Acasă Sănătate Dr. Mircea Popițiu, Spitalul Județean Timișoara către Ministerul Sănătății: ”Înființați o clinică...

Dr. Mircea Popițiu, Spitalul Județean Timișoara către Ministerul Sănătății: ”Înființați o clinică de chirurgie vasculară la Deva!”

DISTRIBUIȚI

Medicul chirurg specialist, Mircea Popițiu, din cadrul Clinicii de Chirurgie Vasculară –Spitalul Județean Timișoara – atenționează Ministerul Sănătății că este necesară înființarea unei secții de Chirurgie Vasculară la Spitalul Județean de Urgență Deva, pentru că pacienții vasculari din aceasta zonă merită dreptul la viață, o viață fără amputație!

”Considerăm utilă înființarea unei secții de chirurgie vasculară la Spitalul Județean de Urgență Deva pentru ca pacienții vasculari din aceasta zonă merită dreptul la viață, o viață fără amputație!”, atrage atenția dr. chirurg Mircea Popițiu.

Pacienții cu probleme vasculare din Deva și din zonele alăturate sunt trimiși la cel puțin 150 km distanță pentru a fi tratați și se pierd ore bune care pot duce la amputație de membru sau chiar decesul pacienților.

În România trăiesc circa 3 350 000 persoane peste 65 de ani. Datele de incidență și prevalență a bolii vasculare periferice (BAP) arată că această boală este prezentă la circa 15% dintre aceștia, adică aproximativ 500 000 de persoane. 

Chirurgia vasculară este specialitatea chirurgicală care se ocupă cu tratarea afecțiunilor legate de sistemul vascular, care pot fi de tip arterial, venos sau limfatic.

Singurele vase care nu sunt abordate în această specialitate sunt cele ale creierului și ale inimii. Principala afecțiune tratată este boala arterială periferică, rezultat direct al aterosclerozei.

Aceasta este o boală tot mai frecventă, afectând aproximativ 20% din populația adultă de peste 65 ani. În funcție de evoluția și severitatea bolii, aceasta poate deveni invalidantă, ducând până la amputație sau chiar deces.

Din aceste considerente scopul principal al chirurgiei vasculare îl reprezintă salvarea membrelor inferioare și reducerea numărului de amputații majore.

O altă afecțiune frecventă este boala carotidiană, de asemenea consecință a aterosclerozei, manifestată la nivelul arterelor carotide. Una dintre complicațiile majore ale bolii carotidiene netratate este accidentul vascular cerebral, eveniment grav care alterează semnificativ calitatea vieții, sau poate provoca decesul. Un capitol important al chirurgiei vasculare îl reprezintă boala anevrismală, în principal anevrismul aortei abdominale. În lipsa tratamentului adecvat această afecțiune are potențial evolutiv sever, ducând adesea la deces.

Chirurgia vasculară se ocupă și de tratamentul afecțiunilor venoase si limfatice periferice. Deși aparent afecțiuni mai puțin grave, afecțiunile venoase și limfatice generează complicații severe, care constituie o sursă majoră de disconfort și de alterare a calității vieții.

Pacientul vascular este unul fragil, în general vârstnic, cu multiplă patologie asociată, care necesită un abord pluridisciplinar: cardiologic, neurologic, nefrologic, diabetologic, precum și urmărire la nivel de terapie intensivă post-operator. De asemenea, caracterul complex al defectelor tisulare care trebuiesc tratate leagă strâns chirurgia vasculară de alte specialități chirurgicale: chirurgia generală, chirurgia plastică și reparatorie, ortopedia.

Chirugia vasculară cunoaște în ultima perioadă o dezvoltare efervescentă, marcată în primul rând de progresele continue în domeniul chirurgiei endovasculare, iar chirurgul vascular se confruntă zilnic cu informații care deschid noi perspective diagnostice și terapeutice – a explicat dr. Mircea Ionut Popitiu-Chirurg Vascular si Endovascular.

Prin urmare a fost redactată o petiție online care poate fi iscălită aici: Contactați autorul petiției

https://www.petitieonline.com/vrem_chirurgie_vasculara_la_spitalul_judetean_de_urgenta_deva

Comentarii

comentarii