Acasă Actualitate Dosarul finanţării ilegale a Clubului de Fotbal Politehnica Timişoara se apropie de...

Dosarul finanţării ilegale a Clubului de Fotbal Politehnica Timişoara se apropie de final

DISTRIBUIȚI

După mai bine de doi ani de când este pe rolul instanţei timişene, dosarul finanţării, considerate ilegale, a Clubului de Fotbal Politehnica Timişoara, în urmă cu aproape un deceniu, când acesta era condus de Marian Iancu, se apropie de final. Judecătorii de la Tribunalul Timiş urmează să rostească pronunţarea, vineri 29 iunie.

În dosar au fost trimişi în judecată fostul primar Gheorghe Ciuhandu, fostul viceprimar Adrian Orza, fostul secretar al primăriei, Ioan Cojocari şi alţi opt angajaţi (DELIA-ILEANA DUMITRU, consilier juridic în cadrul Primăriei Municipiului Timișoara, SMARANDA MARIA HARACICU, director al Direcției Economice din cadrul Primăriei Timișoara, VIOLETA-TEODORA MIHALACHE, la data faptelor director al Direcției Comunicare din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara. MIREL FLORIN MUNTEANU și MARIANA DIMITRIU, la data faptelor economiști în cadrul Direcției Economice a Primăriei Municipiului Timișoara, MARTIN STAIA, la data faptelor șef Serviciu Administrare Baze Sportive din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara, NICUSOR CONSTANTIN MIUȚ, la data faptelor director al Direcției Patrimoniu din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara, ALINA PINTILIE, la data comiterii faptelor funcționar public în cadrul Primăriei Municipiului Timișoara), pentru abuz în serviciu sau complicitate la această infracţiune. Inculpaţii au fost trimişi în judecată de procurorii DNA pentru acordarea unor sume de bani în mod abuziv şi contrar prevederilor legale în vigoare, în perioada 2008-2011, din bugetul local al municipiului Timişoara, în cuantum total de 27.100.000 lei, către S.C. Politehnica Timişoara S.A. Oamenii legii au considerat că alocarea banilor nu a servit intereselor comunităţii, ci “doar pe acelea ale unui grup privat de interese organizat în jurul clubului de fotbal, finanţarea fiind ilegală”.

De asemenea, un raport al Curţii de Conturi a arătat că finanţările pentru clubul timişorean de fotbal, venite din partea Consiliului Judeţean şi Primăriei Timişoara, au fost ilegale, iar prejudiciul total creat este de aproape 30 de milioane de lei.

La începutul acestui an, Curtea de Apel Timişoara l-a condamnat definitiv pe fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc, la trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu în formă continuată, în dosarul finanţării ilegale a Clubului de Fotbal Poli Timişoara, când acesta era condus de Marian Iancu, dosar separat de cel în care sunt implicaţi oamenii primăriei. Tribunalul Timiş îl condamnase anterior pe Ostaficiuc la patru ani şi şase luni cu executare, în acelaşi dosar în care au mai fost condamnaţi la pedepse de trei ani de închisoare cu suspendare, Petrişor Nădăştean, secretar al CJ Timiş la data săvârşirii faptelor, Răzvan Hrenoschi şi Dan Cionvică, directori de servicii în cadrul CJ Timiş la aceeaşi dată, Gheorghe Chivorchian, fost preşedinte al al echipei de fotbal Poli Timişoara, Ioan Negrei şi Ioan Liviu Roşca, ce aveau funcţii de conducere la Politehnica Timişoara. În acelaşi dosar, Petru Borza şi Octavia Pepa au fost condamnaţi la câte doi ani de închisoare cu suspendare, iar Mircea Mihuţ a primit doi ani şi opt luni de închisoare cu suspenare. Prejudiciul adus CJT a fost de peste 1.000.000 euro. În realitate, spuneau procurorii, banii au fost utilizaţi de către firma respectivă în alte scopuri, respectiv pentru plata datoriilor şi penalităţilor anterioare aferente acestor datorii rezultate din contractele de închiriere şi întreţinere a stadionului “Dan Păltinişanu”, aflat în proprietatea Consiliului Judeţean Timiş şi închiriat echipei de fotbal, precum şi pentru plata datoriilor fiscale stabilite în sarcina clubului de fotbal rezultate din executări silite efectuate de organele fiscale ale Ministerului Finanţelor Publice etc.

Comentarii

comentarii