Acasă Actualitate Dr. Ștefan Curescu vorbește despre decizia care a salvat Timișoara de la...

Dr. Ștefan Curescu vorbește despre decizia care a salvat Timișoara de la o catastrofă epidemiologică Covid19

DISTRIBUIȚI

Medicul Ștefan Curescu, șeful Clinicii de Radiologie Oncologică, din cadrul Spitalului Municipal Timișoara, contracarează cu argumente clare curentul de opinie susținut de unii politicieni și de unii jurnaliști, precum că orașul a rămas fără apărare împotriva Covid19, din cauza unei decizii recente a Ministerului Sănătății.

Dr. Curescu susține că decizia autorităților sanitare centrale a fost una judicioasă și bazată pe argumente concrete și astfel a fost evitată o catastrofă epidemiologică Covid19 la Timișoara, aproape în ultima clipă.

Iată explicația medicului Ștefan Curescu:

”Mă doare că unii lideri iresponsabili având în subordine câțiva „formatori de opinie” au creat confuzie și panică afirmând: Timișoara rămâne fără apărare în fața corona virusului.

Ar trebui sancționați drastic.

Oameni buni, este vorba de un Ordin al Ministerului Sănătății cu nr.555 din 03.04.2020 care în fapt salvează Timișoara.
În precedentul plan „de apărare”, alcătuit de acei iresponsabili care clamează acum pericolul, pacienții COVID-19 ar fi fost „împrăștiați” prin tot orașul: ASCAR, Balneofizioterapie, Oncologie, Dermatologie, Clinicile Noi, Spitalul CFR.

Fixați pe hartă toate aceste locații. Imaginați-vă acum ce deplasări de pacienți și personal, logistică pentru hrană, medicație, curățenie și cum se împrăștia virusul în tot orașul.

Ar fi fost o altă catastrofă epidemiologică, după altele din țară. Acum puteți să dormiți mai liniștiți, eventual mulțumind Ministerului Sănătății (ordin semnat de secretar de stat, Horațiu Moldovan).

Cât despre apărare Timișoarei, am să revin. Acum nu este vremea.

Mă uit în fiecare dimineață în presă online, mai ales în cea locală. Ce văd azi? Politicieni mărunți (dar cu funcții importante) în goana după capital electoral continuă să inducă panică, sugerând că Timișoara și implicit noi, suntem în pericol!

Repetăm scenariul revoluției din 1989 când panică indusă a făcut din noi o masă haotică, în spatele căreia au acaparat puterea?

Da, suntem în pericol! Noul corona virus este extrem de contagios și pentru cei vulnerabili poate fi fatal.

Dar dacă de această dată vom fi riguroși, vom urmă sfaturile celor competenți, putem minimiza efectele pandemiei. Pacienții fără simptome sau cu simptome ușoare nu vor fi „împrăștiați” în tot orașul, în grupuri mici.

Aceste grupuri mici vor necesită resurse umane și logistice care în final consumă ineficient aceste resurse. Și sunt și factor de risc pentru ceea ce numim diseminare.

Este nevoie de concentrarea acestui tip de pacienți în grupuri mari, spitale de campanie, hale, săli de sport, hangare pe cât posibil în periferia sau afară orașului.

Astfel resursă umană (corpul medical) va putea fi folosită mult mai eficient.

Cazurile severe necesită spitalizare și aici avem nevoie de terapie intensivă. Capacitatea terapiei intensive este în zona critică , aici trebuie identificate resurse, metode, strategii.

Avem șansă numită profesor Dorel Săndesc. Ascultați-l!

Dar pentru unii este mai profitabil să inducă panică decât să acționeze coerent, punând la dispoziția profesioniștilor resursele necesare luptei cu noul corona virus…

Gânduri pentru confrați

Gâlceava politicienilor în plină epidemie a produs cumplite reacții adverse în corpul medical: neîncredere, frică, ba chiar un fel de invidie deșartă.

De ce nu Județeanul? Bine că au scăpat cei de la Municipal și CFR! Ce facem noi din Lugoj?  Nu va mai pătați halatele! Au făcut-o suficient cei câțiva demisionari în frunte cu ex-ministrul!

Toți vom intră în lupta în diverse forme. Pacienții au nevoie de noi indiferent că sunt COVID pozitiv sau negativ. Și noi avem nevoie de ei….sunt rațiunea existenței noastre.

Pentru a fi gata de a va îndeplini misiunea, protejați-vă că să protejați!
Știți regulile, aplicați-le cât puteți de strict.

Nu suntem de la Babeș, Județean, Municipal, Pediatrie, CFR, Bega, Odobescu, Lugoj, IBCV, Militar, medici de familie, suntem confrați expuși în diverse forme și grade și ne facem datoria!
Cereți doar atât: mijloace de protecție, medicamente și ventilatoare pentru pacienți!”, îndeamnă dr. Ștefan Curescu.

Comentarii

comentarii