața de zi cu zi a timișorenilor sau de timișenilor, ci ca să rămână sau să revină la butoane și la robinete de bani publici, atacându-i pe cei care încearcă să facă curat după haosul lăsat în urmă.

PNL Timișoara încă nu s-a decis dacă vrea să fie în opoziție sau la guvernare. Eu sunt decis să fac ce trebuie și ce pot pentru timișoreni”.

Comentarii

comentarii