Acasă Actualitate Dominic Fritz, update în legătură cu lupta împotriva COVID-19. Până acum, societatea...

Dominic Fritz, update în legătură cu lupta împotriva COVID-19. Până acum, societatea civilă a donat peste 600.000 de lei. „Nu avem altă variantă legală”

DISTRIBUIȚI

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a cerut, încă o dată, ca ONG-urile și mediul de afaceri să sprijine, și ele, lupta autorităților publice împotriva pandemiei de coronavirus. Pentru planurile pe care le are edilul-șef, de achiziții directe, soluție mai rapidă, legea nu permite alte variante. De asemenea, acesta le cere și timișorenilor să respecte, în continuare, măsurile recomandate de autorități.

Despre situația actuală în combaterea pandemiei, Fritz a spus: „Rata de infectare crește. Chiar dacă am intrat într-un platou, situația asta –  vreau să subliniez – este una serioasă! Evitați fiecare contact posibil. Eu am constatat că în alte, multe alte țări, chiar dacă rata de ocupare a paturilor este mai mică, sunt luate măsuri mult mai restrictive. Vom vedea dacă măsurile luate săptămâna trecut vor avea un efect destul de puternic”.

În plus, în planul primarului a apărut și varianta achiziționării a cât mai multor containere, pe lângă concentratoare de oxigen. După tragedia din Piatra Neamț, Fritz a cerut directorilor de spitale din subordinea primăriei să fie realizată o verificare, care încă este în curs. „La Spitalul «Victor Babeș» s-a făcut verificarea rețelei de oxigen, acum trei săptămâni a avut loc ultima revizie. Verificarea este în curs și la celelalte spitale. Este foarte clar că avem o problemă de infrastructură spitalicească”, este tot ceea ce a putut afla până acum primarul.

Un alt proiect al lui Fritz, „Oxigen”, realizat prin Fundația Comunitară Timișoara, a reușit să strângă, până acum 621.000 de lei, bani cu care au fost sau vor fi cumpărate concentratoare de oxigen. Sumele donate au variat, de la 10 lei la 100.000 de euro. Cea mai mare a fost făcută de Cerealcom, dar și Aquatim, societate din subordinea primăriei, a donat 130.000 de lei, conform primarului.

„Strângem bani din societatea civilă că nu avem o altă variantă legală, prin care să putem să facem aceste achiziții directe. Nu avem o altă cale legală. Tocmai acesta este motivul pentru care avem acest parteneriat cu societatea civilă”, a explicat Fritz.

O altă problemă remarcată de Fritz în domeniul Sănătății, una mai generală, este infrastructura spitalicească. „Avem spitale care funcționează în clădiri și de acum 100 de ani în Timișoara, care nu sunt la standarde europene, la standarde de secolul XXI. Proiectul unui nou spital municipal va fi o prioritate în mandatul meu, trebuie să fie o prioritate pentru toată țara. În sfârșit, se pare că reușim să prioritizăm investițiile în infrastructura spitalicească”, a mai adăugat primarul Timișoarei.

Comentarii

comentarii