Acasă Actualitate Dominic Fritz și-a anunţat neputința: E.On a sistat gazul către insolventa Colterm,...

Dominic Fritz și-a anunţat neputința: E.On a sistat gazul către insolventa Colterm, înainte de a fi găsit un alt furnizor. Peste 50.000 de gospodării și cele mai multe spitale rămân fără apă caldă şi căldură

DISTRIBUIȚI

Marți, 26 octombrie, primarul Dominic Fritz a anunțat că negocierile cu furnizorii de gaz de ultimă instanță au eșuat. În același timp, la ora 12.00, E.On a oprit livrările, astfel că timișorenii rămân fără apă caldă și căldură. Încă nu se știe când se va remedia situația. În aceeași zi, instanțele au aprobat intrarea în insolvență a companiei. În lipsă de soluții, Fritz face apel la companiile de stat.

„Acum câteva minute (la ora 12.00 – n.r.), compania DelGaz a oprit distribuția gazului pentru CET Centru și compania E.On a sistat furnizarea gazului pentru Colterm. (…) Am stat în negocieri cu ultimul furnizor, care, din păcate, ne-a dat un răspuns negativ. Timișoara, Colterm nu are, momentan, o companie care ar vrea să furnizeze gaze naturale. Asta vine într-un context de criză de gaz la nivel european. Majoritatea companiilor ne spun că nu au cantitățile necesare pentru a furniza către Colterm gaz. Existau și unii furnizori mai mici. Singura soluție ar fi fost prin plata în avans și ei să încerce să cumpere gazul pe care îl găsesc pe piață pentru a ni-l furniza nouă. Nu aveam cum să dăm aceste sume și să semnăm astfel de contracte”, a spus Fritz în legătură cu negocierile. O firmă, de exemplu, a cerut o garanție de 80 de milioane de lei.

Situația va fi dramatică atât pentru abonații casnici, cât și pentru spitale și școli. „Asta înseamnă că, în Timișoara, în jur de 50.000 de gospodării vor rămâne fără căldură. Spitalele vor rămâne fără căldură și apă caldă. La «Victor Babeș» există centrală proprie, la fel și la Maternitatea Odobescu, are o centrală care se va porni”, a continuat primarul.

Fritz face apel către „furnizorii de gaz, mai ales către companiile autohtone sau de stat, Romgaz sau Electrica”, dar și către „toți cei care pot să încurajeze aceste companii să furnizeze gaz”. Primarul spune și că a continuat discuțiile cu prefectul, ministrul Energiei sau Emil Boc, președintele Asociației Municipiilor din România. Problema costurilor ar afecta mai multe orașe, Fritz anticipând că și Oradea, unde termoficarea funcționează strict pe gaz, ar urma să oprească încălzirea. În plus, acesta este încrezător că se va găsi o înțelegere între partide, atât la nivel local, cât și la nivel central. În continuare, acesta propune consilierilor locali să aprobe creșterea tarifelor, decizie care ar atrage furnizorii către Colterm. La ora 15.00, va fi și o ședință a Comitetului Local pentru Situații de Urgență.

„Verificăm toate căile tehnice pentru a reduce consumul la minimum. Va fi totul trecut pe cărbune. (…) Ăsta este scopul, să încercăm să negociem o cantitate de gaz mult mai mică, să funcționăm pe cărbune (este nevoie de gaz pentru aprinderea lignitului – n.r.), să reintrăm cu niște intervale în care Colterm ar putea să producă apă caldă și căldură. Această veste este una devastatoare pentru mulți timișoreni, pentru cei care suferă în spitale, medici și asistente, oricum epuizați. Pentru vârstnici, cei mici, pentru cei care lucrează de acasă. Pot să spun că vom face tot posibilul pentru a trece peste această perioadă și să repornim căldura în Timișoara cât mai repede posibil”, a completat Fritz.

Acesta a vorbit și de insolvență: „Astăzi, instanța a și deschis procedura de insolvență. Acum, compania poate să concentreze pe plata facturilor curente și nu mai trebuie să dea banii pe datoriile istorice. Sper că asta ne va ajuta să găsim o soluție inclusiv pentru această criză. Sunt foarte conștient că, în acest context, să anunț o propunere de majorare poate să pară absurd, dar tocmai motivul că compania Colterm a vândut căldura și apa caldă mult sub prețul producției ne-a dus în situația în care suntem. (…) Este destul de evident că o triplare nu ar fi în niciun fel realist sau suportabil către populație. Propunerea mea este o dublare, la 416 de lei/MWh, dar cred că este un pas necesar tocmai pentru a crește încrederea furnizorilor”.

Întrebat dacă își asumă faptul că ultimele conduceri ale Colterm, numite de el, au dorit trecerea producției de energie termică de pe cărbune pe gaz, acesta a evitat un răspuns direct. „În primăvară, aveam de cumpărat 50 mil lei pentru emisiile de CO2 produse prin arderea cărbunelui, bani pe care nu îi aveam. Au făcut un calcul, în primăvară. Din august, au explodat prețurile. Au trebui să adapteze schema, dar problema rămâne aceeași, că în primăvara viitoare o să ne confruntăm cu o factură pentru aceste certificate. Faptul că problema este una la nivel european, îmi dă o oarecare speranță că acest mecanism (al certificatelor pentru poluare – n.r.) va fi regândit”, a răspuns acesta.

La final, Fritz a spus că își o parte din vină, însă numai cea care ține de prerogativele primarului, nedorind ca el să fie „scos țap ispășitor” pentru toate deciziile care, adunate, au adus Coltermul în criza actuală. În plus, edilul nu știe cum ce măsuri ar putea lua, individual, timișorenii care vor rămâne fără căldură.

Comentarii

comentarii