Acasă Eveniment Dublă premiere la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Timişoara

Dublă premiere la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Timişoara

DISTRIBUIȚI

Dan Gaiţă: “Doi din trei români mor din cauza complicaţiilor bolilor cardio-vasculare”

Profesorul universitar Dan Gaiţă, preşedintele Fundaţiei Române a Inimii, şi rectorul UMF, Ştefan Drăgulescu, au obţinut două premii principale la Gala Sănătăţii 2011. Dacă rectorul Drăgulescu a primit premiul pentru implicare deosebită în activitatea didactică pentru „Consorţiul universitar Medicină-Politehnică”, profesorul Dan Gaiţa a obţinut locul trei pentru campania „SOS Cardio- evaluează-ţi  riscul cardiovascular”. Renumitul specialist în cardiologie şi prevenţie cardio-vasculară Dan Gaiţă s-a făcut remarcat de-a lungul unor campanii dure, cu mesaje extrem de directe pentru prevenţia bolilor cardio-vasculare. El a obţinut rapid recunoaşterea naţionlă şi nu numai.

Prevenţia – cheia bolilor cardio-vasculare

Chiar dacă este doar la început, campania lui Dan Gaiţă a fost deja premiată. Este una la fel de directă ca şi cele desfăşurate până acum, dar are două ţinte clare: atât pacienţii cu risc cardio-vascular, cât şi lumea medicală. „Este vorba despre un proiect abia început. Este o campanie cu  abordare simplă, dar extrem de directă despre riscul cardiovascular. Vrem să creăm un dialog între medici şi posibilii pacienţi cu risc cardio-vascular. Este ceva foarte simplu şi la îndemâna fiecăruia, vorbeşte cu medicul tău curant pentru a evita riscul unor boli cardio-vasculare. Medicina preventivă nu este o componentă prea utilizată de medicina de astăzi. S-a dovedit nu numai că este mai ieftin să previi, dar şi mult mai la îndemână pentru viitorii pacienţi. Medicii buni încep să trateze boala când ea are simptome, medicii foarte buni tratează boala, însă, cu mult înainte ca ele să apară”, ne-a spus profesorul Dan Gaiţă, preşedintele Fundaţiei Române a Inimii.

Record negativ şoc pentru România

România deţine un record şoc în domeniul medicinei. Ţara noastră se află pe locul trei în lume la numărul celor ce mor din cauza complicaţiilor date de bolile cardio-vasculare. Asta din cauză că la noi, mai niciodată, nu s-a pus accent pe prevenţie. “România se află pe locul trei în lume în privinţa celor ce mor de complicaţii cardio-vasculare. În Europa, jumătate dintre decese vin în urma bolilor cardio-vasculare. În România, procentrul este de 60-65%. Doi dintre trei români mor din cauza complicaţiilor bolilor cardio-vasculare. Asta din cauză că la noi nu s-a pus niciodată accentul pe prevenţie”, mai spune profesorul Dan Gaiţă.

 

Comentarii

comentarii