Acasă Actualitate Dr. Raul Pătrașcu va lăsa Timișoara pentru Lugoj? ”Pot face la fel...

Dr. Raul Pătrașcu va lăsa Timișoara pentru Lugoj? ”Pot face la fel sau chiar mai multe la Lugoj, dacă va fi cazul!”

DISTRIBUIȚI

Va lăsa dr. Raul Pătrașcu Timișoara pentru Lugoj? Va prefera el să fie manager la Spitalul Municipal Lugoj și să părăsească postul de manager al Spitalului Județean Timișoara? Sunt întrebări care circulă în această perioadă nu numai în lumea medicală din Timiș, ci și în rândul cetățenilor.

La aceste chestiuni arzătoare, dr. Raul Pătrașcu a răspuns astfel pentru ZIUA de Vest:

”Pentru mine nu există diferențe între unitățile sanitare în ceea ce privește “prestigiul” conducerii acestora dintr-un simplu motiv – nu caut prestigiu, ci caut să îmbunătățesc spitalele pentru a putea salva cât mai multe vieți. Sigur că aș lăsa Județeanul cu inima grea, am investit efort și suflet să construiesc o echipă de top cu care am avut aceste reușite și mai sunt multe proiecte în derulare sau în fază incipientă, printre care perfectarea unui parteneriat international istoric pentru medicina românească sau proiecte ambițioase pe fonduri din PNRR.

Însă, pentru a putea duce la îndeplinire viziune pe care o am – de a transforma fiecare unitate sanitară pe care o conduc într-un spital de talie europeană, unde oamenii nu vin cu frică ci cu siguranță – e nevoie de stabilitate. Ori Județeanul nu a mai avut un director plin de 4 ani, eu însumi fiind interimar de aproape 2 ani de zile. Atâta timp cât nu există voința pentru a avea o astfel de stabilitate, indiferent de conducător, progresele vor fi limitate, iar acest lucru nu e compatibil cu viziunea de care vă spuneam.

Ei bine, tocmai asta face ca Lugojul să fie atractiv – un parteneriat stabil cu autoritățile, un spital cu potențial imens de creștere ce poate fi transformat, prin muncă, într-o unitate de top. Sunt mândru de tot ceea ce am realizat până acum la Județean, rezultatele sunt la fel de palpabile ca șantierele ce se pot vedea, pentru noua maternitate și extinderea UPU. Însă pentru a-mi realiza viziunea e nevoie de mai mult – rămâne de văzut dacă autoritățile implicate în luarea unor astfel de decizii vor înțelege că nevoia cetățenilor de a avea acces la servicii de sănătate de calitate e sfântă. Știu deci că pot face la fel sau chiar mai multe la Lugoj, dacă va fi cazul”.

De asemenea, dr. Pătrașcu a reușit să atragă și fonduri mari pentru unitatea pe care o conduce. Cum a reușit să atragă 62 de milioane de euro în pandemie pentru Spitalul Județean Timișoara?

Dr. Raul Pătrașcu: ”Răspunsul este unul simplu – prin muncă și spirit de echipă. Nu aș fi putut face aceste lucruri singur, inclusiv atragerea fondurilor. Trebuie sa amintesc de medicii remarcabili precum prof. dr Sandesc, asist univ dr. Andreea Rață, dr Alexandru Rogobete, de colegi precum cei de la Serviciile de Achizitii, Tehnic sau Administrativ, Managementul Calității sau RUNOS fără de care nu aș fi putut realiza atâtea. Am atras în an de pandemie 52 de milioane de euro pentru construcția unui corp nou de clădire ce le va și uni pe cele existente – fiind primul Spital care reușește acest lucru – și care va conține o nouă UPU, o secție modernă ATI, peste 20 de săli de operație precum și un adevărat Centru de Mari Arși.

Încă 10 milioane de euro am atras și am absorbit în mare parte deja prin programul operațional Infrastructură Mare (POIM), dintre care peste 6 milioane merg spre digitalizarea Spitalului – viziunea mea fiind aceea de a deveni primul spital din estul Europei care este complet digital – totul în folosul pacienților și al medicilor. Mai există proiecte în derulare pentru construcția unui corp modular permanent cu 12 paturi ATI si 12 paturi de terapie acută (3 mil euro) precum și proiecte pentru refacerea rețelelor electrice și de gaze medicale (2 mil euro).

De asemenea, proiectele depuse alături de Consiliul Județean Timiș pentru PNRR ajung spre inca 50 de milioane de euro pe care sperăm să îi accesăm. Avem o colaborare bună cu ADR Vest și ne dorim să atragem fonduri importante pentru proiecte precum un centru de excelență în neurochirurgie (avem cea mai bună echipă de neurochirurgi din țară) și chirurgie vasculară (idem), extinderea de noi servicii medicale, precum și construcția, prin CJT a unei parcări supraetajate pentru ca aparținătorii și angajații să poată avea acces la locuri de parcare, cele din prezent fiind mult prea puține”.

 

Comentarii

comentarii