Acasă Politica Duhul antiamerican al lui Ribbentrop bântuie la Munchen

Duhul antiamerican al lui Ribbentrop bântuie la Munchen

DISTRIBUIȚI

Ministrul de externe al Germaniei, Sigmar Gabriel, continuă  asaltul antiamerican. La Conferinţa de Securitate de la Munchen, acesta explică pe larg că Europa nu trebuie să se lase dezbinată de nimeni şi avertizează SUA să nu (cumva) să încerce să o divizeze. Comparaţia plastică a Europei cu un vegetarian care va avea greutăţi într-o lume de carnivori, justificând astfel necesitatea angajamentului militar european în lume, ne duce inevitabil la un alt vegetarian convins, fost locuitor al Munchenului şi porumbel al păcii: Adolf Hitler.

Istoricii germani consideră că prin Conferinţa şi Acordul de la Munchen din 1938 războiul a fost doar amânat. În prezent, nouă ne rămâne doar speranța că după conferinţa de securitate de anul acesta nu va urma, ca atunci, un acord. Mă tem, însă, că discuţiile despre rolul nou pe care Germania se simte forţată să-l joace în lume, interpretând politica Washingtonului drept una pe care nu te mai poţi baza, de dezbinare a Europei, vor contribui la tradiţia Munchenului de a vesti următorul război. Prin critica dură la adresa SUA în oraşul berăriilor şi al conferinţelor politice, ministrul Afacerilor Externe Sigmar Gabriel nu face decât să aducă un pios omagiu tradiţiei propagandiste a diplomaţiei hitleriste de odinioară.

Dar să vedem prin ce se defineşte această tradiţie! Capitala bavareză  a fost locul unde tânărul Hitler obişnuia să-şi aranjeze mustaţa, după discuţii aprinse, la o halbă, cu poema politică, despre menirea imperială a Germaniei şi croiul uniformelor militare. La scurtă vreme, Hitler a ajuns cancelar, iar fascinaţia sa pentru Europa unită prin anexare a fost servită la Conferinţa de la Munchen din 1938. Acolo, vegetarianul cu mustaţă i-a convins pe britanici şi francezi ca îi se cuvine o parte din Cehoslovacia. Că este vorba despre o tradiție ne convinge și optica ultimului ministru de Externe al Reichului, talentatul domn Joachim von Ribbentrop. Recomandările sale pentru propagandă par rostite acum 5 minute. Pe 5 aprilie 1943, Ribbentrop propunea înfiinţarea comisiei „Europa”, statele bătrânului continent trebuind a fi unite sub platoşa Wehrmachtului, fără intervenţii americane sau britanice. Unul dintre argumentele sale: Washingtonul nu are de ce să se opună înfiinţării Statelor Unite ale Europei de vreme ce și americanii au trecut printr-o unificare.

După ce ștreangul legat de gât la Nurnberg i-a răpit lui Ribbentrop șansa să vadă cum tocmai Statele Unite au acceptat unificarea Europei postbelică sub conducere germană, astăzi Berlinul continuă tradiţia antiamericanismului naţional-socialist. Atât Gabriel, cât şi Ribbentrop ilustrează valorile europene demne de a fi apărate prin unitate, dar cu un amendament: sub egidă germană. Europa unită a lui Ribbentrop, ocupată de Hitler, însemna în viziunea sa un instrument prin care se putea slăbi morala de luptă a americanilor, deoarece aceştia urmau a fi socotiți nu eliberatori, ci duşmani ai solidarității continentului.

De câte ori umileşte Europa prin modul în care impune propria ideologie de integrare, cu un Panzer travestit cu duioșie în inorog roz, Germania caută câte un ţap ispăşitor. Cam același. Atât ieri, cât şi azi, Berlinul îşi arogă o misiune de-a dreptul transcendentală de a uni Europa sub aripa pajurei, protejând astfel sărmanul şi bătrânul continent de o duşmănie imaginară a Americii, care i-ar sabota coeziunea. Dorinţa de formare a unui Reich european sub cizmă germană nu va dispărea niciodată, dar rațiunile invocate nu numai că sunt false, dar sunt la fel de aparent lăudabile precum cele ale lui Bulă, care şi el o trece pe bătrânică strada, fără ca ea să dorească aşa ceva.

Sigmar Gabriel şi Joachim von Ribbentrop vor binele Germaniei printr-un antiamericanism perfid de cursă lungă, deci conferințele de la Munchen despre nesiguranța vecinilor vor fi puse, probabil, pe seama destinului. Totul pare logic şi simplu, cu o mică observație: Von Ribbentrop a făcut avere din comerţul cu vinuri, iar Munchen este oraşul berii. Hai noroc!

Comentarii

comentarii