Acasă Actualitate Doru Petanec, director DJA Timiş: „Există riscul ca bişniţarii străini să cumpere...

Doru Petanec, director DJA Timiş: „Există riscul ca bişniţarii străini să cumpere pământul la preţuri de nimic, din 2014”

DISTRIBUIȚI

doru petanec 2013DSCF4493Liberalizarea pieţei funciare din ianuarie 2014 va aduce modificări importante agriculturii şi este aşteptată cu interes în Timiş, dar va fi un fenomen cu două tăişuri, după cum susţin fermierii.

Există o teamă justificată că bişniţarii străini vor da iama în pământul agricol din Timiş şi îl vor cumpăra la preţuri de nimic de la proprietarii disperaţi, dornici de a face un ban. Pe de cealaltă parte, autorităţile susţin că liberalizarea reprezintă ceva firesc şi trebuie să ne adaptăm legilor Uniunii Europene.

Prof. Doru Petanec, directorul Direcţiei Judeţene Agricole (DJA) Timiş, este de părere că liberalizare este bună, dar totul trebuie să se desfăşoare conform normelor în vigoare şi, în primul rând, să se ţină cont de categoria solului.

„Piaţa trebuie să îşi facă preţul conform calităţii pământului, dar nu aşa că, gata, vine italianul la o bătrână disperată care imediat îşi vinde pârloaga, de altfel, foarte valoroasă, cu câteva mii de lei, fiindcă femeia are nevoie de bani şi nu îşi poate lucra proprietatea. Prin lege, trebuie să se impună şi să se facă un studiu, fie de vânzător, fie de cumpărător, pentru a se stabili exact preţul în funcţie de categoria solului. Numai după aceea să aibă loc tranzacţia, iar atunci piaţa va decurge normal. Altfel, nu va fi bine. Există riscul ca mulţi afacerişti străini să vină aici să cumpere terenuri agricole la preţuri de nimic, pentru a-l revinde la valori speculative mult mai mari”, a spus Petanec.

La nivelul judeţului Timiş, peste 150.000 de ha de teren agricol erau deţinute de cetăţeni străini, la sfârşitul anului 2012, iar la nivel naţional 700.000 de hectare. În Timiş, în anul 2010, cetăţenii din alte ţări deţineau peste 62.000 ha de teren agricol, pentru ca în 2011 suprafaţa să se dubleze. Fiindcă preţul la pământ este foarte mic în Timiş (2.000 – 2.500 euro hectarul), faţă de 15.000 de euro cât este în alte ţări din Uniunea Europeană, străinilor le convine să investească aici, mai ales că şi legislaţia este permisivă şi oferă unele facilităţi.

Comentarii

comentarii