Acasă Actualitate Dumitru Prunariu a umplut Aula Magna a UVT. Primul român care a...

Dumitru Prunariu a umplut Aula Magna a UVT. Primul român care a zburat în spațiu a vorbit despre viitorul omenirii pe Lună

DISTRIBUIȚI

Dumitru Prunariu, membru de onoare și Doctor Honoris Causa al Universității de Vest a susținut la Timișoara conferința intitulată “De la Apollo la Artemis și mai departe”. Prunariu a povestit studenților, care au umplut până la refuz Aula UVT, ce planuri are omenirea, despre viitorul în spațiu și explorările de pe Lună.

„La 50 de ani de la ultima aselenizare, în cadrul misiunii Apollo 17, din nou va fi lansată o rachetă spre Lună. Deocamdată va avea la bord trei manechine care însă vor reprezenta în viitor echipajul uman. Vor avea măsurate nivelul de radiație pe tot parcursul drumului, suprasarcini la care sunt supuși și așa mai departe. Programul Artemis se dorește să fie de o altă anvergură decât Apollo. În primul rând nu numai ajungerea oamenilor pe lună, prefigurată în 2025 – deci mai sunt trei ani până atunci, ci în prima misiune va zbura și o femeie și o persoană de culoare, pentru a promova șansele egale pentru toată lumea. Dar va viza și construirea unor baze permanente pe Lună, unde echipajele să se schimbe permanent, unde să se facă experiențe, să începea și exploatarea resurselor naturale de pe Lună.

Pentru a realiza acest lucru, americanii vor lansa o stație orbitală spre Lună – probabil de către compania lui Elon Musk, Space X. Se va construi un hub pentru astronauții care vin de pe Pământ. Cu altă navă se va face deplasarea pe Lună și înapoi”, a spus Dumitru Prunariu.

Lansarea rachetei cu manechini ar fi trebuit să aibă loc în 2016, dar a fost amânată permanent. Pe 3 septembrie 2022 a fost stopată cu două ore înainte de momentul zero. Prima rachetă lunară Artemis se speră să fie lansată în acest an.

„Este împlinirea unei nevoi umane de a explora. Omul este făcut să fie curios, pentru asta explorează, descoperind află mai mult față de ce știa. Își pune noi întrebări și face alte descoperiri. Și uite așa vom explora Luna, Marte și tot sistemul nostru solar. De asemenea, Luna va constitui un punct de sprijin pentru omenire, de acolo se va putea zbura mai departe spre alte planete. E în vedere un zbor spre Marte. De pe Lună se va putea observa procese diferite de pe Terra, ce se întâmplă în spațiu. Vor fi create întreprinderi comerciale care, după ce am dezvoltat pe Lună, să îmbunătățească viața și pe Pământ. Vom efectua numeroase cercetări științifice”, a mai spus Prunariu.

Programul Artemis prevede construirea bazelor pe polul sud al Lunii, acolo unde este permanent lumină de la Soare.

„Acolo sunt munți înalți de 25 de kilometri. Himalaya are 8,5 kilometri. Există și hăuri foarte adânci, unde nu a ajuns niciodată lumina solară. Temperaturile sunt foarte scăzute, ajung la – 230 grade Celsius. Există materiale volatile care sunt condensate și au informații despre perioada în care s-a format sistemul nostru solar”, a mai spus Dumitru Prunariu.

Primul zbor va fi efectuat de racheta purtătoare Space Launch System (SLS) și navele spațiale Orion. Lansarea unei singure rachete a ajuns la 4,2 miliarde de dolari, contractul fiind primit de firma Boeing.

„Aceste realizări sunt rezultatul unei mari cooperări internaționale. Modulul orbital este realizat de europeni de la Agenția Spațială Europeană. Un alt modul este realizat de ASE în colaborare cu Agenția Spațială Japoneză. NASA se bazează foarte mult pe întreprinderi private, a organizat o licitație internațională care să ducă echipamente pe Lună. În 2026 stația ar trebui să fie pe Lună. Apar destul de multe probleme tehnice ce trebuie rezolvate”, a mai spus Prunariu.

Încă nu a fost lansată racheta și deja calculele arat 4,2 miliarde de dolari. Elon Musk a câștigat un contract de 2,6 miliarde de dolari privind călătoriile în spațiu. Musk are altă abordare.

„Musk este un vizionar, foarte pasionat. A visat să construiască colonii umane pe planeta Marte, cu acest gând a dezvoltat toate afacerile și a devenit cel mai puternic miliardar al lumii. În 2012 a trimis prima navă cargo, în 2020 a trimis om, iar în septembrie 2022 a efectuat cu racheta lui un total de 35 de lansări spre Stația Cosmică Internațională. Musk construiește racheta Starship care va putea duce 12 oameni pe Lună, care poate fi realimentată de o navă similară în spațiul cosmic și care va fi utilizată și pentru coborârea oamenilor pe Lună. A câștigat competiția pentru NASA. De ce oare nu se duce direct de pe Pământ? Se va întâmpla și asta, dar nu acum. S-a ajuns la o competiție mare între SUA și SUA. Între agențiile guvernamentale și firmele private. Desigur o firmă ca al lui Elon Musk nu poate lua locul NASA, care reprezintă SUA, guvernul ei. Sunt fonduri implicate în multe alte domenii”, a mai spus Dumitru Prunariu.

Pe lângă compania lui Elon Musk e și cel al lui Jeff Bezos, al doilea cel mai bogat om din lume, care are o companie care construiește nave cosmice. Acesta vine cu o altă concepție, pentru că vin din urmă tehnologii noi.

„Mai există și proiectul Relativity, puternic susinut de câțiva miliardari. Procesul de construcție a rachetelor e mult mai scurt, tehnologiile mai performante, imprimate 3D. Relativity își dorește să construiască rachete prin printare 3D. Motoarele de asemenea. Un printer e cât o hală industrială. În doar două luni de zile avem o rachetă funcțională. De asemenea se utilizează de o sută de ori mai puține piese. O rachetă proiectată de această firmă va duce în 2024 o încărcătură comercială pe planeta Marte, Teran-R”, a mai spus Dumitru Prunariu, la Timișoara.

Comentarii

comentarii