Acasă Actualitate Două dintre cele mai mari investiții pe agricultură din Timiș se află...

Două dintre cele mai mari investiții pe agricultură din Timiș se află la Biled

DISTRIBUIȚI

Dacă ministrul Agriculturii, Petre Daea, ar fi venit marți, 24 aprilie, la Biled, așa cum a anunțat cu surle și trâmbițe, ar fi călcat pe covorul roșu și ar fi mușcat din tradiționalul colac cu sare (iodată). Așa s-a pregătit Primăria Biled pentru a-l întâmpina pe înaltul oaspete din București, dar vestea a venit ca un trăsnet, dimineață: domnul Daea nu mai vine în Timiș!

Prin urmare, el a fost înlocuit de secretarul de stat, Maricel Dima. În vizita din frumoasa comună Biled, aflată la 28 km de Timișoara, oficialul bucureștean a fost însoțit de Iulian Bucătaru, șeful AFIR Timișoara, prof. Cosmin Popescu, rectorul USAMVB, directorul Stațiunii de Cercetare Agricolă Lovrin, Marinel Horablaga, de prof. dr. Doru Petanec, directorul DAJ Timiș, de reprezentanții APIA și de mulți alții. Delagația de la București s-a întregit cu delegația din Timișoara și, în total, au fost peste 20 de persoane. Oficialii au fost întâmpinați de primarul Cristian David cu tricolorul pe piept și de viceprimarul Gheorghe Baba, alături de ceilalți reprezentanți ai primăriei. Astfel, după ce a fost vizitat Clubul Seniorilor, unde a avut loc o frumoasă șezătoare tradițională, delegația a pornit către super-sera de roșii, care se întinde pe aproape 2 ha. Aici, au fost primiți de Silvia Răileanu, tânăra proprietară, care le-a explicat vizitatorilor că roșiile delicioase sunt pe rod și, în scurt timp, prima producție va ajunge în piețele din Timișoara și în hypermarket-uri. O scurtă întâlnire a oaspeților din capitala României cu fermierii din Timiș de aproape o oră a avut loc la căminul cultural. Aici, reprezentanții Ministerului Agriculturii le-au vorbit despre facilitățile de accesare a fondurilor europene. După aceea, ultimul popas a avut loc la ferma zootehnică din Biled. Aici, un arab creștin din Emiratele Arabe Unite a achiziționat grajdurile întinse pe 32 de ha și a început să le renoveze din temelii. El va crește berbecuți, achiziționați de la gospodăriile din Banat, pe care îi va vinde pe piața arabă. Toată zootehnia din Biled a achiziționat-o și o reface. A renovat câteva grajduri, iar în 2018 le va moderniza pe toate. Ferma va avea sistem de apă și canalizare modernă. Feras Muqattash va crește berbecuți în tranzit pentru piața arabă. Administratorul, Adel Almagattish, este tot arab, iordanian, vorbește foarte bine românește și e și el creștin-ortodox. La început vor să pregătească, pe un ciclu, peste 40.000 de berbecuți. Îi vor cumpăra din satele din zonă, îi vor castra și îi vor îngrășa. Apoi îi vor vinde pe piața din țările arabe, unde carnea de oaie este la mare căutare.

Primarul Biledului, Cristian David, ne-a declarat: “Cu prilejul acestei vizite, am discutat cu oficialii din București despre dezvoltarea infrastructurii localității Biled, inclusiv din  punct de vedere al educației și sănătății. În acest moment, primăria Biled are patru proiecte câștigătoare cu finanțare din fonduri europene, prin programe guvernamentale, PNDL, care vor dezvolta localitatea. Pe raza comunei sunt două mari investiții. Una este deja realizată. Este vorba de sera de roșii de aproape două hectare. Cealaltă este modernizarea și dezvoltarea fostului CAP, întins pe 32 de ha, pentru creșterea a zeci de mii de berbecuți. Aceste investiții din comuna Biled înseamnă locuri de muncă, bani la bugetul local, dezvoltare. Avem patru proiecte AFIR, în valoare de 3,5 milioane de euro, pe infrastructură: drumuri, apă, canal, cămin cultural, și încă patru proiecte pe fonduri guvernamentale pe PNDL 2, care reprezintă extinderea rețea de apă uzată, reabilitare și modernizare dispensar, grădiniță și școală generală. Comuna Biled este o localitate cu o rată mare de absorbție a acestor fonduri. Am reușit să atragem bani pe multe domenii, atât pe achiziții, cât și pe infrastructură. Sunt de 26 de milioane de euro prin fonduri guvernamentale, plus acele 3,5 milioane de euro. Sunt bani din bugetul local pentru investiții pentru următorii 50 de ani”, a explicat edilul Cristian David, PSD Timiș.

În încheiere, trimisul ministrului Daea ne-a spus: „Astăzi am vizitat două obiective majore din comuna Biled. Am fost și la căminul cultural într-un prim contact cu producătorii agricoli din zonă, dar ne-am întâlnit și cu asociația seniorilor. Cele două investiții majore pe domeniul agricol sunt de mare viitor. Este vorba de complexul de sere, realizat în comună. Acesta se află la primul ciclu de producție. Acum arată foarte bine. Tomatele sunt în faza de coacere. Deja toată producția este contractată, ceea ce este foarte bine. Este un stimulent foarte mare. Alți investitori ar trebui să ia în seamă acest fapt. Producția este foarte bună, de până la 700 de tone tomate la ha. Cealaltă investiție mare ține de fosta fermă zootehnică din Biled. Aceasta, după ce a ajuns într-un stadiu de degradare foarte mare după 28 de ani, un investitor din țările arabe vrea să o revigoreze și să facă un sector de creștere a ovinelor de mare perspectivă. Aici se vor crea peste 60 de locuri de muncă, iar proiectul va avea un impact pozitiv major asupra bugetului local. Noi facem toate demersurile să ușurăm birocrația, iar asemenea investitori să poată să își facă treaba mult mai lesne”, a declarat Maricel Dima, secretarul de stat în cadrul Ministerului Agriculturii, marți 24 aprilie.

 

Comentarii

comentarii