Acasă Actualitate Doru Viorel Ursu, la Reșița: ”M-am săturat de atâția emanați și eroi...

Doru Viorel Ursu, la Reșița: ”M-am săturat de atâția emanați și eroi falși!”

DISTRIBUIȚI

Primul ministru de interne postdecembrist, din guvernul Roman, și-a lansat câteva dintre volumele sale

O prezență oarecum insolită, pentru că în ultimii ani a ieșit cumva din conul interesului public imediat, preferând, pe lângă avocatură, scrisul și munca de cercetare, a constituit-o la Reșița, vineri, 2 decembrie, fostul ministru de interne, Doru Viorel Ursu. 

Primul ministru de interne postdecembrist, în cabinetul lui Petre Roman, apoi secretar de stat în Ministerul de Externe, co-fondator al Academiei de Poliție (de unde susține, fără patimă, că i s-a șters numele,  Doru Viorel Ursu, fost, de asemenea, procuror și judecător, a mai deținut funcția de deputat în legislatura 1992-1996, ales în județul Argeș. Până în 1996 este membru al Comisiei de Control a SRI. În 1997 își dă doctoratul în Drept Penal și ajunge până la gradul de conferențiar universitar. Renunță la politică și la profesorat pentru avocatură. În prezent este avocat titular al Cabinetului de avocat "Doru Viorel Ursu" cu sediul in București.
Doru Viorel Ursu s-a întâlnit cu membri ai Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din MAI, filiala Caraș-Severin, condusă de col. (r) Alexandru Câmpeanu, fost comandant al Inspectoratului de Poliție al județului, instituție care, de altfel, a și găzduit întâlnirea și lansarea volumelor. Au participat, de asemenea, și reprezentanți ai conducerii Inspectoratului și cadre active. Fostul demnitar de la Interne a prezentat câteva dintre volumele sale, considerate best-seller-uri, întemeiate pe studiul unor dosare secrete al Revoluției din Decembrei 1989, pe care, Doru Viorel Ursu, aidoma altor personalități implicate, nu doresc să o numească așa, preferând să se refere la acea mare cotitură în istoria României ca la ”evenimentele din decembrie 1989. ” Cei prezenți au reușit să intre în posesia mai multor volume, printre care ”Acvariul groazei – din arhivele secrete – cele 49 de dosare”, ”Sânge și carne de om” (referindu-se la evenimentele de la Sibiu) dar și volumul ”Ministrul de Interne.” 
„Vor fi destui aceia care, scrie autorul în prefața cărții Sânge și carne de om, apărută la Editura CD Press, care după citirea primelor pagini vor azvârli cartea, oripilați: am făcut noi asta? Doar suntem poporul blând, primitor, pătruns de credință creștină, cum scris-a domnul și cărturarul dimitrie cantemir. (…) Eu am încercat doar deslușirea dramei unor oameni obișnuiți, aparținând unui minister condus de mine un an, patru luni și patru zile. Un minister hulit pentru vini reale dar cele mai multe închipuite. Un minister fără de care nu se poate trăi și tocmai de aceea în decembrie 1989 s-a dorit a fi distrus. (…) M-am săturat de atâția emanați și eroi falși. Documentele dezgropate din arhivele prăfuite impun restituirea istoriei reale. Spovedania. Primul pas spre mântuire și viitor.” 
Doru Viorel Ursu s-a adresat rezerviștilor de pe poziția unui om care a prins cu asupra de măsură evenimentele din 1989 și care vede în Ministerul de Interne o instituție care a plătit un greu tribut în acel decembrie. Informații inedite despre contextul executării Ceaușeștilor, despre dispariția agendelor lor personale, despre sacrificarea cadrelor de interne într-un concert nemaiîntâlnit al terorii și sângelui, despre teroriști (din 1475 de persoane dovedite că au avut această calitate, doar patru au fost trimise în judecată și acelea pentru port ilegal de armament (?!), despre culisele puterii comuniste, despre triunghiurile morții în care au căzut pradă cadre nevinovate și multe altele. Cadrele militare în rezervă prezente la întâlnirea de la Reșița au adresat întrebări pertinente. Mulți dintre foștii milițieni au stat atunci, susțin ei, sub teroare, fără ca nimeni să le fi explicat nici până acum cine a tras în ei și de ce nimeni nu a fost pedepsit. 
”Istoria nu e așa cum se scrie, le-a spus Doru Viorel Ursu celor prezenți. Ea are realitățile ei, de multe ori crude, dar care trebuie arătate așa cum sunt.”
Fostul demnitar de la interne nu dă practic verdicte în ceea ce spune la Reșița sau oriunde își mai lansează cărțile și, desigur, așa cum scrie în volumele sale. El mai degrabă sugerează, ținând cont de documentele riguroase, un context cât mai aproape de realitate. Alcătuiește un mozaic, alăturând informații piesă cu piesă, așa cum fac cei din serviciile de informații, pentru ca adevărul să fie scos la iveală. Până la urmă, am putea spune că majoritatea celor implicați în Revoluția din Decembrie 1989, fie că a fost vorba de armată, miliție, securitate, revoluționari, gărzi patriotice sau oameni simpli, au căzut pradă unor planuri locale oculte dar cu profunde interferențe străine, derulate de o mână de păpușari, pentru care s-a dovedit că sacrificarea românilor nu înseamnă decât desăvârșirea planurilor lor. 
”Soarta noastră s-a hotărât la Malta, a spus Doru Viorel Ursu, deja e arhicunoscut acest lucru. Una e ca cineva, un organ de represiune, să tragă în plin într-o masă mare de populație, și alta e să se tragă direct în cap, un singur glonț, cu o precizie înspăimântătoare. Atunci crește mai mult furia și asta s-a și urmărit.”
Volumele fostului ministru de interne sunt un instrument util, bazat pe documente, ce stă cu cinste alături de literatura post-decembristă în domeniu. Pentru că numai așa, prin sublimarea adevărului, România se poate vindeca de 50 de ani de comunism și de 20 de ani de tranziție cu răni încă nevindecate.
 

Comentarii

comentarii