Acasă Actualitate Dominic Fritz, după ultima vizită la București, în legătură cu refugiații din...

Dominic Fritz, după ultima vizită la București, în legătură cu refugiații din Timișoara: „Domnul ministru Bode a promis că va încerca să găsească o soluție”

DISTRIBUIȚI

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a prezentat miercuri, 17 februarie, concluziile vizitei sale la București, desfășurate cu o zi în urmă. Pe termen scurt, ministrul de Interne, Lucian Bode, și conducătorii altor instituții ale MAI i-au promis primarului unele soluții pe termen scurt. Pe termen lung, schimbările de legislație au fost discutate cu președinta Senatului, Anca Dragu.

În primul rând, Fritz a prezentat acțiunile în desfășurare despre care a aflat la București: „România investește în securitatea granițelor. De curând, a început și o colaborare cu Frontex, agenția europeană pentru securizarea granițelor UE-ului. Tocmai, această colaborare este gestionată de aici din Timișoara. În același timp se lucrează și la prinderea călăuzelor. De aia migranții se tot întorc la Timișoara, aici operează aceste călăuze care îi ajută să treacă granița. Mă bucur să aud că DIICOT și Parchetul au sute de dosare în lucru. Anul trecut au reușit desființarea unei astfel de filiere. Am insistat la domnul ministru să se intensifice aceste eforturi de a se combate cauzele”.

Concret, printre soluțiile care ar putea fi puse în aplicate în viitorul apropiat se regăsesc creșterea capacității în centrele de refugiați, găsirea unei soluții pentru transportul refugiaților arondați altor centre decât celui de la Timișoara. Pe termen lung, Fritz dorește găsirea unei soluții legale pentru ca refugiații din România să fie, într-un fel sau altul, descurajați să părăsească centrele în care sunt arondați.

„Am convenit să se crească locurile de cazare pentru migranți. La Timișoara vor crește cu 100, dar se vor face noi investiții și în centrul care funcționează acum. Momentan, acesta est ocupat în proporție de 128% din locurile disponibile, acestea sunt doar locurile formale. Peste tot în țară vor să crească locurile cu o capacitate de 1.000. Mulți nu au loc într-un centru și trăiesc în Timișoara, pe stradă. Cred că trebuie să găsim o soluție de transport înapoi în centrele unde au fost arondați. Chiar dacă se întorc la Timișoara, să fie transportați înapoi. Domnul ministru mi-a promis că va încerca să găsească o soluție, posibil și cu CFR, să fie posibilitatea ca refugiații să fie însoțiți de polițiști când merg înapoi în centrele unde au fost arondați.

Aici mai intervine o problemă sau, mai bine spus, este neclară situația legală. Solicitanții de azil au un drept de circulație liberă, timp de un an de zile, cât li se procesează cererea. Eu cred că este bine că se întâmplă așa. Acest drept trebuie acordat, dar trebuie să existe niște condiționări: să nu poți să trăiești pe stradă dacă ai un loc în centru. Străzile Timișoarei nu sunt un loc propice, nici din considerente de sănătate publică, nici din considerente de siguranță publică. Nu cred că situația ca Gara de Nord, care devine o zonă în care sunt zeci de oameni fără adăpost, poate continua. Sper să avem soluții concrete din partea ministerului. Trebuie să mai spun că apreciez munca pe care o depun câteva organizații din societatea civilă și biserici care se asigură că migranții nu mor de foame”, a mai declarat Dominic Fritz.

În discuțiile cu alți oficiali, printre care și Raed Arafat, Bogdan Despescu și alți șefi din Poliția de Frontieră și Inspectoratul General pentru Imigrări, Fritz a reluat pe scurt povestea: din cauza poziționării geografice a Timișoarei, refugiații, chiar și cei care sunt repartizați altor centre, aleg să vină la aici pentru a-și găsi călăuze care să îi ducă în Occident. De exemplu, anul trecut, a menționat primarul, din peste șase mii de solicitări de azil înregistrate la nivel național, peste 4.000 au fost făcute la Timișoara.

Săptămâna viitoare, Fritz va face o nouă vizită la București, de această dată, pentru discuții la Ministerul Mediului. Se va discuta despre stațiile de măsurare a calității aerului din municipiu, dar și despre situația de la Pădurea Verde, unde primăria nu a primit aleile, iar, astfel, nu poate începe să facă amenajări.

Comentarii

comentarii