Acasă Politica Două cazuri similare, două decizii diferite la aceeaşi instanţă

Două cazuri similare, două decizii diferite la aceeaşi instanţă

DISTRIBUIȚI

Curtea de Apel Timişoara l-a găsit incompatibil pe rectorul-parlamentar Nicolae Robu (PNL) şi compatibil pe rectorul-parlamentar Ştefan Iosif Drăgulescu (PDL) 

Curtea de Apel Timisoara a publicat motivările deciziilor prin care Nicolae Robu (PNL) a fost declarat incompatibil, iar Ştefan Iosif Drăgulescu (PDL) a fost declarat compatibil, ambii pentru deţinerea simultană a funcţiei de rector şi a celei de parlamentar, ambii fiind numiţi conform vechii legi. 

Problema apare în motivarea instanţelor, care diferă radical. În cazul Nicolae Robu, Curtea de Apel scrie în motivare că rectorul-parlamentar trebuia să renunţe la una dintre funcţii în 2011, după apariţia legii educaţiei care stabileşte incompatibilitatea. Pe de altă parte, aceeaşi Curte a stabilit în cazul Ştefan Iosif Drăgulescu că mandatul de rector trebuie finalizat conform vechii legi, că nu este incompatibil deoarece se aplică principiul neretroactivităţii legii. În plus, în ambele dosare este invocată o decizie a Curţii Constituţionale luată în considerare într-un caz şi respinsă în celalalt. 
În iunie 2011, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a anunţat că a constatat încălcarea legislaţiei privind regimul juridic al incompatibilităţilor de către Nicolae Robu (pe atunci rector al Universităţii Politehnica din Timişoara, senator, preşedinte al PNL Timiş şi membru în biroul Politic Central al PNL) şi Stefan Iosif Drăgulescu (pe atunci rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Timişoara şi deputat PDL). Cei doi parlamentari au contestat în instanţă rapoartele ANI, iar Curtea de Apel Timişoara a decis următoarele: a respins contestaţia lui Nicolae Robu şi a admis anularea deciziei ANI în cazul lui Ştefan Iosif Drăgulescu. Deciziile Curţii de Apel Timişoara sunt în prima instanţă şi au fost atacate cu recurs, potrivit Agenţiei Naţionale de Integritate.  
În cazul lui Nicolae Robu (PNL) Agenţia Naţională de Integritate a anunţat că din 10.02.2011 acesta se află în stare de incompatibilitate, "deoarece deţine atât demnitatea de senator, cât şi funcţia de conducere de rector, funcţia politică de conducere de preşedinte PNL Timiş şi de membru in Biroul Politic Central al PNL". Nicolae Robu a contestat decizia ANI, iar Curtea de Apel Timişoara a decis pe 27 februarie respingerea contestaţiei formulate de acesta, respingerea cererii lui Nicolae Robu privind cheltuielile de judecată şi sesizarea Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 215 alin. 3 si 4 din Legea nr. 1/2011. Decizia a fost atacată cu recurs.
În cazul lui Ştefan Iosif Drăgulescu (PDL), Agenţia Naţională de Integritate a anunţat că acesta "este în incompatibilitate începând cu data de 10 februarie 2011, deoarece exercită simultan funcţia de rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie Victor Babeş din Timişoara şi cea de deputat". Acesta a contestat la Curtea de Apel Timisoara decizia ANI, iar instanţa a decis pe 5 martie 2012 anularea deciziei ANI. Decizia instanţei a fost atacată cu recurs de către Agenţia Naţională de Integritate.
Tot în iunie 2011, Agenţia Naţională de Integritate a anunţat că a constatat încălcarea legislaţiei privind regimul juridic al incompatibilităţilor şi de către Ecaterina Andronescu (pe atunci rector al Universităţii Politehnica din Bucureşti şi senator PSD) şi Florian Popa (pe atunci rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Bucureşti şi deputat PSD). Şi aceştia au contestat în justiţie rapoartele ANI, iar magistraţii au decis, în prima instanţă, următoarele: Curtea de Apel Bucureşti a respins cererea Ecaterinei Andronescu de suspendare a deciziei ANI şi a admis anularea deciziei ANI în cazul Florian Popa. Şi în acest caz, deciziile au fost atacate cu recurs.

Comentarii

comentarii