Acasă Cultura Două spectacole scrise de doi dintre cei mai scriitori ai lumii, la...

Două spectacole scrise de doi dintre cei mai scriitori ai lumii, la Teatrul German Timișoara

DISTRIBUIȚI

Timișorenii mai au la dispoziție, în luna octombrie, la Teatrul German de Stat, str. Alba Iulia, Piața Victoriei, două spectacole scrise de doi dintre cei mai scriitori ai lumii: Marquez și Camus.

Astfel, miercuri, 9 octombrie, de la ora 19:30, în sala Teatrului German, va avea loc reprezentația Incredibila și trista poveste a candidei Eréndira și a bunicii sale fără suflet, de Gabriel García Márquez, în regia lui Yuri Kordonsky.

Spectacolul spune povestea Eréndirei, care nu are decât paisprezece ani când bunica sa, acuzând-o de incendierea casei, o obligă să se prostitueze. În timp ce sute de bărbați se înșiră în fața cortului Eréndirei, bunica negociază prețul și numără banii. Şi Ulise, tânăr și frumos ca un înger, o dorește. După ce tentativele de fugă ale celor doi îndrăgostiți eșuează, ei plănuiesc o crimă. „Incredibila și trista poveste a candidei Eréndira și a bunicii sale fără suflet” este considerată una dintre cele mai emoționante povestiri ale lui Gabriel García Márquez. Unele motive din capodopera „Un veac de singurătate” sunt îmbinate aici cu teme precum vinovăția și ispășirea, dragostea și moartea. Un laureat al premiului Nobel pentru literatură, un regizor de excepție, care semnează și adaptarea scenică a textului, și un ansamblu consacrat abordează această lume magică, în care realitatea și imaginarul se întrepătrund. Spectacolul va fi jucat și în deplasare, sâmbătă și duminică, 20 și 21 octombrie 2018, orele 18:00-20:00, în Sala Majestic a Teatrului Odeon — În cadrul Festivalului Național de Teatru. București, 2018

Al doilea spectacol la Timișoara va avea loc joi, 25 octombrie, tot de la ora 19:30 și se numește Neînțelegerea de Albert Camus, în regialui Bocsárdi László.

Martha și mama ei conduc un han într-o modestă localitate din Boemia. Martha îşi doreşte să renunţe la tot şi visează la o viaţă mai bună pe malul mării. Pentru a-şi îndeplini această dorinţă, cele două femei jefuiesc clienţii bogaţi iar apoi îi îneacă. Când apare un nou client, cele două femei nici măcar nu bănuiesc că acesta este chiar fiul, respectiv fratele pierdut, plecat de acasă în urmă cu douăzeci de ani, despre care nu mai ştiu nimic. Se ajunge la o neînţelegere fatală.Şi această piesă a lui Camus – scrisă în 1943 – preia întrebările prezente în întreaga sa operă despre sensul vieţii şi despre (im)posibilitatea aflării fericirii într-o lume părăsită de Dumnezeu.

Miercuri, 31 octombrie 2018, de la 19:30, în sala Teatrului German, va fi prezentat Jurnal de România. Timișoara, de Carmen Lidia Vidu, în regia lui Carmen Lidia Vidu.

Jurnal de România. Timișoara este un proiect multidisciplinar, ce reunește filmul, fotografia și teatrul, și își propune să fie, printr-o serie de confesiuni necenzurate și nemijlocite, o oglindă sinceră a relațiilor interumane, influențate decisiv de mediul urban, dar și un îndemn la implicare socială și comunitară. Arhitectura spectacolului este determinată de biografia actorilor, al căror rol este acela de a desluși și de a cartografia căile prin care părinții, prietenii, necunoscuții, dar și orașul, prin cartierele, locuitorii, artiștii și prin administrația locală, ne modelează și ne transformă – de la nostalgia primelor amintiri și până la realitatea imediată. Mărturisirile sunt întemeiate aproape exclusiv pe  experiențele de viață ale actrițelor, fie că vorbim despre  momente de fericire sau durere, despre succes sau eșec, despre traume și depresie, despre înstrăinare și regăsire.

Comentarii

comentarii