Acasă Actualitate Dosar penal în cazul buletinelor de vot anulate, găsite de o femeie...

Dosar penal în cazul buletinelor de vot anulate, găsite de o femeie de serviciu, la Fîrliug. Primarul, care a pierdut alegerile la patru voturi, spune că frauda a fost filmată

DISTRIBUIȚI

A fost deschis un dosar penal in rem în cazul unei posibile fraude la alegerile locale pentru Primăria Fîrliug. Reamintim, pe 2 octombrie, la cinci zile după ziua alegerilor, femeia de serviciu a primăriei a găsit, în sacii cu materiale folosite în cadrul procesului electoral, mai multe buletine de vot anulate. În cadrul primăriei funcționa Biroul Electoral de Circumscripție nr. 37 Fârliug. Primarul în funcție, pesedistul Ioan Borduz, care candida pentru un nou mandat, a pierdut alegerile pentru patru voturi.

„Astăzi, 2 octombrie, Secția 1 Poliție Rurală Reșița a fost sesizată prin apel 112, cu privire la faptul că într-o clădire aparținând Primăriei Fârliug au fost găsite buletine de vot nefolosite și anulate, de la alegerile locale din 27 septembrie. Echipajul deplasat la fața locului a stabilit faptul că cele sesizate se confirmă, fiind găsite patru dosare legate cu sfoară, conținând buletine de vot nefolosite și anulate, de la alegerile locale din 27 septembrie. Buletinele de vot anulate se aflau în sacii cu materialele folosite în cadrul procesului electoral (dosare, pixuri, drapele etc.), sacii aflându-se în incinta primăriei. Din verificările efectuate până în prezent, este vorba despre buletine de vot care nu au aplicată nicio ștampilă de vot. Polițiștii continuă verificările în acest caz pentru a stabili cu exactitate întreaga situație de fapt și de drept”, transmitea, pe 2 octombrie, Inspectoratul de Poliție Județean Caraș-Severin.

Dosarul penal in rem (se cercetează fapta, nu există suspecți – n.r.) a fost deschis pentru infracțiuni de „neglijență în serviciu” și „falsificarea documentelor și evidențelor electorale”. Pe 6 octombrie, un comisar din cadrul IPJ Caraș-Severin a și cerut, drept probe, primăriei înregistrările camerelor de supraveghere pentru perioada 27 septembrie, ora 21.00, momentul când s-a închis secția de vot – 2 octombrie, ora 12.00, când a ajuns echipajul de poliție la primărie.

Din câte ne-a spus primarul Ioan Borduz, ar fi vorba despre șase buletine de vot anulate abuziv, care, în condițiile date, ar fi putut înclina balanța în favoarea sa. Acesta mai spune că, din câte se vede pe imagini, și polițiștii și jandarmii prezenți la primărie în seara alegerilor ar fi fost „mână în mână” cu cei care au comis frauda. Se presupune că ar buletinele de vot anulate ar proveni de la secția 243 – Școala Gimnazială Fîrliug, unde, spune primarul, reprezentantul PSD ar fi observat nereguli încă din seara de 27 septembrie.

„Au avut ajutorul poliției și al jandarmilor! Se vede clar cum, la secția 243, președintele secției intră pe la 3-4 noaptea în secție, împreună cu alte persoane. Cică ar fi uitat să închidă nu știu ce procese verbale, să le trimită mai apoi… Eu spun că este clar. Acum, vorbim de un dosar penal, până se judecă poate să dureze un an, doi. Poate că nici nu mă va mai afecta atunci. Eu sunt primar de 16 ani, ceea ce s-a întâmplat e jenant, de-a dreptul. Credeam că totul se va desfășura normal, mă și gândeam că este posibil să nu câștig, că poate oamenii vor un aer nou, o viziune nouă, că, poate, eu sunt depășit. Aș fi acceptat o înfrângere corectă, dar nu e normal așa…”, ne-a declarat Ioan Borduz.

Conform site-ului Agenției Electorale Permanente, datele raportate pentru secția 243, cea cu cel mai mare număr de voturi din comuna Fîrliug, unde s-ar fi comis frauda, arată că Borduz nu a obținut nici măcar locul 2, cu 152 de voturi, fiind atât în urma contracandidaților de la PRO România (Marcu Petru, 183 de voturi), cât și a celui de la PNL (Sărăor Elena-Adriana, 229).

La nivel de comună, au candidat doar cei trei, datele indicate tot de roaep, arătând că PNL-ista a obținut 488 de voturi, PSD-istul a luat cu patru mai puține – 484, iar cel de la PRO România a terminat ultimul, cu un total de 278 de voturi. Voturi anulate ar fi fost 31, la nivelul întregului UAT, din care 13 la secția 243.

Comentarii

comentarii