Acasă Actualitate DREZotomie cervicală – o nouă premieră chirurgicală națională la Spitalul Județean Timișoara

DREZotomie cervicală – o nouă premieră chirurgicală națională la Spitalul Județean Timișoara

1879
DISTRIBUIȚI

Medicii de la Spitalul Clinic Județean de Urgență ,,Pius Brînzeu” din Timișoara au realizat o nouă premieră medicală națională! Este vorba de ,,DREZotomie cervicală”.

Scopul intervenției chirurgicale a fost de a controla durerea ireductibilă la o pacientă suferind de o tumoră invadând nervii brațului prin înteruperea preferențială  a intrărilor periferice nociceptive (fibrele care transmit durerea) la nivelul măduvei spinării.

Intervenția s-a desfășurat sub microscop operator, lucrându-se pe o profunzime de mai puțin de 5mm pentru a păstra intacte fibrele sensibilității tactile și ale motricității. Se creează astfel o anestezie selectivă doar pentru durere și doar în zona țintă.

Intervenția a avut loc în data de 30 noiembrie de către  de conf. dr. Andrei Brînzeu, în cadrul Clinicii de Neurochirurgie a SCJUPB Timișoara, conduse de prof. dr. Horia Pleș.

Conf. dr. Andrei Brînzeu a explicat că pacienta în vârstă de 59 de ani suferea de dureri importante tratate ineficient cu morfină în doze mari de aproximativ 18 luni. Imediat post-operator durerile din braț au dispărut, pacienta putându-se mișca liber pentru prima dată, de mai bine de trei luni.

Operația a durat 8 ore și a necesitat antrenament chirurgical specializat. Acest tip de intervenție a fost inventată în Lyon în anii `70 de către prof. Sindou și este utilizată constant în controlul durerilor în diverse situații critice atât în Franța, cât și în Statele Unite.

Dr. Brînzeu a petrecut mai mult de 10 ani în Spitalul Neurologic din Lyon, fiind format direct de către prof. Sindou în tratamentul tumorilor cerebrale, dar și în ceea ce se numește Neurochirurgie funcțională. Aceasta ramură asigură tratamentul chirurgical al durerilor – ca în acest caz – al epilepsiei, al bolii Parkinson sau al spasticității după paralizii atât la adulți cât și la copii.

Întreg acest domeniu este slab acoperit în România cu foarte puțini specialiști, în special în domeniul  tratamentului chirurgical al durerii sau al spasticității dar și al celorlalte ramuri ale Neurochirurgiei Funcționale.

Conf. dr. Andrei Brînzeu ocupă acum postul de medic primar neurochirurg al SCJUPB Timișoara și conferențiar al UMFT. S-a alăturat echipei spitalului cu scopul de a începe un program de neurochirurgie funcțională și tumorală specializată în cadrul SCJUPB Timișoara. 

Comentarii

comentarii