Acasă Actualitate Două mari sărbători, la Muzeul Satului: Târgul Meșterilor Populari și Festivalul Condeierilor...

Două mari sărbători, la Muzeul Satului: Târgul Meșterilor Populari și Festivalul Condeierilor Plugari, cu sprijinul CJT

DISTRIBUIȚI

Două sărbători mari pentru tradițiile din Banat! La Muzeul Satului de la Pădurea Verde din Timișoara, au început două importante evenimente, organizate cu sprijinul Consiliului Județean Timiș: Târgul Meșterilor Populari și Festivalul Condeierilor Plugari, pe parcursul a două zile: sâmbătă 24 și duminică 25 septembrie, pe o vreme superbă, de toamnă.

Cu acest prilej, are loc și un mare spectacol folcloric timp de două zile la muzeu, unde își dau concursul interpreți ai muzicii populare din Banat. De asemenea, condeerii susțin un recital inedit pe scenă, pe care vor urca mai apoi, de la 17.00 la 19.00, ansamblul Pusta Banatului și soliștii vocali Dolores Dongea, Cornel Brici, Costi Palica și Carmen Biruescu. Duminică vom revedea ansamblul amintit, de la 16.00 – 18.00, alături de soliștii vocali Costi Moroșan și Carmen Popovici Dumbravă.

În prima zi, chiar de dimineață, sâmbătă, Alin Nica, președintele CJ Timiș, a fost în mijlocul meșterilor populari. El a vizitat stand cu stand, a dat mâna cu fiecare meșter și le-a ascultat tututor cu mare interes poveștile despre exponatele prezentate.

”La 20 de de ani de la reconstituire, suntem mândri ca am reușit să refacem atmosfera veche a condeerilor plugari. Avem reprezentată în muzeu casa condeerilor, avem o arhivă cu donațiile condeerilor plugari cu manuscrisele pe care noi am reușit să le recuperăm. E vorba de 47 de volume. Revista a ajuns la numarul 41, iar suplimentul la nr 7. Suntem în vervă și ne bucurăm de fiecare dată când ne întâlnim. Anul acesta avem și o broșură, fiindcă sărbătorim 20 de ani. Ne dorim să ajungem la 40 de ani”, este mesajul condeerilor.

Responsabili muzeografi sunt dr. Cătălin Balaci, șef secție Aer liber, și muzeografii secției și Festivalul Condeierilor Plugari, ediția a XVI-a, responsabil proiect, muzeograf dr. Maria Mândroane, ambele proiecte finanțate de CJ Timiș.

Se anunță 20 de grade fără ploaie, iar intrarea este liberă. Vă așteptăm cu drag! Este o zi frumoasă, cu multe culori ce deschid oficial toamna. A fost și este în continuare o zi excelentă, iar pe mâine, duminică, se anunță 20 de grade. Intrarea este liberă, iar toamna a călcat cu un picior înapoi în vară! Vă așteptăm!” – este nesajul organizatorilor.

Comentarii

comentarii