Acasă Eveniment “Dragă Katy, nu uita, studenţimea nu-i a ta!”

“Dragă Katy, nu uita, studenţimea nu-i a ta!”

DISTRIBUIȚI

Greava_StudentiPeste 400 de studenţi din Timişoara au strigat împotriva “Abramburicăi”
“CFR, RATT, dragă Katy plimbă-te!”, “Ministerul să trăiacă dintr-o bursă studenţească!”, “Dragă Katy, nu uita, studenţimea nu-i a ta!” şi “Grevă” au fost principalele slogane ale studenţilor timişoreni care au protestat, ieri, împotriva ultimelor măsuri luate de Ministerului Educaţiei. Peste 400 de studenţi din Timişoara au fost prezenţi la marşul de protest organizat pe traseul Complexul Studenţesc – Bulevardul Vasile Pârvan – Universitatea de Vest -Universitatea Politehnică – Piaţa Operei.
Încadraţi de importante forţe de ordine, studenţii s-au dezlănţuit când au ajuns în faţa Universităţii de Vest şi au constatat că mulţi dintre colegii lor aveau cu totul alte preocupări decât să-şi susţină cauza în stradă.

Profesorii, alături de studenţi, cu inima, rectorul, cu banii ministerului…

Studenţii din Timişoara şi alte centre universitare sunt nemulţumiţi de bursele mici, taxele mari de licenţă şi masterat. Supărarea este şi mai mare din cauză că Ministerul Educaţiei intenţionează să elimine fondul de transport în comun.
Dascălii universitari au fost alături de protestatari mai mult cu inima. Şi asta pentru că profesorii sunt ocupaţi cu strângerea de semnături pentru organizarea unei noi greve generale. Rectorul Universităţii de Vest, Ioan Talpoş, este şi el solidar cu studenţii grevişti. Doar dintr-un anumit punct de vedere. “E dreptul lor să protesteze, preţurile au crescut şi bursele lor au rămas aceleaşi. Ţin minte că ne-au solicitat şi nouă mărirea burselor din bugetul UVT. Din păcate, acest lucru nu este posibil, Ministerul Educaţiei este singurul care poate să-i mulţumească”.
Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti, din care face parte şi OSUT, este nemulţumită de bursele mici, taxele mari de licenţă şi masterat şi anularea reducerii de 50% pentru studenţi, pe mijloacele de transport în comun.

“Numai cei din familii bogate îşi mai permit să fie azi studenţi”

Marşul de protest, care s-a oprit în Piaţa Operei din Timişoara, a fost temeinic pregătit. Studenţii au fost dotaţi cu fluiere, banderole albe şi zeci de pancarte cu mesaje anti-Ministerul Educaţiei. Pe toţi copacii din preajma Universităţii de Vest, studenţii au lipit afişe cu doleanţele lor şi poze la mişto cu Ecaterina Andronescu. Organizatorii au spus, iniţial, că vineri se vor înfiinţa în faţa sediului Prefecturii, unde vor să înmâneze prefectului Băcală lista cu revendicări.
Apoi s-au răzgândit. Vor trimite toate revendicările direct la Bucureşti. “Am ieşit în stradă pentru că situaţia studentului român a ajuns sub orice critică. Numai cei din familii bogate îşi mai permit să fie azi studenţi. Am tot înghiţit, dar an ajuns la limita răbdării. Era cazul să ieşim, să demonstrăm că încă suntem o putere… că suntem votanţi… că ştim să luptăm pentru drepturile noastre”, spune Cristina Fiţ, purtătorul de cuvânt al Organizaţiei Studenţilor din Universitatea de Vest Timişoara.

Comentarii

comentarii