Acasă Actualitate Dominic Fritz, despre raportul referitor la particulele PM10: „Primarul Robu a luat...

Dominic Fritz, despre raportul referitor la particulele PM10: „Primarul Robu a luat 109.350 de lei din banii cetățenilor ca să plătească o firmă pentru… copy-paste”

1063
DISTRIBUIȚI

Documentul prin care Primăria Municipiului Timișoara raporta calitatea aerului în privința PM10 conține dovezi evidente de… copy-paste, a arătat Dominic Samuel Fritz, candidatul USR la alegerile locale pentru Primărie, într-o postare pe pagina sa de Facebook. În seara de 14 ianuarie, acesta a prezentat dovezi pentru afirmațiile făcute, dar a și dat posibile soluții la situația actuală.

„Primarul a luat 109.350 lei din banii cetățenilor ca să plătească o firmă din București pentru un raport (cerut de lege) despre PM10, un poluant periculos mai ales pentru aparatul respirator al copiilor”, a început Fritz. În documentul de pe site-ul PMT, observă Fritz, există dovezi clare că firma respectivă nici nu s-a chinuit să își ascundă urmele, „ca de exemplu”, remarcă acesta, „la pagina 54, unde enumeră instituțiile timișene care au participat «la elaborarea Planului de calitate a aerului din Municipiul lași»”.

USR-istul mai scrie: „Dacă scopul era să ne informeze despre calitatea aerului, aflăm că doar una singură din cele 4 stații ce măsoară aerul din Timișoara produce date valide, și nici măcar asta așa cum trebuie”.

Conform sistemul independent menționat de Fritz, în fiecare din ultimii trei ani s-a depășit clar valoarea limită, 25 micrograme/metru cub, pentru PM2.5. Doar în decembrie 2019, valoarea maximă atinsă a fost de 89 micrograme/metru cub pentru aceasta. În ceea ce privește valorile PM2.5 din primele două săptămâni din 2020, acestea au depășit dublul limitei, în timp ce cele pentru PM10 au ajuns la 65 micrograme/metru cub. Despre aceste lucruri, în raport nu se menționează nimic.

„Dacă scopul era să dea socoteală despre măsurile pro-aer curat ce s-au luat în trecut, constatăm că marea majoritate a măsurilor bifate ca «realizate» (vezi paginile 121-131) sunt de fapt măsuri de dinainte de 2012, când a început mandatul actualului primar. Nu găsim aproape nimic despre ce s-a făcut în ultimii 8 ani”, mai amintește Dominic Fritz.

USR-istul îl mai atacă pe Robu, spunând că actualul primar vine doar cu promisiuni, și acelea în stilul celor din ultimii opt ani, „anti-pietoni, anti-bicicliști și anti-copaci”. Candidatul USR la locale a concluzionat: „Domnul Robu nu are nimic de oferit timișorenilor decât un document de copy-paste la suprapreț”.

Fritz mai arată și ce va face el referitor la probleme calității aerului, și anume să trimită observații la Primărie. Cele pe care acesta le propune sunt trei: „Avem nevoie de o măsurare a calității aerului mult mai precisă și fiabilă”, „Trebuie să ne asumăm că nu mai trăim în «epoca automobilului»” și „Timișoara, orașul florilor, trebuie să redevină un oraș verde, în care spațiile verzi și copacii sunt considerate o resursă pe care trebuie să o protejăm”.

Comentarii

comentarii