Acasă Actualitate Dr. Voichiţa Lăzureanu, despre un nou val al pandemiei COVID-19: “Sfătuiesc toţi...

Dr. Voichiţa Lăzureanu, despre un nou val al pandemiei COVID-19: “Sfătuiesc toţi pacienţii să facă asta. Din păcate, deciziile medicale au fost luate politic”

DISTRIBUIȚI

“Ştirbirea asta a deciziei medicale a adus mai mult rău decât bine. Trebuie privit pacientul în ansamblul lui”, spune Voichița Lăzureanu, medic infecționist la Spitalul “Victor Babeş” din Timişoara. Medicul le-a oferit pacienților un sfat.

Organizația Mondială a Sănătăţii se aşteaptă la “niveluri ridicate” de cazuri de COVID-19 în această vară în Europa şi face apel la ţările membre să continue să se autoizoleze dacă au simptome respiratorii, să verifice dacă vaccinările lor sunt la zi şi să poarte mască în locurile aglomerate.

“Sperăm că programele importante de vaccinare pe care majoritatea statelor membre le au în vigoare, dar şi infectările anterioare, vor însemna că vom evita cele mai grave consecințe pe care le-am văzut mai devreme în pandemie”, a spus Hans Kluge.

Întrebată dacă românii vor mai avea încredere în autorități privind COVID-19, Voichița Lazureanu, medic infecționist la spitalul “Victor Babeş” din Timişoara a precizat:

“Din păcate, deciziile medicale sau deciziile au fost luate politic, nu pe substrat fundamentat medical.

Și de aceea și neîncredere a populației în aceste decizii, de prelungire a valabilității, de reimunizare tot cu același tip de vaccin, de faptul că nu am avut atât de mult timp medicație specifică, de o grămadă de probleme pe care le-am avut și care cumva au venit dinspre partea politică, nu dinspre partea medicală.

Și degeaba au încercat medicii să vină cu argumente pro și contra a deciziilor care s-au luat, pentru că parte dintre ele au fost bune și parte dintre ele s-au dovedit că nu au avut eficiență.

Și poate că știrbirea asta a deciziei medicale a adus mai mult rău decât bine, pentru că oamenii, în loc să se adreseze sistemului medical, au preferat să se trateze acasă, să apeleze la diverse leacuri și diverse hapuri.

Eu îi sfătuiesc să facă o evaluare medicală, adică consult medical, analize CT toracic și de-abia ulterior să luăm o decizie în funcție de statutul vaccinal, în funcție de vârstă, de comorbidități, de coafecțiuni. Deci trebuie privit pacientul în ansamblul lui.

Suntem în epoca în care facem medicină personalizată, în care luăm deciziile, pentru fiecare persoană în parte.

Este diferență foarte mare dacă vine un pacient asimptomatic complet și s-a testat doar pentru că vrea să plece undeva, sau a fost contact cu cineva, sau are a douăzeci de ani sau un pacient vârstnic, cu comorbidități,  cu afecțiuni, cu imunosupresie, cu transplant și așa mai departe, în care decizia medicală trebuie să fie alta, dar întotdeauna pacienții trebuie evaluați de urgență.

Nicio măsură nu are doar părți bune. Există partea bună care și-a dovedit o anumită eficiență și există și partea mai puțin bună pe care o vedem în acum.

Dar fiecare dintre noi eu cred că trebuie să fim responsabili și în funcție de judecata noastră și de patologia noastră”, a spus dr. Voichiţa Lazureanu, în emisiunea Exces de putere de la Antena 3.

Comentarii

comentarii