Acasă Actualitate Dr. Elisabeta Spătaru, PMF Timiş: „Coplata nu poate salva sistemul sanitar de...

Dr. Elisabeta Spătaru, PMF Timiş: „Coplata nu poate salva sistemul sanitar de la subfinanţare!”

DISTRIBUIȚI

Privită de autorităţile sanitare drept o salvare a sistemului medical, iar de cetăţeni drept o taxă inutilă şi extrem de împovărătoare, coplata nu a intrat în vigoare şi continuă să îi sperie pe cetăţeni, după trei ani de când a fost întocmit proiectul de lege. Dr. Elisabeta Spătaru, vicepreşedintele Patronatului Medicilor de Familie Timiş, a spus că această coplata nu are cum salva sistemul de la subfinanţare, dar îi poate disciplina pe pacienţi.

10 lei pe zi spitalizarea

Conform legii, sistemul de coplată se va aplica în medicina primară, la medicul de familie, la medicul specialist si în spitale, însă nu şi pentru asistenţa medicală de urgenţă. Coplata pentru consultaţiile medicului de familie va fi 5 lei, iar pentru vizitele la domiciliu în afara programului de lucru de 7 ore va fi de 15 lei. Consultaţia la medicul specialist din ambulatoriu va fi de 10 lei, iar una la medicul specialist în afara programului de lucru, 20 lei. Coplata pentru spitalizarea de zi va fi de 10 lei, iar pentru spitalizarea continuă de 50 de lei pe episod de internare. Se preconizează că prin introducerea tichetelor pentru sănătate se vor genera în sistem aproximativ 378 milioane de lei anual, fonduri care vor rămâne la furnizor (cabinet medical individual, spital sau altă unitate de sănătate) şi care vor putea fi utilizate pentru creşterea calităţii serviciilor de sănătate.

Pentru contribuţia personală a serviciului medical, pacientului i se va elibera un document numit tichet moderator pentru sănătate, prin care se face dovada realizării actului medical şi a plăţii acestuia. Categoriile defavorizate vor fi protejate şi vor fi scutite de la plata acestora. Contribuţia personală a cetăţenilor prin tichetele pentru sănătate nu va depăşi 600 lei pe an. În mod cinic, mesajul Ministerului Săntăţii este următorul: „Nivelul de contribuţie personală a cetăţeanului pentru tichetul de sănătate este acceptabil şi suportabil din punct de vedere financiar”.

Nu toate serviciile se vor plăti

Categoriile de servicii acordate bolnavilor cu afecţiuni incluse în programele de sănătate pentru afecţiunea de bază nu vor fi plătite şi nici urgenţele medico-chirurgicale. De asemenea, pentru naştere nu se încasează coplata. Există categorii de persoane scutite de la coplată. Este vorba de pensionarii care primesc sub 700 lei pe lună. copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani fără venituri şi bolnavii incluşi în programele naţionale de sănătate, dacă nu realizează venituri din muncă.

Se preconizează că 8.006.507 de persoane vor fi scutite de la plata tichetelor pentru sănătate, dar vor plăti coplata 62% dintre cetăţenii României. După plafonul de maxim 600 lei pe an, un pacient nu va mai achita coplata.

MS a lansat, joi, 19 aprilie, în dezbatere publică, proiectul de Lege privind modificarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. Conform proiectului, cuantumul sumelor care vor reprezenta coplata asiguratului pentru unele servicii din pachetul de servicii de bază, precum şi condiţiile în care sunt plătite acestea vor fi stabilite prin contractul – cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate. Suma maximă reprezentând coplata asiguratului într-un an calendaristic se va stabili prin hotărâre a guvernului.

Comentarii

comentarii