Acasă Actualitate Dr. Negru Şerban, OncoHelp Timişoara: „Accesul la sănătate trebuie să fie asigurat...

Dr. Negru Şerban, OncoHelp Timişoara: „Accesul la sănătate trebuie să fie asigurat tuturor!”

DISTRIBUIȚI

Incidenţa cancerului în Timiş este în continuă creştere, fiind judeţul cu cea mai mare rată a bolii. Spre sfârşitul anului 2011, erau peste 15.000 de suferinzi. Conform OncoHelp Timişoara, în zece ani, numărul cazurilor noi apărute anual este cu 35% mai mare (2.330 cazuri noi de cancer în 2004 comparativ cu 1.722 în 1995), iar mortalitatea a crescut cu 15% (1.518 decese în 2004, comparativ cu 1.324 în 1995). Anual, 60.000 de români sunt diagnosticaţi cu această maladie gravă.

Timişoara nu are institut oncologic

În Timişoara, cele trei clinici implicate se confruntă cu o serie de probleme: clădiri vechi de peste 100 ani, saloane insalubre, grupuri sanitare comune şi un număr insuficient de paturi. În timp ce oraşele Bucureşti, Iaşi şi Cluj au institute oncologice, Timişoara abia a obţinut de la Ministerul Sănătăţii suma de un milion de lei, cu destinaţia „Studiu de prefezabilitate, fezabilitate şi alte studii”, pentru Institutul de Oncologie.

Fără îndoială, cel mai modern Centru de Oncologie din Banat este „Oncohelp” Timişoara, inaugurat în data de 1 octombrie 2009, pe str. C. Porumbescu, nr. 59, de către Asociaţia OncolHelp Timişoara, Avon România şi Centrul pentru Jurnalism Independent. Sute de pacienţi din întreaga ţară pot beneficia anual de servicii medicale gratuite în cadrul clinicii, incluzând atât tratamentele citostatice, cât şi cele paliative. La ridicarea centrului au contribuit peste 100 de sponsori, iar sponsorii principali au fost Avon Cosmetics România, Rotary Club Cetate şi Asociaţia Femeilor Antreprenori din România.

6.000 de internări în 2011

Centrul se întinde pe o suprafaţă de circa 1.500 de metri pătraţi, are 4 nivele şi dispune de 80 de paturi. În prezent, acest spital desfăşoară peste 500 de internări lunare. În cursul anului 2011, a avut peste 6.000 de internări. Începând cu 17 noiembrie 2009, activitatea din spital se desfăşoară în contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Timiş, fiind asigurat astfel tratamentul tuturor bolnavilor, fără discriminare.

Existenţa Centrului de Oncologie OncoHelp este motivată de incidenţa cancerului care se află în continuă creştere în judeţul Timiş şi are ca scop implementarea serviciilor medicale de calitate care stau la îndemâna tuturor bolnavilor de cancer.

„Am încercat să dezvoltăm o instituţie care să combine avantajele unei organizări net superioare în sistem privat cu accesibilitatea largă. Una dintre convingerile noastre se bazează pe faptul că accesul la sănătate trebuie să fie asigurat tuturor, dincolo de situaţia materială sau socială a fiecăruia”, a subliniat dr. Negru Şerban, preşedintele Asociaţiei OncoHelp Timişoara.

Pacienţii pot face consultaţii cu cei mai buni medici; investigaţii: imagistice, EKG, analize medicale, tratamente de chimioterapie, hormonoterapie, imunoterapie, tratament antalgic, inclusiv antalgic major, tratament paliativ, suportiv, al bolilor asociate şi al reacţiilor adverse, precum şi evaluare preterapeutică şi monitorizare postterapeutică.

Misiunea OncoHelp Timişoara

Atât Ambulatorul OncoMed, cât şi Centrul de Oncologie OncoHelp fac parte dintr-un proiect destinat tuturor, nu doar o instituţie pentru cei bogaţi. Pe lângă sprijinul medical de specialitate acordat pacienţilor, cancerul este o boală în care suportul psihologic acordat pacienţilor este crucial. Confruntarea bolnavului cu marile mistere ale vieţii determină o furtună spirituală care poate fi mult influenţată de relaţia cu medicul curant şi de o consiliere empatică şi profesionistă.

OncoHelp a inaugurat în acest sens un demers puţin utilizat la noi în ţară – consilierea psihologică în oncologie. De asemenea, a sprijinit organizarea unui grup de suport care adună pacienţii cu o anumită problematică pentru consiliere psihologică de grup. Grupul de Suport „Violeta” al Persoanelor Diagnosticate cu Cancer la Sân a luat naştere în anul 2006, în cadrul Asociaţiei OncoHelp la iniţiativa unui grup format din medici oncologi şi foste bolnave de cancer mamar.

Puteţi ajuta OncoHelp Timişoara

Cei ce vor să ajute OncoHelp Timişoara o pot face conform art. 31 (4), Titlul II, din Codul Fiscal. Contribuabilii care efectuează sponsorizări şi acte de mecenat scad din impozitul pe profit datorat sumele aferente, dacă sunt îndeplinite cumulativ unele condiţii. De asemenea, se poate sprijini Asociaţia OncoHelp direcţionând cei 2% din impozitul datorat statului pentru veniturile realizate din salarii pe anul trecut. Detalii la www.oncohelp.ro sau la email: office[at]oncohelp.ro

Comentarii

comentarii