Acasă Actualitate Dosar penal pentru lucrările realizate pe strada Gh. Lazăr

Dosar penal pentru lucrările realizate pe strada Gh. Lazăr

DISTRIBUIȚI

Primarul Dominic Fritz, viceprimarul Ruben Lațcău și alte persoane din cadrul Primăriei Timișoara sunt cercetate într-un dosar penal pentru lucrări realizate la strada Gheorghe Lazăr, pe tronsonul cuprins între Calea Circumvalațiunii și Bv. Cetății.

Deschiderea dosarului penal, 8577/P/2022, confirmată de Poliția Municipiului Timișoara – Biroul Rutier, a fost făcută în urma unei denunț penal, depus la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș, de Mirela Toc, în calitate de avertizor de interes public.

Denunțul penal împotriva primarului Dominic Fritz, viceprimarului Ruben Lațcău și a altor persoane are ca obiect ”suspiciunea rezonabilă de abuz în serviciu.

”In perioada iunie-august 2022 s-au realizat lucrări la strada Gheorghe Lazăr din Municipiul Timișoara pe tronsonul cuprins între Calea Circumvalațiunii și Bv. Cetății, fără autorizație de construire așa cum prevede legislația în domeniul construcțiilor.

Pe acest tronson, prospectul str Gheorghe Lazăr înainte de modernizare era format din 4 benzi de circulație, trotuare și piste de biciclete care erau realizate pe trotuar.

Prin modernizare s-a desființat spațiul verde și s-a creat un nou prospect al drumului și anume 4 benzi de circulație, staționare, pistă de bicicleta pe carosabil. Au fost montate semafoare la intersecția cu str. Timiș și str. Teiului, iar stațiile pentru transportul public au fost scoase din alveolă și au fost realizate în carosabil pe prima bandă de circulație.

Noua pistă de bicicletă este amplasată între partea de staționare și trotuar punând în pericol viața bicicliștilor. Orice ușă deschisă de pasagerul din dreapta poate fi un pericol pentru bicicliști.

Potrivit Legii nr. 50/1991, autorizația de construcție se eliberează pentru anumite tipuri de construcții, dintre care amintim:

  • lucrări de construire, reconstruire, consolidare, modificare, extindere, schimbare de destinație sau de reparare a construcțiilor de orice fel, precum și a instalațiilor aferente acestora;
  • lucrări de construire, reconstruire, extindere, reparare, consolidare, protejare, restaurare, conservare a clădirilor declarate ca fiind monumente istorice;
  • lucrări, amenajări și construcții cu caracter provizoriu, de tipul chioșcuri, tonete, cabine, panouri de afișaj, firme și reclame, copertine, pergole, necesare în vederea organizării executării lucrărilor de bază, dacă nu au fost autorizate odată cu principala construcție în jurul cărora sunt amplasate.

Din adresa cu nr. CDE 2022-000943/23.06.2022, atașata, semnată de președintele comisiei de circulație – domnul Ruben Lațcău și de secretarul comisiei – domnul loan Ganciov rezultă că a fost avizată favorabil modificarea semnalizării și a marcajului rutier pe str. Gheorghe Lazăr pentru ,,Lucrări de întreținere str. Gheorghe Lazăr, tronsonul cuprins între calea Circumvalațiunii și B­dul Cetății.

În conformitate cu prevederile art. 341 alin. (1) din Codul penal, efectuarea unor lucrări de construire, modificare, modernizare sau reabilitare a drumului public ori de amenajare a accesului rutier la drumul public, fără autorizație de construcție eliberată în condițiile legii ori cu încălcarea condițiilor stabilite în autorizație, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

(…)

Având în vedere cele mai sus menționate vă rog să luați măsurile care se impun împotriva persoanelor care se fac vinovate de realizarea lucrărilor fără a avea autorizație de construire așa cum prevede legislația în vigoare”, se precizează în denunțul penal depus de Mirela Toc, în data de 11.10.2022.

 

Comentarii

comentarii