O decizie aberantă, care vine după aproape 4 ani de război pe care Dominic Fritz îl poartă personal și prin angajații primăriei, împotriva omului de afaceri Dan Dinu, le lasă fără o masă caldă pe mamele copiilor bolnavi de cancer, internați la Spitalul de Copii Louis Țurcanu.
“Se pare ca Dominic Fritz are o problema cu bussines-urile locale si antreprenorii romani. Isi trimite oamenii de la PLT in controale, aia fac procese locale la sediul PLT, nu la fata locului, cum ar fi normal si suspenda activitati dupa bunul plac. O sa-l rog pe Dominic, pana la redeschiderea localului Beraria 700, sa asigure masa pentru mamele copiilor bolnavi de cancer de la spitalul Louis Turcanu, pt ca noi nu mai putem, ca ne a suspendat activitatea. Si sa o faca la fel ca mine, din propriile economii!”, a anunțat vineri, 10 ianuarie 2025, pe Facebook, omul de afaceri Dan Dinu.
“În urma unei decizii a Primăriei Municipiului Timișoara, activitatea Berăriei 700 va fi suspendată temporar pentru o perioadă de două săptămâni. Ne cerem scuze pentru eventualele inconveniente si vă multumim pentru întelegere. Vă asteptăm din nou cu drag incepând cu data de 25 ianuarie 2025!”, au anunțat reprezentanții Berăriei 700.
Grav este însă că Dan Dinu oferea gratuit, zilnic, câteva zeci de porții consitente de măncare proaspăt gătită mamelor cazate la locațiam unei fundații care susține proprgamul de sprijin al copiilor bolnavi de cancer tratați la Spitalul Louis Țurcanu.
Cel mai ciudat este că Direcția Poliția Locală Timișoara nu a emis niciun fel de informare sau comunicat de presă până la ora publicării acestui material, iar purtătorul de cuvânt al instituției, întrebat pe ce motiv de legalitate s-a dispus închiderea Berăriei 700 a cerut timp să se informeze, lucru care nu s-a întâmplat până la ora 16:30.
Așadar, dincolo de hărțuirea cu care Dan Dinu s-a obișnuit, Fritz îi crează prejudicii materiale și de imagine, așa cum a făcut și în 2021, după care au urmat 4 ani de denigrare în presa useristă și pe social media.
Încă din 2021, primarul neamț a început o serie de intimidări și răzbunări la adresa antreprenorului timișorean, care deține în jur de 10 restaurante și snack-baruri în Timișoara.
Procese în instanță, zeci de controale ale inspectorilor primăriei și sute de controale, unele zilnice, ale Poliției Locale Timișoara, transformată de către primarul Fritz în propria miliție pentru răzbunări și reglări de conturi cu antreprenorii mai mici sau mai mari din Timișoara, au avut loc în acești ani.
Dacă în campania din 2020, Dominic Fritz și cei din USR Timiș veneau des la localurile lui Dinu, cunoscute pentru calitatea mâncării și atmosfera deosebită, ulterior primarul a decis închiderea Berăriei 700, un simbol turistic și gastronomic al orașului. În 2021, primarul Dominic Fritz a emis o dispoziție de suspendare a activității pentru un local din Piața 700. Proprietarul Dan Dinu a atacat în instanță dispoziția prin societatea care administra afacerea, Del Corso SRL. În octombrie 2021, măsura a fost dispusă de primarul Timișoarei în urma sesizărilor venite din partea locuitorilor din zona Piața 700, care au reclamat faptul că sunt deranjați peste măsură de muzica și gălăgia de pe terasă. Agenții Poliției Locale au constatat că societatea comercială încalcă într-adevăr în mod repetat dispozițiile legale privind ordinea și liniștea publică, astfel că au aplicat sancțiuni și au propus suspendarea activității.
Un cincinal de hărțuire și denigrare
Acesta a fost doar începutul, pentru ca mai apoi, la toate restaurantele deținute de Dan Dinu în centrul orașului, polițiștii locali să vină în control, aproape zilnic. “Deja ne cunoaștem cu ei. Și polițiștilor locali le e deja jenă să vină zilnic să le arătăm aceleași avize și autorizații, pentru că la toate locațiile lucrurile sunt în regulă, din punct de vedere legal, sanitar, absolut tot”, a povestit Dan Dinu într-o emisiunea de podcast, în anul 2024.
În vara anului trecut, controalele s-au intensificat, conform lui Dinu. Evident că cei care reclamă nu sunt neapărat cei din blocurile de peste drum de berărie. “Cam toată lumea știe că dacă primarul decide ceva, transmite la poliția locală prin diverși interpuși. Nu e greu de sesizat. Un polițist sau un prieten sună în dispecerat, se înregistrează apelul și apoi se declanșează descinderea. E o chestie veche, dar care s-a perpetuat cu anii”, a declarat Vasile B., un fost angajat al Direcției Poliția Locală din cadrul Primăriei Timișoara.
Conform omul de afaceri Dan Dinu, în iarnă, polițiștii locali au descins într-o seară tot pe motiv că ar fi reclamații vizavi de gălăgie și muzică prea tare. Terasa nu era deschisă în extrasezon. Ce e mai interesant și poate fi probat este că polițiștii au venit după ora închiderii, când în local era liniște și mai era doar personalul care făcea curățenie. Ceea ce, afirmă Dan Dinu, e încă un exemplu de încercare de intimidare.
A rămas antologică „descinderea” din timpul pandemiei a unui comando USR, care a încercat să însceneze că un alt local, extrem de bine cotat, al aceluiași patron, ar fi încălcat regulile impuse pe perioada carantinei și ar fi servit masa, încălcând prevederile decretate de Comitetul Național de Gestionare a pandemiei de COVID-19.
În 2021, în pandemie, Ana Munteanu a descins cu jandarmii într-un hotel al omului de afaceri Dan Dinu. Ea a transmis acțiunea live pe Facebook, susținând că, de fapt, vrea să arate că hotelul respectiv primește oameni în restaurant, deși nu e voie. Ulterior Munteanu a recunoscut că ea a regiza totul, că așa-zișii clienți din local erau prieteni de-ai ei și fusese anunțată de „clienții” cu pricina, care își făcuseră rezervare tocmai ca să demonstreze incorectitudinea operatorului economic. În toată tevatura, consiliera locală a tras după ea și un echipaj de jandarmi, care însă au înțeles că e o regie, mai ales că referirea se făcea la hotel, în timp ce acțiunea presupus ilegală ar fi avut loc în restaurantul din incinta hotelului.
Revenind la Berăria 700, în octombrie 2021, primarul Dominic Fritz a dispus închiderea localului din Piaţa 700 deţinut de Dan Dinu pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice. Pe pagina sa de Facebook, Dan Dinu a arătat că măsura suspendării activităţii a fost dispusă „ca urmare a tulburării liniştii publice după ora 22.00 prin programul de muzică tradiţional românească”.
„Normele legale oferă această posibilitate doar în situaţia în care abaterea s-ar fi repetat, însă societatea noastră a fost sancţionată doar o singură dată. Menţionăm că am atacat aceast act în instanţă, solicitând şi recuperarea prejudiciului suportat de societate în urma acestei acţiuni, prejudiciu ce dorim a fi recuperat din patrimoniul personal al domnului Dominic Samuel Fritz, ca şi persoană responsabilă cu emiterea acestui act. Pe această cale îi solicităm domnului Primar să îşi asume în mod public suportarea acestui prejudiciu, fără implicarea bugetului local”, a anunţat Dan Dinu, pe Facebook, la acel moment.
Ulterior a avut loc și un proces, pe care în cele din urmă Primăria Timișoara l-a câștigat, după 3 ani de instanțe. Dan Dinu a rămas cu pierderile economice și cu reputația pătată gratuit. Campania de denigrare a antreprenorului a continuat în toți acești ani, prin intermediul Facebook, prin vocea USR Timiș și de pe conturi false, dar și prin publicațiile online, abonate la contracte de publicitate cu dedicație, oferite de Dominic Fritz indirect, ca și informare și reclamă pentru societăți din subordinea Primăriei Timișoara.