Acasă Actualitate Dosarul de candidatură al TM2023, revizuit ilegal de echipa curatorială a lui...

Dosarul de candidatură al TM2023, revizuit ilegal de echipa curatorială a lui Dominic Fritz

DISTRIBUIȚI

Echipa curatorială a Centrului de Proiecte, entitatea pe care primarul Dominic Fritz a însărcinat-o cu implementarea programului „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, a revizuit destul de serios programul de candidatură cu care Asociația TM2023 câștigase concursul din 2016. Ediția revizuită a BidBookului a fost publicat în ianuarie, înainte de a fi actualizată legislația națională și fără a se ține cont de recomandările experților europeni. În acest moment, toate documentele prevăd că asociația este cea care trebuie să se ocupe de aceste aspecte.

În prezent nu există cadrul legal nici pentru selecția echipei curatoriale. Acest lucru este evidențiat inclusiv în convocatorul ședinței Consiliului Director al asociației, de luni, 14 februarie: „În contextul crizei guvernamentale de anul trecut, decizia pentru oraș a fost aceea de a nu mai aștepta îmbunătățirea cadrului legislativ, în curs de realizare. Astfel, în mod independent, deschis și transparent a fost organizată selecția echipei curatoriale pentru Timișoara 2023”.

La momentul desfășurării procedurii de selecție a curatorilor, cadrul normativ era – și, teoretic, încă este – asigurat de OUG 42/2019, statutul asociației și dosarul de candidatură, care este „contractul de facto” pentru implementarea proiectului de Capitală Europeană a Culturii. Prin alegerea echipei de la Centrul de Proiecte, înainte de a fi modificate actele amintite, nu s-a realizat decât dublarea rolurilor care deja existau, într-o măsura sau alta, în asociație. În plus, pentru orice modificare în implementarea proiectului trebuia informată și comisia de experți („panel of experts”) care monitorizează implementarea proiectelor de capitală europeană a culturii și așteptată publicarea unui raport.

Or, din ultimul raport făcut public de acest panel, cel din iunie 2021, aflăm că deși primarul Dominic Fritz a prezentat un plan de redistribuire a rolurilor si a responsabilităților, experții aveau anumite îngrijorări în privința acestui nou „ecosistem”. Concret, raportul consemnează că echipa de experți „este îngrijorată cu privire la faptul că va lua foarte mult timp pentru ca o nouă structură să fie funcțională înainte de debutul anului propriu-zis al capitalei culturale”. De asemenea, comitetul de experți se arăta „profund îngrijorat de aceasta situație, întrucât nu există un plan cu privire la depășirea obstacolelor cât mai repede posibil”.

Reprezentanții administrației Fritz informează că au existat, totuși, discuții cu Consiliul Județean Timiș și cu Ministerul Culturii. Ceea ce este clar, însă, este că încă nu au fost aprobate modificări legislative care să prevadă vreun rol în implementarea proiectului „Timișoara –  Capitală Europeană a Culturii” pentru Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, lucru relevat inclusiv de un recent control al Curții de Conturi.

Ar fi de menționat și că, în ședința de luni a Consiliului Director, a fost aleasă și înlocuitoarea Simonei Neumann, cea care și-a anunțat demisia din postul de director executiv al asociației la finalul lunii decembrie. Astfel, pe postul rămas vacant de la 25 ianuarie a fost numită Ioana Băla, cea care a fost consilier juridic, din 2017, și manager de operațiuni, din 2020, în cadrul entității. De asemenea, s-a convocat și o adunare generală pentru data de 2 martie.

Revenim la modificările operate asupra programului cultural din dosarul de candidatură. „Peste 70% din programul inclus în dosarul de candidatură este consolidat. Radiografia a fost realizată alături de operatorii culturali incluşi în proiect în perioada candidaturii (2015-2016), iar demersul respectă atât obiectivele strategice din dosarul de candidatură, cât şi cerinţele recente legate de contextul sanitar actual. Versiunea actualizată cuprinde şi o serie de proiecte noi (…) Datele din prezenta analiză au relevat faptul că esenţa programului cultural, pus la încercare de pandemia care a afectat întreaga lume în ultimii doi ani, nu este afectată – însumat, mai mult de 70% dintre proiectele înscrise în dosarul de candidatură fie se situează deja pe un traseu coerent, fie pot fi reactivate prin efortul operatorilor culturali şi al Echipei Curatoriale”, se arată într-un comunicat al primăriei.

Potrivit aceleiași surse, noua versiune a programului consolidat „conţine o serie bogată de proiecte culturale reunite sub umbrela artelor spectacolului, artelor vizuale, educaţiei culturale şi patrimoniului cultural”, iar „programul actualizat nu se reduce la popularea spaţiilor centrale şi periferice timişorene cu evenimente, ci este extins în mai multe localităţi din judeţ şi oraşele din regiune (Reşiţa, Arad, Lugoj, Gărâna, Oraviţa ş.a.)”.

Comentarii

comentarii