Acasă Actualitate Dr. Horia Cristian, PNL Timiş: „Plata per serviciu este toxică şi promovează...

Dr. Horia Cristian, PNL Timiş: „Plata per serviciu este toxică şi promovează boala, nu sănătatea!”

DISTRIBUIȚI

„Fiecare dintre noi e de acord că banii sunt importanţi. Cât vrem la sănătate: 5%, 6%, 8% din PIB? Azi avem 4% din PIB. Ce am face cu banii? Ce-ar fi dacă am avea o baghetă magică şi am "genera" 8% din PIB, adică 9,6 miliarde de euro, credeţi că serviciile de sănătate ar fi mai bune?”, se întreabă parlamentarul dr. Horia Cristian, PNL Timiş.

Cele trei paliere de finanţare

Parlamentarul susţine că toate partidele din România vorbesc de un sistem de finanţare în 3 paliere: asigurările sociale de sănătate, coplata şi asigurările voluntare de boală. Asigurările sociale ar trebui să acopere 70% din costuri, coplata aproximativ 20% şi asigurările voluntare de boala 10%. PSD vrea un sistem social cu asigurări universale, unele voci din PNL vor un sistem de stânga, unde banii vin din bugetul de stat, alţii, cei mai mulţi, vor menţinerea status quo. Dar toţi sunt de acord că din aceste asigurări sociale trebuie acoperit pachetul de bază.

„Dar ce e pachetul de bază? Cum e definit? Şi aici e marea problemă a ultimilor 10 ani: cum definim pachetul de bază, care sunt serviciile care le acoperim din asigurările sociale? Definiţia e în faţa ochilor: 70% din valoarea tuturor serviciilor, adică, în medie, orice serviciu medical este acoperit de casa de asigurări în proporţie medie de 70%. Vor fi servicii acoperite 20% şi servicii acoperite 100%. Când vorbim de acoperire, vorbim de compensarea tuturor serviciilor, de la consultul la medicul de familie, la investigaţii paraclinice, medicamente sau spitalizare şi recuperare. Se crează astfel un sistem foarte simplu şi transparent de definire a pachetului minim de servicii”, susţine parlamentarul PNL.

Asigurarea de boală

Dr. Cristian mai spune că asigurarea de boală este un produs interesant, care poate avea două valenţe: una „ieftină”, care este o asigurare de risc, destinată să acopere riscul de îmbolnăvire serioasă, adică situaţia în care costurile cu o boală trec peste un prag de 1.500-2.000 euro. O asemenea situaţie poate fi în caz de accident casnic – o fractură de coloană sau boala coronariană cu multiple stenturi sau o boală valvulară care necesită intervenţie chirurgicală. Această asigurare ar acoperi costurile şi răspunde nevoilor pacientului: „să nu dau faliment luptând cu boala!”. Există şi varianta „scumpă”, în care nu numai că riscul de îmbolnăvire e acoperit în totalitate, dar poliţa îi permite pacientului să fie tratat în centrele medicale cele mai scumpe. Aceste asigurări ar trebui să mai aducă încă 10% în sistem, undeva la 0,5 miliarde de euro.

În final, prin cateva modificari discrete, sistemul ar colecta 4,62 miliarde la FNUASS, 0,84 miliarde din CES şi ar mai fi încă 0,5 miliarde din asigurări de boală. În total, 5,96 miliarde de euro, chiar din anul 2012, faţă de 4 miliarde, cât prevede acum bugetul pe 2012. „Indiferent căţi bani am avea, dacă nu ne schimbăm modul de a face medicină, aceşti bani nu înseamnă mare lucru. Menţinerea formulei plata per serviciu este toxică, generează servicii medicale inutile şi promovează boala, nu sănătatea”, a precizat dr. Horia Cristian.

Comentarii

comentarii