Acasă Actualitate Dreptate pentru morţii Timişoarei

Dreptate pentru morţii Timişoarei

DISTRIBUIȚI

Istoria din decembrie 1989 se poate rescrie, în faţa Catedralei…
Astăzi doar extrem de puţini mai cunosc numele exacte ale celor 119 morţi din Revoluţia de la Timişoara. Culmea, în oraşul în care a pornit revoluţia din 1989, nicio placă comemorativă, nici o inscripţie pe vreun monument nu consemnează acest lucru. Reparaţia morală pentru aceşti oameni stă acum în curtea Primăriei Timişoara. Ideea gravării pe un monument din centrul oraşului a numelor tuturor martirilor de la Timişoara aparţine primului primar al Timişoarei libere, Pompiliu Alămorean. Actualul şef al unei fundaţii de revoluţionar a dat mâna în acest proiect şi cu mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu. Locul pe care ar urma să fie gravate cele 119 nume ale celor ce au căzut sub gloanţe la Timişoara este monumentul dedicat eroilor, chiar din faţa Catedralei Mitropolitane. Împreună, au trimis o scrisoare deschisă Consiliului Local şi Primăriei Timişoara, pentru a comanda această lucrare.

Crucea violată de ciocan…
“Este inadmisibil. La mine au venit zeci de istorici din Germania, Franţa sau Elveţia. Cu toţii m-au întrebat acelaşi lucru. Unde sunt gravate numele morţilor din revoluţia de la Timişoara? Am ridicat din umeri, oamenii aveau dreptate. În toată Timişoara nu există nici măcar un monument, vreo plăcuţă pe care să fie notaţi toţi martirii de la Timişoara”, spune primul primar al Timişoarei libere, Pompiliu Alămorean. Alături de numele celor decedaţi s-ar putea grava şi câţi ani au avut în momentul în care au fost împuşcaţi. Chiar dacă monumentul dedicat revoluţionarilor din Piaţa Operei a fost, de-a lungul timpului, criticat de mai marii revoluţionarilor, care îl considerau ba un semn diavolesc, ba un monument comunist, el este într-un fel simbolul revoluţiei începute la Timişoara. “E adevărat, dom’le, şi eu cred că nu este cel mai reuşit monument pentru revoluţionari. E un fel de cruce violată de un ciocan, totuşi aici, în fiecare an, depunem coroane de flori, aici au murit acei oameni şi pe soclul monumentului numele lor trebuie gravate de urgenţă”, susţine Alămorean.

Fiecare cu istoria lor…

Deasupra de numele eroilor, actualul preşedinte al unei fundaţii de revoluţionari vrea ca primăria să graveze următorul text: “În Revoluţia din Decembrie 1989, cetăţenii Timişoarei au luptat singuri o săptămână împotriva dictaturii comuniste, ale cărei instituţii armate au asasinat oficial 119 martiri (16 – 22 decembrie). Au fost mai mulţi… Pentru veşnică pomenire îi numim:… “. Ideile lui Alămorean par să aibă sorţi de izbândă… Viceprimarul Timişoarei, Adrian Orza, crede că aceşti martiri trebuie să fie cunoscuţi de toţi timişorenii. “Ideea mi se pare foarte bună. Trebuie doar văzute detaliile acestei lucrări. E bine, cred eu, ca timişorenii să reţină, dincolo de evenimentele revoluţie din 1989, şi numele celor care au murit pentru ca ea să reuşească”. Alămorean, primul şef al unei fundaţii de revoluţionari care le-a cerut subalternilor să dea declaraţii notariale că nu au colaborat cu fosta securitate, nu crede că astfel se va face dreptate, ci doar se va repara ceva. “Sunt mult mai mulţi morţi, sunt mult mai multe crime făcute în revoluţie. Trebuie ca adevărul să rămână în istorie, aşa cum Securitatea îşi face istoria ei, Miliţia pe a ei şi cei ce au participat la lovitura de stat pe a lor. Noi, adevăraţii revoluţionari, cu ce mai rămânem?”.

Comentarii

comentarii