Acasă Actualitate Dr. Livius Ţârnea, prim-vicepreşedintele PRM Timiş: „Institutul Oncologic din Timişoara trebuie să...

Dr. Livius Ţârnea, prim-vicepreşedintele PRM Timiş: „Institutul Oncologic din Timişoara trebuie să fie prioritatea zero!”

DISTRIBUIȚI

Una dintre preocupările dumneavoastră este încercarea de urgentare pe linie politică a finalizării Institutului Oncologic din Timişoara. A fost chiar o idee cu care v-aţi lansat la un moment dat în lupta pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Timiş. Cum comentaţi şi ce credeţi că aţi putea face din poziţia dumneavoastră?

În primul rând aş dori să pornim de la premisele acestei probleme. În România, la ora actuală, există 500.000 pacienţi oncologici, doar în judeţul Timiş aproximativ 15.000, cu o rată de aproximativ 2.300 de cazuri noi descoperite anual numai la noi în judeţ, număr care, din păcate, creşte de la an la an. Iar tratamentul unui pacient cu cancer ajunge în medie pe la cifra de 1500-2000 euro lunar. Faceţi şi dumneavoastră un calcul şi o să realizaţi la ce mare încercare este pus bugetul alocat sănătăţii, care şi aşa este extrem de mic. De aceea, trebuie insistat pe profilaxia bolii, pentru a scădea incidenţa şi implicit costurile pentru statul român. O să dau cititorilor dumneavoastră şi o soluţie în acest sens: formule de antioxidanţi (vitaminele A, C, E şi oligoelementele Seleniu şi Zinc) sau, şi mai eficient, formule care conţin unul sau mai mulţi dintre cei trei superantioxidanţi (catechinele din ceaiul verde, anhocianinele şi acidul elagic). Din câte ştiu eu există o singură formulă pe piaţa românească şi chiar europeană ce conţine toţi trei superantioxidanţii la un loc. Din păcate, nu pot pronunţa numele produsului deoarece ar putea fi interpretat ca şi publicitate mascată. Ca şi idee principală, antioxidanţii produc epurarea organismului de radicalii liberi de oxigen, care produc de fapt mutaţiile la nivelul genelor oncogene şi astfel transformarea celulelor normale în celule maligne. O altă idee de profilaxie şi chiar o armă importantă în tratament, pe care medicii specialişti oncologi nu o recomandă din păcate pacienţilor, este alcalinizarea mediului intern al organismului. Aceasta se poate realiza fie prin alimentaţie, fie prin consum de apă plată alcalină (iarăşi nu pot face reclamă la vreu brand, dar cei interesaţi vor putea citi pe etichetă care sunt apele cu pH peste 7 şi acelea sunt recomandate în profilaxie). Sunt studii de ultimii ani, realizate în special de cercetători japonezi care demonstrează clar că celulele canceroase nu suportă un mediu uşor alcalin (aceasta este explicaţia pentru care odată cu creşterea vârstei, creşte şi riscul de boală neoplazică, deoarece tendinţa organismului uman este spre acidoză odată cu înaintarea în vârstă). De asemenea, alcalinizare se poate face şi prin consumul de bicarbonat (jumătate de linguriţă sau o linguriţă pe zi). Am făcut această introducere puţin mai lungă pentru cititorii dumneavoastră oferindu-le nişte soluţii practice şi necostisitoare, la îndemâna oricui, soluţii ce le pot asocia tratamentului alopat fără nici o problemă.

Dacă veţi avea probleme vizavi de aceste idei?

De fapt, nutresc speranţa că firmele producătoare de citostatice nu vor sări pe capul ziarului dumneavoastră, deoarece prin ideile lansate de mine mai sus, se poate să le zgudui puţin cifra de afaceri pe câteva judeţe din vestul ţării unde are penetranţă publicaţia dumneavoastră. Să nu îndrăznească, pentru că le promit că cifra lor de afaceri va tinde spre zero dacă se leagă de voi.

De ce vreţi să „penetraţi” CJ Timiş?

Revenind la întrebarea iniţială, sper că voi reuşi să pătrund în Consiliul Judeţean Timiş pentru a încerca să-mi impun punctul de vedere referitor la problema oncologică. Am intrat în politică pentru că am realizat că fără voinţă politică nu se poate realiza nimic. Poţi să fii cel mai mare specialist oncolog şi nu poţi schimba sistemul. Indiferent pe ce funcţie politică voi candida vreodată, lupta cu cancerul (atât cu cancerul din medicină, cât şi cu cel din politică) va rămâne prioritatea mea. De altfel, motto-ul meu în viaţă şi în cariera medicală este un superb aforism al lui Schopenhauer: ”Sănătatea nu este totul, dar totul fără sănătate este nimic”. Vreau ca pacienţii cu această cumplită boală să ştie că au în persoana mea un aliat. Pot da de mine printr-o simplă căutare pe ”Goagăl”, vorba unui clasic în viaţă.

De ce este Institutul Oncologic prioritatea zero pentru Timiş?

Referitor la Institutul Oncologic de pe Calea Torontalului din Timişoara, acesta ar trebui să fie prioritatea zero pentru Timiş în acest moment, deoarece vedeţi şi dumneavoastră ce se întâmplă în ultima perioadă, cum medicii şi pacienţii din actualul sediu al clinicii de chimioterapie sunt ameninţaţi cu evacuarea, plus că serviciile oncologice trebuie să fie toate la un loc (secţie de chimioterapie, de radioterapie, de chirurgie oncologică, de hematologie, de imunoterapie, de medicină alternativă şi complementară, precum şi partea de diagnosticare a bolii). Visez ca acest Institut oncologic de la Timişoara să fie cel mai modern din ţară, şi de ce nu, între primele 5 din Europa. Daca s-a putut ca Institutul Cardiologic din Timişoara să fie cotat la un moment dat ca al 6-lea din Europa, de ce să nu putem avea şi un Institut Oncologic de asemenea calibru ? Şi dacă Institutul cardiologic este în mare parte meritul fostului rector al UMF Timişoara, cred că Institutul Oncologic va fi în mare parte meritul actualului rector, Prof. Univ. Dr. Marius Raica, om care şi-a dedicat o mare parte din viaţă pentru cercetarea oncologică, cu rezultate memorabile. Nu ştiu dacă cunoaşteţi faptul că la UMF Timişoara funcţionează un centru de studiere a angiogenezei (centru unic în România), unde lucrează o echipă condusă de Prof. Raica însuşi. De aceea cred că se va impune si un Centru Naţional de Cercetare în Cancer, la Timişoara, după modelul celui american (NCI – National Cancer Institute) sau celui german (DKFZ – Deutsche Krebs Forschung Centrum), pe care l-am şi vizitat în anul 2002; imaginaţi-vă o clădire cam de dimensiunile Spitalului Judeţean Timiş, axată doar pe cercetarea în domeniul oncologic. În acest centru vor trebui readuse de afară, elitele cercetării româneşti şi plătite cu salarii cel puţin egale cu cele care le au în prezent în occident. Vă dau şi sursa de unde pot fi plătiţi aceştia: conturile mafiei din mai toate partidele care au guvernat România în ultimii 22 de ani.

Cum va fi cu utilarea institutului?

Un alt vis al meu este ca Institutul Oncologic de la Timişoara să fie utilat cu tehnologia de vârf în domeniul tratamentului radioterapic, şi anume tehnologia de radioterapie 3 D (IMRT – Intensity Modulated Radiation Therapy) precum şi un aparat Cyber Knife, care rezolvă tumori şi metastaze, chiar cu abordare imposibilă pentru chirurgia clasică, fără a tăia şi a traumatiza pacientul. Un astfel de aparat (cuţit cibernetic) există la ora actuală în Germania şi cu voinţă politică ar putea fi al doilea din Europa la Timişoara. Am aflat şi preţul lui (5 milioane euro), o sumă care şi-ar putea-o permite Consiliul Judeţean Timiş, poate în colaborare cu celelalte unităţi administrativ-teritoriale din zonă (jud. Arad, Caraş Severin şi Hunedoara). Sper că cei doi aşa-zişi ”grei” candidaţi la Preşedenţia Consiliului Judeţean, Bojin şi Ostaficiuc îşi vor lua notiţe, că nu vorbesc de două ori. Mi-ar fi plăcut o confruntare cu ei pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, dar nu a fost să fie pentru mine. Poate peste 4 ani… În orice caz, în această problemă, va trebui să lasăm deoparte orice doctrină şi să colaborăm toate forţele politice din judeţ; sunt convins că asta îşi doresc şi cetăţenii.

Voi încheia cu versurile de pe pisania de mormânt a marelui nostru poet George Coşbuc, versuri care, cred eu, mă reprezintă:

„O luptă-i viaţa, deci te luptă
Cu dragoste de ea, cu dor.
Tu ai pe-ai tăi, de n-ai pe nimeni
Te lupţi pe seama tuturor.”

Comentarii

comentarii