Este vorba de două romane, Miere neagră, scris de Dan Pleșa, și Maluri, autor Tudor Crețu, directorul Bibliotecii Județene Timiș, cărți apărute la editura Vellant, 2023.
Miere neagră este un roman despre libertate şi iubire, pe fondul unei societăţi care trece de la prea puţin la prea mult şi incontrolabil, un roman care pendulează între vis şi realitate, între personal şi colectiv, cu impresia că revoluţia unuia poate fi revoluţia tuturor.
Poţi să pui dragostea la temelia unei vieţi noi? Cel mai probabil, da, însă noul roman al lui Dan Pleșa demonstrează că nu e suficient să faci bine, pentru ca viaţa ta să fie mai bună. Nici măcar atunci când binele acesta îmbracă hainele unei crime.
Dan Pleșa este editor, scriitor și jurnalist cultural. A absolvit Academia de Teatru și Film –specializarea scenaristică și critică de film. A activat în presă și peste zece ani la o casă de discuri ca producător.
Se numără printre fondatorii editurii Vellant și al revistei de proză scurtă „iocan” – singura revistă de proză scurtă din România care apare în format tipărit. A publicat poezie în diverse periodice și în volumele: Marfă – (antologie de grup) 1996 (împreună cu Bogdan O Popescu, Dan Mircea Cipariu, Sorin Gherguț și Florin Dumitrescu), Marfă reîncărcată (antologie de grup) 2011 (împreună cu Bogdan O Popescu, Dan Mircea Cipariu, Sorin Gherguț și Florin Dumitrescu). Proză scurtă publicată în antologiile Prima dată și Cum iubim, și în volumul de autor Povești de dragoste și neputință – Editura Vellant 2019.
Maluri, autor Tudor Crețu! Având probleme de sănătate, Edi Cristea încearcă să afle diagnosticul potrivit. În căutarea acestuia începe un lung periplu care-l duce, previzibil, prin cabinete medicale, dar se continuă, din ce în ce mai rocambolesc, prin întâlniri cu paranormali rurali și urbani, cu preoți care au harul vindecării.
Lipsa unui răspuns precis îl determină pe Edi Cristea să își scruteze parcursul și, pe măsură ce timpul trece, e tot mai convins că explicația problemelor sale de sănătate o poate găsi în trecutul său erotic.
Dincolo de povestea unei vieți, suprapunere de burlesc și dramă, încetul cu încetul descoperim geografia unui tărâm aflat la intersecția dintre spațiul urban bănățean, amestec de imperiu și provincie, și malurile unui râu „fără nume”, zonă în care banalitatea rurală se amestecă cu supranaturalul.
Tudor Crețu este scriitor și manager cultural. A debutat, ca poet, în 2001, cu Dantelăriile Adelei. Au urmat volumele de versuri Obiectele oranj (2005), Fragmente continue. Poeme live (2014), Blesteme& more (2021). Primul roman, Omul negru, îi apare în 2008. În 2013 lansează Casete martor, proiect epic aflat în derulare, din care a publicat, până în prezent, două volume.
Este doctor în literatură, cu o teză consacrată raportului dintre imaginarul literar și narcotice.
Comentarii
comentarii