Acasă Actualitate „Dreptul este necesar în cele mai multe profesii, mai ales în funcţii...

„Dreptul este necesar în cele mai multe profesii, mai ales în funcţii de conducere”

DISTRIBUIȚI

alunaru2Interviu cu dl. conf. univ. dr. Cristian Alunaru, decanul Facultății de Științe Juridice din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” și Decanul Baroului Arad

–    La începutul lunii iulie, Facultatea de Științe Juridice a UVVG, pe care o conduceţi, va organiza o şcoală de vară internaţională.

–    Ca şcoală de vară, este primul eveniment de acest fel după 23 de ani de existenţă a Facultăţii de Ştiinţe Juridice, adică o şcoală de vară internaţională, cu participarea unor mari profesori de la universităţi de prestigiu, cum este cea de la Viena şi Universitatea Jagielloński din Cracovia.

Dar aceşti mari profesori se vor afla la cea de-a doua vizită la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”, deoarece în septembrie anul trecut am organizat un simpozion internaţional, cu participarea a 30 de profesori care au venit din toată Europa, deschiderea festivă având loc în prezenţa oficialităţilor arădene la Palatul Cultural. La această şcoală de vară vor fi prezenţi profesori precum Walter Rechberger, Peter Lewisch, Jerzy Pisulinski, dar şi profesorul Rudolf Welser, care este Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”. Şcoala de vară nu va fi deschisă doar pentru studenţi, ci şi pentru masteranzi, doctoranzi şi tuturor juriştilor din oraşul nostru. Aşteptăm toate persoanele interesate de prelegerile unor profesori de excepţie din Europa.

–    În ce perioadă va avea loc Şcoala de vară şi unde se va desfăşura?

–    Şcoala de vară va începe pe data de 8 iulie şi se va încheia pe 12 iulie. Locaţiile vor fi stabilite de conducerea Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” şi probabil vom avea de ales între Castelul de la Macea şi centrul de conferințe al Universității. Vom vedea la momentul respectiv, dar ambele locaţii sunt potrivite pentru această manifestare.

–    Având în vedere că sunteţi decanul Facultăţii de Ştiinţe Juridice, vă rog să ne spuneţi câteva cuvinte despre promoţia din acest an.

–    Am demonstrat că putem trece cu bine peste obstacole şi am reuşit să organizăm în condiții excelente examenul de licenţă care va începe la 1 iulie. Vom avea un număr mare de absolvenţi şi sperăm ca rezultatele să fie cât mai bune, având în vedere că noi ne străduim să le oferim toate condiţiile. Spre exemplu, sâmbătă, 22 iunie, a avut loc un curs de pregătire a examenului de licenţă susţinut de titularii disciplinelor din care se va da acest examen. Au fost publicate și cursuri de sinteză care cuprind temele pe care studenţii trebuie să le pregătească pentru examenul de licenţă. Noi considerăm că, prin toate acestea, am venit în sprijinul studenţilor noştri.

–    Îşi vor găsi absolvenții Facultății de Științe Juridice un loc pe piaţa muncii din România sau din străinătate?

–    În luna decembrie am fost ales decan al Baroului de avocaţi din Arad. Conduc o instituţie formată din 500 de avocaţi şi asta dă o greutate spuselor mele. Atunci când vorbesc de piaţa muncii, vorbesc din punctul de vedere al unui practician care, nu numai că practică zi de zi această profesie, dar şi conduce o instituţie importantă în domeniu. Vă pot spune că în luna septembrie se va organiza examenul de admitere pentru profesia de avocat. Absolvenţii noştri care vor obţine rezultate bune la examenul de licenţă vor avea posibilitatea de a a se înscrie la examenul de admitere pentru avocatură, unde locurile nu sunt limitate. Condiţia este obţinerea notei minime, adică 7.

–    Totodată faceţi parte şi dintr-un grup internaţional de cercetare al dreptului european în cadrul Universităţii de la Viena.

–    De fapt, fac parte din cel puţin trei organisme internaţionale foarte importante. Unul este acest grup de cercetare pentru reforma dreptului european, condus de profesorul Rudolf  Welser la Universitatea din Viena.Așa cum a spus profesorul Welser în sala Palatului Cultural din Arad, sunt unul din cei care au fondat acest grup la Viena. Apoi, sunt membru al Institutului pentru Răspundere Civilă Delictuală şi Drept al Asigurărilor al Academiei de Ştiinţe din Viena, unde anual prezint raportul despre evoluția acestei ramuri de drept în România. De asemenea, sunt membru în consiliul de conducere al European Law Institute, adică Institutul de Drept European de la Bruxelles care are punct de lucru la Viena. Am avut mandat timp de trei ani, iar în septembrie vor fi din nou alegeri unde voi candida, fiind susţinut de cinci profesori din Europa, aşa cum este regulamentul.

–    Cum este colaborarea Facultăţii de Ştiinţe Juridice cu conducerea Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”?

–    Colaborarea noastră este excelentă. În afara ședințelor operative,  ne consultăm permanent, atât cu domnul preşedinte prof. univ. dr. Aurel Ardelean, cât şi cu doamna rector prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci.

–    Vă rog să amintiţi câţiva profesori de renume din cadrul facultăţii pe care o conduceţi.

–    Din păcate, mulţi dintre profesorii care au pus bazele acestei facultăţi nu mai sunt printre noi, precum profesorul Vladimir Hanga. Timpul a trecut, generaţiile s-au schimbat, iar în prezent avem profesori care în acelaşi timp sunt şi practicieni. Acest lucru este benefic, având în vedere că materiile predate de dumnealor au întotdeauna şi o latură practică. Îl amintesc pe profesorul Ioan Trifa, care ani de zile a fost preşedintele Tribunalului Arad, Petru Balaş, care a fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei şi preşedinte al Tribunalului Arad, Horia Oprean, de asemenea fost preşedinte al Tribunalului Arad şi magistrat în prezent. Avem şi avocaţi de renume precum Petru Ciacli sau Laviniu Uşvat si mulţi alţii. Procurori de renume, cu funcții de conducere în Parchet, precum procurorul şef adjunct Marius Neculcea, şi procurorul-magistrat Pavel Palcu, care predau la Facultatea de Ştiinţe Juridice. Toţi sunt foarte buni practicieni care îmbină activitatea practică cu teoria.

–    Cum caracterizaţi relaţia dintre conducerea facultăţii şi studenţi, având în vedere că facultatea are o organizaţie foarte serioasă şi anume ELSA, care a avut numeroase activităţi interesante?

–    Eu sper din tot sufletul că sunt un cadru didactic agreat de studenţi, întrucât am o relaţie foarte apropiată cu ei. Am participat luna trecută la concursul de procese simulate, unde am şi jurizat. Prezenţa mea ca decan a fost apreciată de studenţi, fiind invitat de ani de zile să le ţin cursurile festive, pentru că le place cum susțin aceste cursuri, îmbinând problemele de drept cu anecodote din viața juriștilor, care mai descrețesc frunțile. Acţiunile realizate de Organizaţia de studenţi ELSA şi multe alte manifestări ale studenţilor sunt făcute cu participarea mea, deci cred am o relaţie foarte bună cu studenţii.

–    Într-un sondaj realizat în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Juridice sunteţi menţionat de către studenţi ca unul dintre cei mai buni profesori.

–    Aici este vorba de evaluarea făcută de ei, eu nu pot decât să mă bucur că studenţii apreciază munca mea. Important pentru mine  este să avem o relaţie prietenească, colegială, adică studenţii să se simtă bine când vin la facultate.

–    În aceste zile, elevii claselor a XII-a trec printr-o probă de foc, Bacalaureatul. După trecerea acestor examene, bineînţeles că elevii se vor opta către diverse facultăţi. De ce să se îndrepte către Facultatea de Ştiinţe Juridice din cadrul UVVG?

–    Pentru că se leagă de problema cu piaţa muncii, menționată anterior. Facultatea de Drept astăzi îşi deschide porţile spre foarte multe profesii. Nu e vorba numai că termini Dreptul şi te faci avocat, iar dacă nu reuşeşti să te faci avocat nu mai ai de lucru, rămâi şomer. În toate aceste nobile profesii juridice, de magistrat, procuror, executor judecătoresc, dar astăzi chiar și ca politician, primar, secretar,  membru al guvernului, poți ajunge având Facultatea de Drept. Astăzi, dreptul este necesar în cele mai multe profesii, mai ales în funcţii de conducere.

–    În Europa există și un preşedinte de stat care este absolvent al unei facultăți de drept.

–    Preşedintele Statului Austriac, Heinz Fischer, este profesor de Drept Constituţional, un exemplu pentru noi. Sperăm că şi un absolvent de Drept de la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” va ajunge vreodată prim-ministru sau preşedintele statului.

–    Facultatea de Științe Juridice se poate mândri cu absolvenți de marcă.

–    Exact. Avem exemple pe fostul Ministru de Interne – Constantin Traian Igaş, Cosmin Pribac – prefectul Aradului, parlamentarii Mihăiţă Calimente (PNL), Dorel Căprar (PSD), Claudia Boghicevici (PDL), Ion Şcheau (PPDD), primari, secretari de primării, consilieri municipali şi judeţeni, directori de instituţii şi mulţi alţii. Pentru studenţi este un imbold, pentru că ei ştiu că Dreptul le deschide aceste porţi, pe care poate alte facultăţi nu le deschid.

–    Vă rog să transmiteţi un mesaj viitorilor studenţi ai Facultăţii de Ştiinţe Juridice din cadrul UVVG.

–    În primul rând, îi aştept cu drag la manifestările academice care vor avea loc, chiar în luna iulie va fi acea şcoală de vară care nu este un curs de strictă specialitate, ci este un eveniment major, o sărbătoare a Lumii Academice Europene care are loc aici la Facultatea de Vest „Vasile Goldiş”. Deci, să vină şi să participe. În plus, îi aştept să se înscrie la masterat, să-şi continue studiile tot pe băncile Universităţii „Vasile Goldiş” din Arad. Absolvenţii de liceu sunt aşteptaţi cu drag la Facultatea de Ştiinţe Juridice şi nu numai.

Comentarii

comentarii